header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владислав Ђорђевић
Владислав Ђорђевић: Исусово цењење и усмеравање жена Штампај Е-пошта
субота, 24 јун 2017

 Исус је ценио жене. Знао је да су оне створене „по обличју Божијему” (Прва књига Мојсијева 1,27). Као израз тога цењења давао им је правилне смернице.

 

1. „Сиромашна удовица”

(Јеванђеље по Марку 12,41-44; Јеванђеље по Луци 21,1-4)

Последњи пут ажурирано ( субота, 24 јун 2017 )
Детаљније...
 
Владислав Ђорђевић: Исусова исцељивања и подучавања жена Штампај Е-пошта
понедељак, 12 јун 2017

 Исусово послање је укључивало проповедање Царства Божијег. Један од основних постулата тог Царства јесте тај да сви људи – без обзира на националну или полну припадност – могу бити његови чланови. Стога се Исус супротстављао понижавајућем положају које су жене имале у његово време. Он је то сматрао изопачењем поретка успостављеног приликом стварања. У том смислу, он је био „хуманистички феминиста” (humanist feminist) или „индивидуалистички феминиста” (individualist feminist). Ценио је сваку особу без обзира ком полу или нацији припадала. О томе сведоче и његови сусрети са женама.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 јун 2017 )
Детаљније...
 
Владислав Ђорђевић: Тридесетогодишњи рат Штампај Е-пошта
понедељак, 05 јун 2017

 Тридесетогодишњи рат је трајао од 1618. до 1648. године највећим делом на територији данашње Немачке и Чешке. Основни сукоб је био између католика и протестаната, али је на крају попримио димензију сукоба католичких Хабзбурга и Француске, која је, иако католичка, стала на страну протестаната бојећи се Хабзбуршке доминације. Рат је имао пет фаза.

1. Прва фаза: чешка (1618-1620)

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 05 јун 2017 )
Детаљније...
 
Владислав Ђорђевић: Феминизација просвете Штампај Е-пошта
понедељак, 29 мај 2017

 Жене у просвети доминирају. Tа појава је позната и у другим државама и названа је „доминација жена у просветној струци” (preponderance of women in the teaching profession). Гледајући просвету у целини код нас жене чине две трећине запослених.

1. Предшколске установе

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 29 мај 2017 )
Детаљније...
 
Владислав Ђорђевић: Исус и политичке идеологије Штампај Е-пошта
уторак, 23 мај 2017

 Постоје бројне политичке идеологије. У политикологији – науци о политичким идеологијама – превладава уверење да се све могу свести на четири основне: национализам, традиционализам, либерализам и конзервативизам.

За хришћане је врховни ауторитет Исус Христос. Коју би идеологију Он следио? За кога би гласао?

Последњи пут ажурирано ( уторак, 23 мај 2017 )
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 Следећа > Крај >>

Резултати 1 - 9 of 22
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.