header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др Србољуб Живановић: Одговор проф. др Вељку Ђурићу Мишини Штампај Е-пошта
четвртак, 04 мај 2017

 Господин Ђурић Мишина намерно или ненамерно износи неистине или изврће чињенице. Пре свега, ја нисам био "млад и неискусан, јер сам тада имао преко 40 радова у земљи и иностранству. Краљевски Антрополошки институт ме је изабрао за свог члана 1963 године. Своју докторску тезу сам радио у Београду, Бечу и Лондону итд.

Његова изјава да ме је подржавало политичко руководство и безбедносне снаге Југославије, је грозна увреда. Свима је познато да тадашњим политичарима и тадашњим безбедносним снагама није одговарао рад наше комисије судских антрополога који су ископавали масовне гробнице у Јасеновцу и у Доњој Градини. Нашу комисију су образовали преживели логораши. Мени је познато да никада нећемо поименично да утврдимо број жртава у јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома, јер не знамо колико је жртава скувано у казанима за прављење сапуна, не знамо колико је нерођене деце извађено из утроба мајки и убијено, не знамо колико је жртава бачено у Паћилијеву пећ и спаљено, не знамо колико је лешева избачео на обале Саве и Дунава и сахрањено на локалним гробљима као НН особе. Ја сам лично месецима гледао лешеве из Јасеновца како плутају Дунавом итд.

Истина о Јасеновцу се налази само 120 цм испод земље, па ко не верује нашем бројању нека сам ископава масовне гробнице и понови бројање.

Ђурић Мишина цитира наш извештај објављен у Катена Мунди. У последњем пасусу тог извештаја пише да нам приликом ископавања у Јасеновцу и у Доњој Градини није дозвољено снимање, а он сада пише да је цео наш рад документован фотографијама и филмом итд.

Међународна конференција о Јасеновцу је после истраживања међународних стручњака утврдила да је у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење уморено преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80. 000 Рома, међу којима је било 110 000 деце испод 14 година старости. Често се помиње број од 20 000 деце страдале у Јасеновачким логорима, али то се односи само на децу са Козаре.

Приликом утврђивања броја жртава на Међународној конференцији био је присутан и директор Музеја геноцида из Београда, као и садашњи епископ Јован Ћулибрк. Они се нису успротивили бројевима жртава које је утврдила међународна комисија стручњака.

Поставља се питање да ли је господин Ђурић Мишина погодна особа да и даље обавља дужност директора y Музеју геноцида у Београду, после својих напада на академика Василија Крестића, Виктора Новака и Србољуба Живановића.

Ђурић Мишина је био главни организатор неуспеле и срамне изложбе у галерији Прогрес у Београду. Супротставио се изложби о Јасеновцу приређеној у Народној скупштини Републике Србије, показао је потпино незнање проблема геноцида, па би било најбоље да сам поднесе оставку на свој положај директора Музеја геноцида, или то треба да ураде органи Републике Србије.

Проф. др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 04 мај 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 64 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.