header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Проф. др Србољуб Живановић: Одговор проф. др Вељку Ђурићу Мишини Штампај Е-пошта
четвртак, 04 мај 2017

 Господин Ђурић Мишина намерно или ненамерно износи неистине или изврће чињенице. Пре свега, ја нисам био "млад и неискусан, јер сам тада имао преко 40 радова у земљи и иностранству. Краљевски Антрополошки институт ме је изабрао за свог члана 1963 године. Своју докторску тезу сам радио у Београду, Бечу и Лондону итд.

Његова изјава да ме је подржавало политичко руководство и безбедносне снаге Југославије, је грозна увреда. Свима је познато да тадашњим политичарима и тадашњим безбедносним снагама није одговарао рад наше комисије судских антрополога који су ископавали масовне гробнице у Јасеновцу и у Доњој Градини. Нашу комисију су образовали преживели логораши. Мени је познато да никада нећемо поименично да утврдимо број жртава у јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома, јер не знамо колико је жртава скувано у казанима за прављење сапуна, не знамо колико је нерођене деце извађено из утроба мајки и убијено, не знамо колико је жртава бачено у Паћилијеву пећ и спаљено, не знамо колико је лешева избачео на обале Саве и Дунава и сахрањено на локалним гробљима као НН особе. Ја сам лично месецима гледао лешеве из Јасеновца како плутају Дунавом итд.

Истина о Јасеновцу се налази само 120 цм испод земље, па ко не верује нашем бројању нека сам ископава масовне гробнице и понови бројање.

Ђурић Мишина цитира наш извештај објављен у Катена Мунди. У последњем пасусу тог извештаја пише да нам приликом ископавања у Јасеновцу и у Доњој Градини није дозвољено снимање, а он сада пише да је цео наш рад документован фотографијама и филмом итд.

Међународна конференција о Јасеновцу је после истраживања међународних стручњака утврдила да је у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење уморено преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80. 000 Рома, међу којима је било 110 000 деце испод 14 година старости. Често се помиње број од 20 000 деце страдале у Јасеновачким логорима, али то се односи само на децу са Козаре.

Приликом утврђивања броја жртава на Међународној конференцији био је присутан и директор Музеја геноцида из Београда, као и садашњи епископ Јован Ћулибрк. Они се нису успротивили бројевима жртава које је утврдила међународна комисија стручњака.

Поставља се питање да ли је господин Ђурић Мишина погодна особа да и даље обавља дужност директора y Музеју геноцида у Београду, после својих напада на академика Василија Крестића, Виктора Новака и Србољуба Живановића.

Ђурић Мишина је био главни организатор неуспеле и срамне изложбе у галерији Прогрес у Београду. Супротставио се изложби о Јасеновцу приређеној у Народној скупштини Републике Србије, показао је потпино незнање проблема геноцида, па би било најбоље да сам поднесе оставку на свој положај директора Музеја геноцида, или то треба да ураде органи Републике Србије.

Проф. др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 04 мај 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ДУХОВНЕ ПОУКЕ:

Молитва

Не налази времена за молитву само онај који неће да се моли. (Св. Инокентије Московски)

Молитва као златни кључ, отвара нам сва богатства милосрђа и дарова Божијих. (Димитрије еп. Херсонски)

Требало би да се трудимо да у молитви будемо чврсти и да не дамо случајностима да нас поколебају, али исто тако, у молитви треба да будемо тихи и смирени и да не допуштамо уобразиљи да се размахне. (Св. Филарет Московски)

НЕКА БУДЕ ВОЉА ТВОЈА ГОСПОДЕ, И КАКО ЗНАШ И УМЕШ - СПАСИ МЕ! (Св. Теофан Затворник)

Молитва и непажња

Молитва која се чини са непажњом и леношћу јесте брбљивост и бесмислица. (Преп. Антоније Велики)

Блажен је ум који за време молитве чува беспрекорну суздржаност или усресређеност. (Св. Нил Синајски)

Препирке са непријатељем

Никада не треба улазити у препирке, а посебно онда када непријатељ може да надговори онога који је у праву и када се непријатељ не плаши да ће бити прекинут, него се нада да, у случају нужде, ако већ не може да докаже да је у праву, свога супарника може победити грубошћу и подсмехом. (Св. Филарет Московски)

Два пута и два царства

Два се царства задобити не могу. Два супротна царства. Или Небо или земља. Или тело или душа. Два се господара не могу служити. Или Христос или Христов супостат (противник). Не може се путовати на два супротна пута. Или низ воду или уз воду. Или тесним путем у Небеско Царство или широким у пропаст. (Св. Николај Жички)

Гледање у будућност

Када би било корисно знати будућност, онда то Бог не би сакрио од нас. (Св. Јован Хризостом)

Скривене страсти

Многе страсти су скривене у нашим душама, и показују се онда, када се појаве предмети који их изазивају. (Св. Максим Исповедник)

Брига и рад

Многобрижност је болест палог човека који покушава да искључиво сам одреди и оформи своју судбину па зато непрестано планира и жури, лево-десно, да то оствари... Избегавај БРИГУ. Ради свој посао ревносно, посвети Богу цео свој труд и предај се Његовом руководству. Неумерен РАД замагљује ум, хлади срце, а то удаљује од Бога, извора сваког добра. (Св. Теофан Затворник)

Осуђивање

Макар ти и својим очима видео грешећега, и тада не осуђују јер се често и очи обмањују. (Св. Јован Лествичник)

Нема мањег греха од осуде, али нема ни опаснијег. (Св. Теофан Затворник)

Туђи греси

Не гледај на туђе грехе, него посматрај своје зло. (Св. Димитрије Ростовски)

Реч

Људска реч може бити оштра као мач и тада она рањава и убија, а може бити блага као јелеј и тада је она попут мелема који лечи. (Св. Филарет Московски)

Истински пост

Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела. (Св. Василије Велики)
© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.