header image
НАСЛОВНА СТРАНА
В. Димитријевић: Косовске службе Милана Ракића и патријарха Павла
Текстови Владимира Димитријевића
петак, 22 јануар 2010

Владимир Димитријевић

ДВА ЗАВЕТНИКА

(Косовске службе Милана Ракића и патријарха Павла)

         „Ова је драма почела на Косову“, тако каже Андрић у првој реченици свог огледа о Његошу као трагичном јунаку косовске мисли. Уосталом, свака србска драма има свој почетак на Косову; од Лазара и његових божур чета, велике борбе Срба су тамо налазиле свој извор и утоку. Карађорђе и Свети Петар Цетињски су желели да ослободе и уједине Србе косовском круном; Његош је поручивао књазу Михајлу: „На Косову да се састанемо, да ми наше старе покајемо“, а црногорску корoтну капу обликовао као рушнину за Косовом.

Детаљније...
 
Одговор на "Одговор чика Трајку"
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
четвртак, 21 јануар 2010

Трајко Ћирић

ОДГОВОР НА „ОДГОВОР ЧИКА ТРАЈКУ“

         Неоспорно је да су епископи из Македоније пуноправни чланови Цркве, али исто тако је неоспорно да паства СПЦ броји преко 8 милиона људи, док припадника Охридске архиепископије у овом тренутку нема више од 400.
Детаљније...
 
Одговор чика Трајку
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
четвртак, 21 јануар 2010

Одговор чика Трајку

         Чика Трајко, не постоји то што кажете. Епископи из Македоније су пуноправни чланови наше Цркве, и као такви дужни и обавезни, као и сви други Епископи, да гласају, и да учествују у пуноћи рада наше Православне Цркве. Подједнака права имају. Па, пустимо нешто и Духу Светом. Они нису нама непријатељи. Нити их ико уводи у Цркву и даје права да бирају зато да би  неко добио више гласова.
Детаљније...
 
Трајко Ћирић: Спремају раскол у СПЦ!
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
среда, 20 јануар 2010

Трајко Ћирић, стари Београђанин

Редакцији „Борбе за веру“

СПРЕМАЈУ РАСКОЛ У СПЦ!

Ствар је проста: епископи – обновљенци спремили су раскол у Српској Цркви!

         Пре свега, они су, упркос Уставу СПЦ, донели одлуку да за избор патријарха гласају представници Охридске архиепископије, која, у овом тренутку, има двеста – триста верника, али четворицу (!) владика, који су гласачка машинерија – зна се и чија (двојица од њих школовани су за своје задатке на Цетињу, зар не?). Ово ће изазвати бурну реакцију дела здравог српског епископата, па ће то бити искоришћено да се ти људи прогласе изазивачима раскола.
Детаљније...
 
Интегрални текст проф. Петровића "Избор новог патријарха српског"
Миодраг Петровић
среда, 20 јануар 2010

У дневном листу "Политика" 18. 1. 2010. објављени су изводи из текста проф. др Миодрага Петровића "Избор новог патријарха српског", који смо пренели на нашем сајту.  Овом приликом  доносимо поменути текст у целости и препоручујемо га пажњи наших посетилаца.

  +++

Др Миодраг М. Петровић

Научни саветник и стручњак за црквено право и историју Цркве

ИЗБОР НОВОГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

 За живота блаженоупокојеног патријарха Павла, у новембру 2008. године, одржано је било заседање Светог архијерејског сабора ради избора новог патријарха. Неколико дана пре тог сабора, објавио сам у “Политици” од 6. новембра 2008. године текст под насловом: “Оставка и избор патријарха”. Основни задатак ми је био да укажем на неканоничност, неправду и штетност такве намере. Реакције протагониста у неканонском науму да смене црквеног поглавара откривале су гнев, пропраћен погрдним речником који не одражава ништа друго до њихово неваспитање и недостатак аргумената.

Детаљније...
 
Група угледних српских интелектуалaцa међу потписницима Апела
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
уторак, 19 јануар 2010
         Текст Апела упућеног СА Сабору СПЦ на разматрање потписало је око 5 хиљада верника, међу којима је и група угледних српских интелектуалаца. Њихова имена доносимо овом приликом:
Детаљније...
 
Вања Вученовић: "Транзиционе" историје и манипулације науком
СВЕТ ОКО НАС
уторак, 19 јануар 2010

Вања Ј. Вученовић

"ТРАНЗИЦИОНЕ" ИСТОРИЈЕ И МАНИПУЛАЦИЈЕ НАУКОМ

„Наше две земље (В.Британија и САД) су те које контролишу судбину света; које контролишу науку и технологију; које контролишу културу. То су оружја далеко моћнија од војне силе. Контролисати оно што човек мисли нуди много веће добити од одузимања земље или провинција других народа или њиховог исцрпљивања експлоатацијом. Будуће империје ће бити империје ума“.

Винстон Черчил
Детаљније...
 
Проф. др Миодраг Петровић: Избор новог патријарха српског
Миодраг Петровић
понедељак, 18 јануар 2010

Проф. др Миодраг Петровић

Избор новог патријарха српског

          Од будућег патријарха српског зависиће да ли ће, и у којој мери, бити смањена садашња нарасла подвојеност, како међу свештеним лицима, тако и међу лаицима 

Детаљније...
 
Павел Тихомиров: Одговор на реаговање о. Велибора Џомића
"Руска линија" у Србији
понедељак, 18 јануар 2010

Павел Тихомиров

ОДГОВОР НА РЕАГОВАЊЕ В. ЏОМИЋА НА ТЕКСТ „ОСЕТЉИВЕ СРПСКЕ СТВАРИ“ 

          Христос посреди нас оче Велиборе!

          Хоћу у најкраћим цртама да Вас подсетим на основне тезе из мога чланка.

          Прво. Из чињенице да се питање (не)тровања Светог Владике Николаја (покренуто у познатом чланку В.Мајевског) не може ни потврдити ни оповргнути, Ви извлачите закључак да је све што је он рекао чисто сплеткарење.

Детаљније...
 
Владимир Димитријевић: Одговори на питања
Текстови Владимира Димитријевића
понедељак, 18 јануар 2010

Владимир Димитријевић

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА

О “Речима српском народу кроз тамнички прозор”

„Речи српском народу кроз тамнички прозор“ Св. Николаја (Велимировића) су пророчка књига, при чему се под пророком не подразумева врач – погађач будућности, него човек који у историји човечанства и историји свог народа види вољу Божју. Писана у затворским данима Николајевим (по мом мишљењу, не само у Дахау), она јасно говори о судбини Европе и Србије отпалих од Христа.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 Следећа > Крај >>

Резултати 9041 - 9060 of 10230
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ОБАВЕШТЕЊЕ - повремени прекиди у раду сајта због ХАКЕРИСКИХ напада!!!

Поштовани посетиоци,

Услед интензивираних хакерских напада, који су, иначе, на „Борби за веру“ свакодневна појава, последњих дана долазило је до периодичних прекида у раду сајта.

Напади зломислитеља иду из Србије и иностранства.

Наш одговор је: нека свако ради свој посао. А наш посао је борба за Веру једанпут предану светима. За ту Веру свагда смо се борили истином, и руководили речима Господа Исуса Христа: „Не гледајте ко је ко кад судите, него праведан суд судите“ (Јн. 7,24). Тако је било до сада, тако ће бити и надаље, све док нас Свемоћна Рука Божија држи у постојању.

Вас, поштовани посетиоци, молимо за разумевање због ових непријатности, а техничкој екипи сајта, нарочито њеном руском делу. - чији посао око одбране „Борбе за веру“ и њеног стабилног функционисања скоро да спада у сферу „немогућа мисија“, -  упућујемо дубоку захвалност и желимо им свако добро од Господа!

Спасибо большое, дорогие братья! Храни Вас Бог и многая лета!


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.