header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Прота Матеја Матејић: Духовни компаси
Протојереј-ставрофор др. Матеја Матејић
уторак, 13 октобар 2009

Протојереј – ставрофор др Матеја Матејић

ДУХОВНИ КОМПАСИ

   Давно, давно, скоро пре две хиљаде година, мудраци са Истока, када су хтели да пронађу место где се налазио новорођени Младенац Христос, служили су се звездама као путоказом и звезда их је довела до Витлејема. Касније је пронађен компас, или бусола, и морепловци и ваздухопловци се користе њима да би стигли до одређеног циља. И као што су њима потребни инструменти да би дошли до свога циља, тако су и нама потребни духовни инструменти да нас воде кроз живот и доведу до вечног живота. Ту је, на првом месту, Црква која је наш брод који нас води у вечност. Она је наш ковчег спасења и наша школа духовности.

Детаљније...
 
За новотарце Зизјулас већи ауторитет од Св. Саве
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
понедељак, 12 октобар 2009

Грчка школа и српски ђаци

Павле има лични ауторитет и харизму који надилазе и функцију патријарха. Свако други ко га наследи, опште је мишљење, имаће само функционални ауторитет. Али, неки од журних кандидата као да то не схватају

„НИН“, 8.10.2009.

Детаљније...
 
Писмо родитеља штићеника Црне Реке Еп. бачком Иринеју
СВЕТ ОКО НАС
понедељак, 12 октобар 2009

Умрло шесторо бивших штићеника Црне Реке

         Педесет родитеља штићеника Центра за лечење наркоманије Црна Река упутило је отворено писмо епископу бачком Иринеју у понедељак поводом смрти шест зависника који су центар напустили од почетка "кампање" против тамошњег начина лечења наркомана.
Детаљније...
 
Марк Маркиш: Дванаест питања о екуменизму
Антиекуменизам
понедељак, 12 октобар 2009

          У савременом свету често смо приморани да слушамо о екуменизму, о екуменистичком покрету, о питањима и споровима који га прате. Подробно излагање разноликих аспеката екуменизма може се наћи у књигама: архим. Серафим, архим. Сергиј: Зашто православни хришћанин не може да буде екуменист, СПб, 1992. г.; јером. Серафим (Роуз): Православље и религија будућности; Л. Перепелкина: Екуменизам, и низу других. Наш задатак је само да дамо преглед догађаја, гледања и проблема везаних за екуменизам данас.
Детаљније...
 
Р. Лазаревић: О биометријском пасошу
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
понедељак, 12 октобар 2009

ДА ЛИ СЕ СМЕ УЗЕТИ НОВИ БИОМЕТРИЈСКИ ПАСОШ?

Христос васкрсе!

Ово је тема о којој се у задње време најмање писало - индиректно да, кроз неке текстове у којима се пише о биометријским личним картама са чипом, али посебно не, или можда понегде, али у суштини безначајно мало.

Детаљније...
 
О. Радомир Поповић: Различито поимање саборности Цркве
Антиекуменизам
субота, 10 октобар 2009

Протојереј - ставрофор др Радомир В. Поповић

ПОВОДОМ БОГОСЛОВСКОГ ДИЈАЛОГА ПРАВОСЛАВНЕ И РИМОКАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ

            РАЗЛИЧИТО ПОИМАЊЕ САБОРНОСТИ ЦРКВЕ

Недавно одржана Девета пленарна седница мешовите међународне Комисије за богословски дијалог Православних и римокатолика у Београду (18-25. септембар 2006) поново је изнела на површину неке недоумице за које смо помислили да су унутар православне Цркве кристално јасне и да не подлежу никаквој сумњи. Састанак је уприличен након дуже паузе због сложеног сплета међународних околности које су се у међувремену одиграле, и у свету, и у Европи. Стварању велике паузе у међусобним контактима допринела је и оптерећена атмосфера настала услед прекида дијалога на претходном сусрету у Балтимору.

Детаљније...
 
О. Дионисије Дунајев: Живети догматима
БОРБА ЗА ВЕРУ
недеља, 11 октобар 2009

Свештеник Дионисије Дунајев

ХРИШЋАНСКИ ЖИВОТ ЈЕ НЕМОГУЋ БЕЗ ЖИВЉЕЊА ДОГМАТИМА

 Секуларизација друштвене свести је разлокала до непрепознатљивости појмове, као што су "вера", "религија" и "духовност". Потрошачко друштво их види као својеврсни терет. И стварно, разноврсне секте и култови данас се често користе методима трговаца. У поштанском сандучету, заједно с рекламама супермаркета, може се наћи позив на неки секташки скуп, у рекламним часописима нуде се "услуге свештеника". Грађанин, задовољан разноврсношћу такве "пијачне" понуде, додаје свом задовољству исказе типа: "Како је сада добро - више ни веру не забрањују!" или "Ах, ти православци, баш су непомирљиви - само гледају на те своје догмате!"

Детаљније...
 
О. Георгије Металинос: Православна и европска култура
МИСИОНАР
недеља, 11 октобар 2009

Протојереј Георгије Металинос

ПРАВОСЛАВНА И ЕВРОПСКА КУЛТУРА

СУКОБ ПРАВОСЛАВНОГ ЈЕЛИНСТВА И ЗАПАДНОГ ФРАНАШТВА

 Елементи једне културе нису пуко фолклорни елементи који се пројављују у одређеним приликама као што су свечаности, прославе и томе слично, нити су, пак, само елементи које срећемо на плану уметности. Није ствар у томе ни да истакнемо елементе наше културе (као особености), који се, на пример, могу лако наћи и у другим културама. Ми се поистовећујемо са сопственом културом онда када више не можемо да живимо без њених елемената. Човек учествује у својој култури тако што опитује управо те особене елементе као нешто што je нераздвојно од његовога битовања.

Детаљније...
 
Прота Матеја Матејић: О родољубљу
Протојереј-ставрофор др. Матеја Матејић
субота, 10 октобар 2009

Протојереј – ставрофор др Матеја Матејић

О РОДОЉУБЉУ

            У својој књизи Жетве Господње" блаженопочивши Владика Николај Велимировић се, у "Разговору 7" обраћа вернима овим речима: "Хајд' још мало да разговарамо, света браћо моја, докле још има времена, да може брат са братом и богољубац са богољупцем разговарати. Докле није дошло време, да само злотвори вичу а браћа шапућу." (1) А  затим пророчански предвиђа и опомиње: "Све силе које се боре за власт над светом говоре ружичасто о Једном Свету као свом идеалу, у коме се једино може остварити људско благостање и мир. Тако говоре. Па да би задобили хришћане за тај свој идеал о Једном Свету они се позивају на предвиђено у Откровењу хиљадугодишње царовање Христово." (2)
Детаљније...
 
В. Димитријевић: Св. Јован Кронштатски и Лав Толстој
Текстови Владимира Димитријевића
субота, 10 октобар 2009

Владимир Димитријевић

СВ. ЈОВАН КРОНШТАТСКИ И ГРОФ ЛАВ ТОЛСТОЈ

Image
Св. Јован Кронштатски
          Два се исполина рву на духовном обзорју Русије крајем
XIX и почетком XX века. Један је протојереј Јован Иљич Сергијев, потомак скромних људи с далеког руског Севера; други је Лав Николајевич Толстој, знаменити писац Рата и мира и Ане Карењине, потомак угледне племићке лозе.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 Следећа > Крај >>

Резултати 9561 - 9580 of 10490
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

МОЛБА

Молимо наше цењене посетиоце да се у својим молитвама помоле Господу и за здравље и спасење душе Данијеле, Љиљане и Радована.

 Унапред се захваљујемо!


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.