header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Посланица Ефесцима (1, 1-14)
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
понедељак, 28 децембар 2009

Посланица Ефесцима (1,1-14)

 Химна захвалности Богу Оцу за благодат у Христу и Духу

 Након насловљавања ко шаље посланицу и коме, и након уобичајеног за то доба јеванђелског поздрава „Благодат вам и мир од Бога оца нашег“ отвара се пред нама предивна Светотројична Химна, која обухвата цело богословље и домострој спасења, и која просто представља Литургију у малом.

Детаљније...
 
Делови из књиге "Из Ја - града у Ти - град"
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
уторак, 29 децембар 2009

ДЕЛОВИ  ИЗ КЊИГЕ «ИЗ ЈА-ГРАДА У ТИ-ГРАД» МИРСИНЕ ВИГОПУЛУ

Дечак из Ја-града

Једном давно постојало је једно велико царство које се звало Ја-град. Свака кућа је била већа и лепша од следеће. Зидови који су окруживали град су били високи и дебели. У средини овог царства стајало је једно брдо начињено од тешког камена и на његовом врху била је бљештава палата направљена од кристала. У палати је живела богиња Уображењка (Умишљеност) коју су  људи из Ја-града врло обожавали. У ствари, они су је прогласили за своју краљицу. Никакве се важне одлуке  нису доносиле без њеног одобрења, и она је знала о свему шта се дешава у царству.

Детаљније...
 
Прота М. Матејић: Сећање на проту Димитрија Најдановића
Протојереј-ставрофор др. Матеја Матејић
понедељак, 28 децембар 2009

Протојереј-ставрофор др Матеја Матејић

Сећање на  протојереја-ставрофора др Димитрија Најдановића

 Христос је рекао, а апостол Матеј записао да нема пророка без части осим на постојбини својој и у дому својему. (Св. Матеј 13:57)  Тако је у свим народима али, мислим, особито у српском народу. Код нас има доста Лилипутанаца који не подносе Гуливере. На то је указао и Радоје Домановић у својој сатири Мртво  море.

Детаљније...
 
Руски цар Иван Грозни, друго виђење историје
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
понедељак, 28 децембар 2009

РУСКИ ЦАР ИВАН ГРОЗНИ, ДРУГО ВИЂЕЊЕ ИСТОРИЈЕ

Image      Први владар Русије који је понео титулу цара 1547. године био је Иван Четврти Васиљевич Грозни. О његовој суровости су се испредале бројне легенде, а нарочито оне да је био немилосрдан према свима који би му стали на пут. Преносило се са колена на колена да је сатирао и мучио не само непријатеље, већ и сопствене поданике, те да је у нападу беса убио и сина Димитрија.
Детаљније...
 
О Светој и Страшној Литургији
СВЕТА ЛИТУРГИЈА
недеља, 27 децембар 2009

Данас би многи желели да је Света Литургија само сабрање „доброћудних" око Свете Трпезе. Причестимо се – и спасени смо! Али, да ли је баш тако?

Предање Цркве каже да није. Велика је припрема потребна да бисмо постали Христови удови. То не значи да ћемо некад бити достојни – јер, један је Свети, један Господ Исус Христос у слави Бога Оца! Али, припрема нам треба да бисмо постали свесни своје недостојности. О томе, у житију великог подвижника, Светог Нифонта, његов ученик пише ово:

Детаљније...
 
Египатски шеик: Забранити Божић у исламским земљама
СВЕТ ОКО НАС
недеља, 27 децембар 2009

27.12.2009. | 13:36

 Egipatski šeik želi zabraniti Božić

Image         Utjecajni islamski propovjednik Al-Karadavi pozvao je uoči Božića vlade islamskih zemalja da zabrane slavljenje ovog kršćanskog praznika u tim zemljama.
Детаљније...
 
Проф. С. Живановић: Где се налазе мошти и гробови српских владара
Проф. др Србољуб Живановић
субота, 26 децембар 2009

Проф. др Србољуб Живановић

ГДЕ СЕ НАЛАЗЕ МОШТИ И ГРОБОВИ СРПСКИХ ВЛАДАРА - СВЕТИТЕЉА

УВОД

Image       После свршетка Другог светског рата, српска национална историја се све мање предаје и учи у школама. Преовладало је мишљење да ученици треба да се „растерете" па је тако сведено на минимум поглавље преисторије и ране историје Срба, а већина српских владара пре династије Немањића се уопште не спомиње. Чак и они владари и светитељи чији живот и рад не погодују тренутним идеологијама носилаца власти, бивају гурнути у страну и запостављени у настави иако је њихова заслуга за српски народ огромна.

Детаљније...
 
Радмила Радић: Избор патријарха СПЦ у 20.веку
БОРБА ЗА ВЕРУ
субота, 26 децембар 2009

РАДМИЛА РАДИЋ, научни саветник

Институт за новију историју Србије Београд,

Трг Николе Пашића 11

ИЗБОР ПАТРИЈАРХА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У 20. ВЕКУ*

         АПСТРАКТ: Српска православна црква је у 20. веку шест пута бирала патријарха. Тема рада су питања црквеног законодавства која се односе на избор патријарха, правила и процедуре које су важиле приликом избора и измене изборног процеса донете у складу са временом у коме су избори одржавани.
Детаљније...
 
Одговорност за убиство о. Данила преузели радикални исламисти
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
субота, 26 децембар 2009

ОДГОВОРНОСТ ЗА УБИСТВО ОЦА ДАНИЛА СИСОЈЕВА ПРЕУЗЕЛИ НА СЕБЕ РАДИКАЛНИ ИСЛАМИСТИ

Image      МОСКВА, 26. децембра – Одговорност за убиство јереја Данила Сисојева у ноћи 20. новембра 2009. године преузели су на себе радикални исламисти, саопштава Лента.Ру. Саопштење о томе се појавило на једном сајту екстремиста.
Детаљније...
 
Прота М. Матејић: О узвешености свештеничког позива
Протојереј-ставрофор др. Матеја Матејић
петак, 25 децембар 2009

Протојереј-ставрофор др Матеја Матејић

О узвишености свештеничког позива

Свештенство није каријера, већ узвишени позив, доживотна обавеза служења Богу и народу. Друге професије и занимања обезбеђују производе и/или услуге потребне за пролазни живот појединаца, а свештенство се стара  да задовољи њихове духовне потребе у овом  и спасење у вечном животу. За верујуће хришћане ово само по себи одликује и узноси свештенство изнад других професија. Но има још разлога који доприносе узвишености свештеничког позива.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 Следећа > Крај >>

Резултати 9621 - 9640 of 10742
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.