header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Поводом текста г. Антонића "Божић и рођење 'Еу-православља'"
ЗВАНИЧНА САОПШТЕЊА
четвртак, 14 јануар 2010

Г. Слободан Антонић, угледни професор Филозофског факултета у Београду, и један од најозбиљнијих коментатора наше друштвене стварности, пријатно нас је изненадио својим текстом „Божић и рођење 'Еу-православља'“. Њиме је доказао да сваки озбиљан српски интелектуалац, коме је стало до свог народа, ЗНА шта се дешава и због чега се дешава у Србији, и у Српској Православној Цркви. Озбиљност заснована на историјској свести и родољубљу, као и на истинском знању, г. Антонића чини човеком до чијег мишљења свако озбиљан мора држати. Уредништво „Борбе за веру“ га поздравља и жели му успеха у даљем раду!

Г. Антонићу, срећна Вам Српска Нова 2010. година!

Уредништво "Борбе за веру"

 
В. Димитријевић: Однос Цркве, Државе и Народа
Текстови Владимира Димитријевића
четвртак, 14 јануар 2010

Владимир Димитријевић

ОДНОС ЦРКВЕ, ДРЖАВЕ И НАРОДА

Свети Николај Жички није био човек који би свој став градио на пукој идеализацији односа Цркве, Државе и Народа. Напротив, он је свој став градио на светоотачком учењу, по коме и држава и нација јесу плод отпалости човека од Бога, и не би их било да је Адам остао у заједници са Творцем. Али, то нису само држава и нација: то је и рађање у оваквим условима; то су и растење, учење, једење материјалне хране; полни живот какав знамо; клултура, уметност, наука; старење, умирање, итд. Све ово Оци Цркве називају “кожним хаљинама”(). Последице палости су, саме по себе, неутралне: човеку могу бити на спасење - ако се Богу узведу и освештају - или на пропаст, ако се човек у њих затвори и аутономизује, одсецајући себе од Господа.

 

Детаљније...
 
Бадњи дан - 24. или 11. децембра
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
четвртак, 14 јануар 2010

БАДЊИ ДАН – 24. ИЛИ 11.  ДЕЦЕМБРА

         
          Доста тога лошег је народ српски претурио преко главе последњих пар година, али и читаве две деценије уназад. Ако се по јутру дан познаје, 21. век нам неће донети много доброг, као, уосталом, што није ни претходни. Не треба бити пророк да би се закључило да већ сада живимо у последњим временима и да је веома близу долазак Господњи. „И неће одоцнити“. Да, биће и Страшни Суд – непокајаним грешницима, неверницима, јеретицима, кваритељима вере и Предања Цркве Христове. Знамо, али да се подсетимо. Није згорег. И то: што чешће – то боље.
Детаљније...
 
Богословље и молитва
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
четвртак, 14 јануар 2010

БОГОСЛОВЉЕ И МОЛИТВА

Говорити о Богу и говорити са Богом – шта је веће?

          Ми, људи, често умујемо да је веће говорити о Богу, да је теологија нешто високо, а молитва је, ето, тако, то свако може.
Детаљније...
 
Проф. С. Живановић: Поводом папине посете самостану Петричевац
Проф. др Србољуб Живановић
среда, 13 јануар 2010

Проф. др Србољуб Живановић

ПРЕДАВАЊЕ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ ПАПЕ ИВАНА ПАВЛА II САМОСТАНУ ПЕТРИЧЕВАЦ,

БЕОГРАД СЕПТЕМБАР 2002. ГОДИНЕ

Image     Оно о чему ћу да говорим вечерас није ни пријатно ни лепо, ни охрабрујуће ни оправдавајуће, већ је ужасно, грозно, болно, застрашујуће и забрињавајуће. Ради се о документационом материјалу који сам недавно примио из Њујорка, који су снимиле америчке екипе на терену у Босни и који ми је послан као члану Међународне комисије за Јасеновац.
Детаљније...
 
Архиеп. Иларион: Унијати препрека за сусрет патријарха Кирила и папе
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
среда, 13 јануар 2010

Архиепископ Иларион:

Дејства Ватикана у Украјини – препрека за дијалог Руске православне цркве са Римокатоличком

 13.01.2010

Image      Дејства Ватикана у Украјини задиру у интересе Руске православне цркве, што, са своје стране, не може а да не утиче на односе између 2 хришћанске цркве – изјавио је шеф Одсека Московске патријаршије за спољне црквене везе, архиепископ Волоколамски Иларион.
Детаљније...
 
Атанасије измишља нови пут
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
среда, 13 јануар 2010
          АТАНАСИЈЕ ИЗМИШЉА НОВИ ПУТ
       
         Ево браћо уредници управо прочитах текст “Истинољубиве” па реших да вам напишем пар својих запажања. ”Истинољубивој” особи би више пристајало да се потписала "атанасијељубива". 
Детаљније...
 
Препоручујемо: Слободан Антонић: Божић и рођење "ЕУ-православља"
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
уторак, 12 јануар 2010

Слободан Антонић

БОЖИЋ И РОЂЕЊЕ „ЕУ – ПРАВОСЛАВЉА“

уторак, 12. јануар 2010.

Image     Блицова школа новинарства већ дуже време привлачи пажњу јавности по својој сировој еврореформској пропаганди. И таман кад помислите да је, у агитпроповском ЕУ-ударништву, постигнута доња граница укуса, Блиц направи корак даље. Тако је, баш уочи Божића, Блиц забележио блиставе тренутке свог ЕУ-прозелитизма, захтевајући чак и промену црквеног календара, а све у име чувених евро-интеграција.
Детаљније...
 
Грађани (верници) другог реда
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
уторак, 12 јануар 2010

ГРАЂАНИ (ВЕРНИЦИ) ДРУГОГ РЕДА

- КАКО ЈЕ ОСТАТИ УСКРАЋЕН ЗА ЧИТАЊЕ БОЖИЋНЕ ПОСЛАНИЦЕ

        
         Живимо у времену двоструких стандарда, селективне примене права и правде, честих дискреционих права права појединаца да одлучују о појединим сегментима наших општих права - на терену примене појединачних права грађана, о чему је и у овом тексту реч.
Детаљније...
 
Одговор на "Реаговање на текстове о владици Атанасију"
ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА
уторак, 12 јануар 2010

Реаговање на текстове о Владици Атанасију

-Одговор  „Истинољубивој“-

        Познајем Владику Атанасија и апсолутно  је крупна реч која се само  уз Спаситеља може ставити . На литургијама  је Преосвећени  Атанасије  гневљив и свадљив. После је раздражљив и са њим је немогуће водити дискусију. Могуће му је само ласкати или се жестоко посвађати или претрпети бујицу погрда. То није дух Хришћанства и Православља.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 Следећа > Крај >>

Резултати 9681 - 9700 of 10849
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

                       


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.