header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Томислав Кресовић: Геополтичке прогнозе – Ватикан признаје Kосово до 2020 године? Штампај Е-пошта
понедељак, 09 октобар 2017

 Циљ Ватикана: Слабљење СПЦ и Србије

Реално је очекивати да ће Света столица (Ватикан) до 2020 године признати Kосово као суверену државу. За ову хиоптетичку, али реал-политичку претпоставку полази се од глобалног стања у Европи и ЕУ која је „заражена“ вирусом етничких и националих референдума који подстичу растакање ЕУ. Kључни интерес Ватикана у 20 веку био је доминација католичке политике у Европи, борба против комунистичких режима и активно учешће у „хладном рату“.

Врхунац ватиканске политике су балкански сукоби и стварање ватиканске трансферзала Аустрија Словенија, Хрватска – БИХ ,и и касније подршка Црној Гори одвајањме од државне заједнице са Србијом..Ватикан на Балкану делује преко Аустрије, Словеније, Хрватске и Мађарске. Аустрија Словенија и Хрватска су ватиканске експозитуре на просториам бивше Југославије, Аустрија и Мађарска покривају Румунију и Бугарску. Ватикан и даље у себи носи историјске концепте Аустроугарске монархије и Немачког пута на исток и зато се игра на јак утицај Аустрије и Мађарске на Балкану, а преко њих се спровди немачка политика.

Ватикан,“хладни рат“ и атлантизам

Балканска криза отворила је сукоб религија и потребу доминације католичанства, али ширења протестантизма ради слабљења правосалавља, посебно СПЦ, али и утицаја Руске православне политике на Балкану. Ватикан је добио битку у „хладном рату“, а сада покушава да добије и историијску „шах партију“ у надметању са правосављем преко уласка православних држава у ЕУ пре свега Румуније и Бугарске које су у зони руских интереса. Ватикан је Србију дефинисао као „агресора“ у сукобима девеведсетих година прошлог века, али истовремено има резервисан став према злочину НДХ и Римокатоличке цркве у у НДХ према православљу и жртвама логора Јасеновац. Ватикан је признањем Хрватске и Словеније и БИХ прихватио концепт грађанског и верског рата у бившој Југославији. Ватиканска политика према Србији је клерикално-конзервативна и сада је нешто умернија него раније због пута Србије ка ЕУ, али само тактички. Ватикан жели да Србија у једном часу буде део ЕУ да би се отргла од Русије и да се крене са слабљењем СПЦ унутар Србије и на Балкану.

Потискивање православља у Русије на Балкану?

Ватикан није признао Kосово, али признање Kосова од стране САД, Немачке, Аустрије и највећег дела ЕУ је само прелазног карактера. Ватикан чека повољнију ситуацију да Kосово као амерички(НАТО) и протекторат и ЕУ добије више простора да постан чланица УНЕСКА. Овај процес укључивања Kосова у УНЕСЦО очекује се у наредних две године, а онда ће Ватикан признати Kосово, је ће се релизовати историјски циљеви Ватикана на Балкану, и релативизовати српска национална историја и православље и утицај Русије. Ватикан на Kосову и Метохији има своје јако упориште и лобисте, и циљ албанских полтичара на Kосову је да се Србија и СПЦ што више делегитмише на Kосову и Метохији и да се духовне светиње СПЦ и српског народа представе као културна баштина Kосова која у себи садржи и хришћанске вредности поред исламских. Признање Kосова од стране Ватикана очекује се до 2020 године. Треба се подсетити да су фрањевци на Балкану били и остали милитантно расположени према православљу у полседних 200 година, а да су током другог светског рата били део машинерије злочина НДХ. Ватикан сада Европи и Балкану нуди екуменизам, а преко њега слаби православље и увлачи га у концепт „светске цркве“ и пута као „светског влади“. То није никаква „теорија завере“ већ програм и план давно постављен. Да је то тако показује се и у намери САД, НАТО који има подршке од Ватикана да прреко Црне Горе, БЈР Македоније, Бугарске и Румуније ослаби СПЦ, јер она као таква представља реметилачки фактор заокруживања атлантистичке и католичко-протестантске полтике на Балкану.Ватикан ће преко Аустрије, Хрватске, Црне Горе ,Албаније, БЈР Македоније, Бугарске гурати Kосово у УНЕСКО ,а онда долази и до признања Kосова од стране Свете Столице. Могуће је и да Ватикан и пре лобирања Kосова за УНЕСКО призна Kосово и тако отвори врата уласку Kосова у УНЕСКО. Србију и СПЦ очекују велика изненађења и притисци и треба да буду у стабилним везама са Русијом и Руском патријаршијом у заштити и православља и Kосова и светиња српског народа на њему.Опаности за СПЦ долази од Цариградске патријаршије када је рећ о Kосову и СПЦ јер је везанија интересим са Ватиканом него са СПЦ и Руском православном црквом.

Извор: "Видовдан"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.