header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Цео извештај о тајним сефовима, забрањеним позајмицама, непребројаном новцу у Храму Светог Саве Штампај Е-пошта
субота, 14 октобар 2017

 Извештај о контроли у Храму Светог Саве извршен је 18.09.2017, а преглед је извршио лично ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ са још 4 особе. Установљене су бројне неправилности, констатоване злоупотребе, пронађени су непријављени сефови. Видевши ове снимке патријарх је остао шокиран, а људи око њега сада покушавају да заташкају крађе и лоповлуке лажним саопштењима.

Дан након што је на сајту СПЦ објављено СКАНДАЛОЗНО САОПШТЕЊЕ (које је у име Патријарха Иринеја, а без његовог знаја потписано са "Из Канцеларије Његове Светости"), а у  коме се тврди да смо "злонамерно интерпретирали полуистине", Телеграф.рс објављује комплетан извештај о извршеној контроли у Храму Светог Саве, који је на дан 18.09. 2017. извршио лично Његова светост Патријарх српски са још четири особе.

 

Саопштење за јавност

10. Октобар 2017 - 10:47

Током више претходних дана, почевши са 5. октобром 2017. године, у таблоиду Телеграф, како у његовом електронском тако и у штампаном издању, објављена је серија прилога о финансијском пословању Храма Светог Саве заснована на злонамерно интерпретираним полуистинама и намерно пласираним лажима.

Обавештавамо верни народ наше Свете Цркве као и све друге заинтересоване људе добре воље да је финансијско пословање Храма Светог Саве, за време старешинства тадашњег викарног Епископа топличког а данас нишког, господина Арсенија, вођено савесно и одговорно, што је као резултат имало увећање буџета Храма а не његово поткрадање како је у Телеграфу речено. Такође треба знати да је примопредаја дужности старешине Храма Светог Саве између епископа Арсенија и архимандрита Стефана Шарића обављена у складу са црквеним прописима.

Из Канцеларије Његове Светости

 

 


У оквиру овог извештаја објављујемо и СНИМКЕ СА СИГУРНОСНИХ КАМЕРА, на којима се потврђује само део онога што стоји у извештају, а тиче се сумњивог непребројаног новца, тајних и непријављених каса и сефова у Храму, скандалозних вишкова пара, забрањених позајмица и других неправилности.

Понављамо, извештај о прегледу је извршио лично Његова светост Патријарх српски, Господин Иринеј и он доказује да су се крађе у Храму Светог Саве наставиле и након што је пре две године Патријарх лично сменио шесторицу свештеника свих парохија због установљене крађе од 750.000 евра, а јучерашње лажно саопштење доказује да људи око првог човека СПЦ покушавају да крађе и лоповлуке заташкају.

Документи које објаљујемо тичу се пословања током последњих неколико месеци у Храму:

 
 


Како стоји у овом извештају "на примопредаји старешинства у Храму, обављеној 7.8.2017. године, између епископа Арсенија и архимандрита Стефана Шарића, установљен је вишак новца у главној благајни Храма Светог Саве у износу од 1.620.194 динара и 3.013 евра.

Такође, у канцеларији број 206 констатовано је да у сефу, осим новца постоје и признанице за одобрене позајмице новца, које је благословио претходни старешина, епископ Арсеније. За извршене позајмице не постоје уговори позајмица којима би се прецизирали услови (камата, рок отплате).

Пронађена је признаница о извршеној позајмици новца од 600.000 динара, одобреној благајнику Храма, што по речима Његове Светости патријарха Иринеја представља "најгрубљу злоупотребу положаја".

"Испливала" је и признаница на 3.000 евра извесном господину, који је наводно требало да буде дародавац шуме на Златибору Српској православној цркви. Како нема склопљеног уговора, рок за плаћање је продужен до даљњег, а прича о овом новцу се више нигде не помиње.

По изјави благајника, установљено је и да књига прилога (а у питању су милионски непрокњижени износи) не постоји, установљено је да се у касама налази гомила непребројаног новца, да се новац налази и по фиокама у канцеларијама, али и да се, поред две званичне касе у Храму налазе још три касе и сефа који уопште нису пријављени приликом примопредаје.

Установљено је да нема прецизне евиденције о пријему новца из главне благајне у помоћне благајне, па се на крају предлаже формирање стручне комисије која ће извршити преглед пословања, установити порекло исказаног вишка, као и да ли је и у којој мери било злоупотреба.

У истом извештају коментарисани су и видео снимци забележени камером, а на којима се јасно види како се броји новац, како се неизбројани новац, готово без икакве контроле ставља у сеф, како се узима из сефа и односи у благајну, али и како се новац вади из фиока радних столова.

Напомињемо да су ови снимци аутентични, да су направљени сигурносним камерама и да само бројање новца које можете да видите у наредном снимку, у најмању руку делује шокантно.

У прилогу објављујемо и друга документа: Комисијски попис благајне Спомен Храма Светог Саве и Цркве Светог Саве, као и Записник о извршеној примопредаји дужности старешине храма од 07.08.2017.

 

 

 
 
 
 
 

На крају, још једном позивамо људе који се у патријархово име, а без његовог знања крију иза потписа "Из Канцеларије Његове Светости" да јавно иступе и кажу шта конкретно није тачно од онога што је објавио Телеграф. Уколико тврде да није тачан извештај и преглед, онда нека јавно, под својим именом и презименом, а не сакривени, иступе и оптуже Патријарха (који је овај преглед извршио) за "злонамерно интерпретиране лажи". Ми то не радимо! Али - оптужујемо њих да на овај начин покушавају да те крађе прикрију.

Да ли су се уплашили да сада на ред долази преиспитивање њиховог пословања, њихових приватних комбинација, милионских злоупотребљених донација које су уместо у Храму завршиле у њиховим фирмама? Ако јесу - с правом су се уплашили од нас, кад се већ Бога не плаше.

У име свих поштених свештеника, ђакона, владика и верника Српске православне цркве! Јер, нису сви попови - лопови!

 

У име Телеграф.рс - Александар Јовановић, главни и одговорни уредник

Извор: "Телеграф.рс"

Последњи пут ажурирано ( субота, 14 октобар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.