header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Водећи екумениста РПЦ сматра да реп музика има нешто заједничко са црквеном традицијом
Водећи екумениста РПЦ сматра да реп музика има нешто заједничко са црквеном традицијом Штампај Е-пошта
понедељак, 16 октобар 2017

 У емисији „Црква и свет“ на ТВ каналу „Русија-24“, шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) митрополит волоколамски Иларион (Алфејев) позитивно је оценио стваралаштво свештеника Максима Курленка (на фотографији), који је снимио видео спот за песму у реп стилу (као што је митрополит Порфирије својевремено учествовао у споту за песму сестара Карић – нап. „Борба за веру“), не побојавши се да уђе у стихију субкултуре младих. Шта више, митрополит Иларион, по сопственом признању, види у репу нешто заједничко са црквеном традицијом, пошто се и молитва и реп „читају једноличним гласом“.

 „Ако Црква научи да користи целокупан постојећи арсенал музичких и других средстава, која се данас потребују да би донела људима добро, светлост и пренеле вечне истине Христове, онда ја могу то само да подржим на сваки могући начин“, - изјавио је шеф ОВСЦ МП.

Истовремено је рекао да се, припремајући се за предавање, упознао и неким другим реп клиповима, популарним међу младима, који пропагирају разврат, употребу наркотика и користе опсцен језик.

 „То ме је ужаснуло. Једна од таквих песама је забележила скоро четрдесет милиона прегледа на „Ју тјубу“,  а они који то гледају су млади људи.  Зато сваки покушај Цркве да уђе у пространство субкултуре младих, како би то пространство оцрковила и испунила добрим и светлим импулсима, заслужујуе подршку“, - нагласио је архијереј.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Извор: "Све јереси"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 48 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.