header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Миро Рајлић: Неко се боји истине...
Миро Рајлић: Неко се боји истине... Штампај Е-пошта
уторак, 17 октобар 2017
         На јутубу гледам неки прилог о нашој СПЦ у Словенији и море лоших и непровјерених информација а онда на ред долази старјешина наше Цркве у Љубљани свештеник Обрадовић Александар који зачињава све те изречене небулозе својим намјерним или ненамјерним знањем или незнањем. Па између осталог и то како је Црква у Љубљани једина Православна, заборавља намјерно или ненамјерно бар сто година старије Српске Православне Цркве у селима Милићи и Бојанци,заборавља порушене наше Цркве у Цељу и Марибору,заборавља Православну капелу у Рогашкој Слатини па и Руску капелу на Вршићу.

Али једну ствар посебно наглашава и то са поносом који паметноме није понос. Хвали се да чак у "пет,шест или седам римокатолички цркава вршимо наше обреде". Свестан сам да је то срамота и мене као Србина из Словеније али бар у задњих 30-так година нити једном нашем свештенику није ни на крај памети пало да би изашао са идејом о градњи наше Цркву у Словенији. Никада није било ни жеље а ни приједлога са духовне стране. Као да нас је неко намјерно првикавао на ентеријере католичких храмова.

А за то вријеме новине пишу о осуђеном проти из Љубљане на затворску казну због проневјере и крађе, о блокади имовине и 440.000 е на приватном рачуну, граде се хостели и купују парцеле на мору, шушка се о попу који има три стана и које издаје уз масну кирију а живи у парохијском стану. Али бар ће отићи у пензију са богатством које је зарадио служећи у римокатоличком храму.

О братској сарадњи и међусобној хришћанској љубави међу свештенством  само једна мала опаска, нека ме неко демантира ако нисам у праву: од стране митрополита Порфирија суспендирани свештеник Жељко Лубарда, који је крив само зато што је судским органима Републике Словеније по писменој одлуци покојног митрополита Јована дао документацију о крађи и харчењу црквеног новца и који је нељудски прогоњен и остављен са четверо мале дјеце дословно на улици, а већ више од године дана се његов случај не рјешава не у Загребу и не у Београду, што је противно и Уставу СПЦ а нико, баш нико од тих свештеника никад га није назвао, ни јавно ни тајно да упита бар за здравље ако од г.митрополита не смије више, не знајући да и сами могу данас сутра пасти у сличну ситуацију. Не знам како је то дефинирано у свештеничком моралном кодексу али знам да ту нама ни љ од људскости.

Намјера митрополита да свештеника са четворо мале дјеце остави на улици и уништи га говори о неком ко има велике амбиције у свом позиву али чији су поступци нимало хришћански. И часност и поштеност свештеника Лубарде да уз Божију помоћ устраје у истини ће те амбиције разобличити бар помоћу државног суда.

И на крају, узимајући у обзир и чланак и документе из Телеграфа о крађи новца у Храму Светог Саве, главни и одговорни уредник г.Јовановић наглашава да НИСУ СВИ ПОПОВИ ЛОПОВИ, то и ја тврдим и на крај памети ми није да оговарам или нападам нашу Цркву, не дај Боже, али да пишем о онима који нашу Свету, Српску, Светосавску и Православну Цркву користе као параван за нечасне радње то је дужност и обавеза.

 

Опрости ми Боже ако гријешим.

Миро Рајлић, Ново Место

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 октобар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.