header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Руски патријарх је све рекао: РПЦ не подржава забрану „Матилде“ Штампај Е-пошта
среда, 18 октобар 2017

 Патријарх московски и целе Русије Кирил не позива на забрану приказивања филма Алексеја Учитеља „Матилда“, изјавио је за „Шторм“ званични патријархов представник Александар Волков. Ово је први пут да поглавар Руске Православне Цркве говори о „Матилди“, која је још пре званичне пројекције изазвала многе контроверзе.

 „Патријарх је рекао све што је намеравао да каже и, као што и сами видите, у његовом наступу нема никаквих апела“, - одговорио је шеф службе за информисање РПЦ на питање „може ли се сматрати да је патријарх против приказивања филма Алексеја Учитеља“. Волков је такође напоменуо да се први и до сада једини коментар предстојатеља поводом „Матилде“, може сматрати одговором на „сва та мишљења изражена од представника најразличитијих представника нашег друштва, укључујући и православне“.

Свештеник Александар Волков

Отварајући састанак Високог црквеног савета Руске Православне Цркве 12. октобра 2017. године, патријарх Кирил поделио је у уводном излагању размишљања о револуционарним догађајима пре 100 година, њиховој савременој рецепцији и могућности објективне процене чињеница руске историје.

"Историја јесте веома погодан идеолошки основ за шпекулације, стварање различитих митова - и националних и антинационалних - истакао је у свом говору Његова Светост Патријарх Кирил - Када се ради о историји веома је лако дати злонамерна и лукава тумачења, чак и у малим стварима. Али за искреног човека, лажи и злоћа су незамисливи. Како се поставити? Настојте да будете савесни када се бавите чињеницама. Избегавајте шпекулације. Нарочито претпоставке које не само да су лажне, већ су у стању да повреде велики број људи, као што се десило са још неприказаним, али већ познатим филмом. "

Детаља са заседања Високог црквеног савета РПЦ 12.10.2017.

"Догађаји из двадесетог века, за многе људе представљају и даље крварење рана, - рекао је патријарх - Царских Страстотрепаца, мноштва нових мученика и исповедника вере, стотине хиљада живота, уништеног духовног наслеђа, протеривања интелектуалне елите нације у иностранство ... Нажалост, ове горке странице наше прошлости данас су често предмет шпекулације, укључујући и оне на уметничком нивоу. Уметник има право на уметничку фикцију. Али уметничка фантастика и лажи су две различите ствари. Уметничка фантазија јесте драматуршка могућност и као таква повећава интересовање гледалаца за историјске чињенице. Лаж није драматургија. Лагање грубо искривљава историјску стварност и намерно доводи у заблуду људе. То је лежало, то је била основа пропаганде која је увукла наш народ у револуционарни хаос, а потом у многоструку патњу. "

"Надамо се да ће сва наша сећања на догађаје из недавне прошлости - укључујући и уметничка - подстаћи помирење изнад свега, а да неће да буду извор нових раздора и грађанског сукоба, изговор за вређање нечијих осећања и вредности. Сви смо - верници и атеисти, уметници и неуметници, конзервативци и либерали - упућени на то да живимо у једној држави, у једном друштву и водимо рачуна о интегритету тог друштва и личном интегритету свакога од нас", - рекао је Његова Светост Патријарх. (превод говора патријарха Кирила – Поуке)

Депутат Државне Думе Руске Федерације Наталија Поклонска, највећи противник приказа „Матилде“, у иступању патријарха Кирила види подршку за своју позицију. Она је на „Фејсбуку“ објавила обраћање генералном тужиоцу РФ Јурију Чајки у коме је затражила да се повуче дозвала за приказивање „провокативног филма“. По њеним речима, „на ово чека 90% становника Русије, верника њених главних традиционалних конфесија“.

Највећи борац против светогрдне "Матилде" - Наталија Поклонска

 „У ранијим одговорима, Вама потчињени тужиоци, позивали су се на одсуство званичне позиције РПЦ о ситуацији поводом пројекта 'Матилда'. Данас она постоји“, написала је Поклонска.

12. октобра православни активисти предали су канцеларији председника Русије Владимира Путина 100 хиљада потписа са молбом „да се не допусти приказивање Матилде“, речено је у покрету „Царски Крст“ (овде:).

100 хиљада потписа предато је и канцеларији патријарха Кирила, са молбом да подржи забрану приказа светогрдног филма (овде:).

Света Царска породица Романов
 

По материјалу са: dailystorm.ru

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 19 октобар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 54 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.