header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свети Владика Николај: Како човек постаје нечовек
Свети Владика Николај: Како човек постаје нечовек Штампај Е-пошта
среда, 18 октобар 2017

 Чувени сликар Леонардо да Винчи годинама је радио знаменити "Тајну Вечеру". Тражио је лица која би му могла послужити за модел Христа и за ликове апостола. Тако је за лик Христов нашао једног младог човека, чије је лице сијало лепотом, достојанством и невиношћу.

После је постепено налазио изразите примерке за сваког појединца. Али за Јуду дуго се мучио да нађе међу људима подесно лице. Шетајући у гомили народа, најзад он угледа једног човека, одвратна изгледа, сурова погледа и у свему ружна и одбојна. Права маска свих порока. Он га позове у свој атеље и каже му зашто га је позвао. Човек се загледа у већ насликан лик Христов и дуго је нетремице гледао, док му сузе не потекоше из очију. Зачуђен сликар упита га, зашто плаче, а он одговори:

"Како не бих плакао? Пре пет година ја сам ти послужио за лик Христов, а сад хоћеш да ти послужим за лик Јудин."

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.