header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Руски Јуда" на пројекцији светогрдне „Матилде“ Штампај Е-пошта
среда, 25 октобар 2017

           Руски новотарац и скандал мајстор, протођакон Андреј Курајев, који је до сада у више  наврата јавно вређао Србе и давао скандалозне изјаве о српском народу и његовој историји, појавио се на московској пројекцији светогрдног филма "Матилда" због чега га је Редакција руског православног сајта "Све јереси" назвала "Новопројављени Јуда".

Користимо ову прилику да наше цењене посетиоце подсетимо да смо 8. марта 2012. објавили изјаву Курајева да су "Срби изазвали Први светски рат", чиме су се према Русији понели „по  свињски“, те да су Срби, после НАТО бомбардовања, извели закључак „да се не треба опирати Западу, јер ако вас силују, треба да се опустите и добићете максимум задовољствa" (овде:) (саопштење "Борбе за веру" поводом цитиране изјаве Андреја Курајева прочитати овде:). Курајев је у свом безумљу (ето докле новотарство доведе човека) отишао толико далеко да је  оптужио Србе за отпочињање Првог светског рата, а Гаврила Принципа назвао "терористом" (овде:). Да је среће, Руска Црква би га за овакве гнусне изјаве, у најмању руку, опоменула (ако не и рашчинила), а он би се морао Србима јавно извинити. Јер овде је реч о клирику једне Помесне Цркве, а не о неком поблесавелом мирјанину који злоупотребљава технику и слободу Интернета. На жалост, надлежни из Руске Православне Цркве до дан данас се нису огласили и осудили вређања српског народа од стране свог клирика?!

Уредништво

+ + +

 У Московском биоскопу „Октобар“, под јаким обезбеђењем припадника полиције, Федералне службе безбедности и приватне безбедносне компаније, 24. октобра одржана је премијера светогрдног филма Алексеја Учитеља „Матилда“. Овај филм ће, без обзира на протесте православних, имати своју велику пројекцију у четвртак, 26. октобра.

На премијери се појавио и новопројављени Јуда – клирик храма Архангела Михаила у Тропареву протођакон Андреј Курајев, који је на свом блогу објавио пост под насловом „То је било добро вече“.

"Руски Јуда" - протођакон Андреј Курајев на пројекцији "Матилде";

На питање једног читаоца блога Андреја Курајева: "Да ли је то Ваша гёрлфренд" (енгл. girlfriend), Курајев је одговорио: "Завидите?"

 

Интернет издање „Москва-Баку“ је објавило:

Интересовање за филм „Матилда“ међу присутним звездама било је упадљиво високо. На црвеном тепиху појавиле су се чак и легенде совјетске и руске кинематографије – Наталија Селезнева с мужем Владимиром Андрејевим. Да погледају филм пре његове националне премијере одлучили су: Валерија и Јосиф Пригожин, Борис Грачевски, Никас Сафронов, балерина Анастасија Мескова, Катерина Шпица, новинар Борис Ноткин, Ирина Пегова, Божена Ринска, Вјачеслав Добринин, Михаил Ширвиндт, Ирина Берзукова, Марија Кожевникова, Наталија Јонова, отац Андреј Курајев, немачка глумица Лујза Волфрам, Максим Аверин, Вјачеслав Фљарковски, Михаил и Јулија Гусмани.

Извештај о догађају дала је и „Газета.ру“:

Московска премијера филма Алексеја Учитеља „Матилда“ прошла је у условима појачаних мера безбедности. Простор око биоскопа „Октобар“ био је ограђен, а кинолози су пре почетка сесије прегледали све просторије. За безбедност гледалаца одговарало је око 60 људи, укључујући полицајце и припаднике приватне агенције за обезбеђење, који раде у „Октобру“, а такође и припадници Федералне службе безбедности.  Унутар биоскопа такође је било припадника полицијских снага.

Још пре почетка филма дошло је до првог хапшења – жене са транспарентом „Даље руке од светог цара“, која је позивала присутне да не гледају провокативни филм.

Истина, мушкарца који је стајао поред улаза у „Октобар“ и читао молитву нико није терао. Масовног протеста, међутим, није било, иако су противници филма наставили своје говоре и након почетка сесије. По завршетку пројекције, шеф полиције је имао седам приведених „православних“ активиста – од којих су се троје представили као припадници покрета „Царски Крст“ (једна од најактивнијих организација у кампањи против филма), који су покушали да одрже неодобрен скуп у „Московском дому књиге“ на Новом Арбату.

Демонстранти нису успели да се пробију унутра...

Међу придошлим поштоваоцима Учитеља били су и млади режисери, као што су Константин Богомолов, Алексеј Погребски и Алексеј Мизгирев.  Одједном се, ниоткуда, појавио тужни ђакон Андреј Курајев, окружен случајном паством – неравнодушнима према једној од главних јавних личности православне цркве.

Када се филмска екипа појавила на сцени, са получасовним закашњењем, први је узео реч Винокур. Он је Алексеја Учитеља и Мединског назвао „борцима“, а такође се узрадовао томе што премијерно вече сведочи о победи над „мракобесијем“.

Истина, збивање на екрану није изазвало посебно одушевљење, а чувена сцена, у којој Матилда Кшесинска, директно на позорници Царског позоришта, обнажује груди, није изазвала трепет, већ тихи смех. Ово, очигледно, сведочи о томе колико се савремена Русија удаљила од епохе Руске империје.“

По материјалу са: „Све јереси“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

 

   Повезани текстови:

1. Нови антиправославни испад ђакона Андреја Курајева“;

2. „Ђакон“ Андреј Курајев поново срамоти Руску Православну Цркву;

3. Москва: Почело суђење групи Толоконикове; ђакон А. Курајев на страни богохулница“;

4. Апологета богохулница из "Pussy Riot" - "мисионар целе Русије" Андреј Курајев (фото)

5. Уредништво: Поводом тешких увреда које је протођакон Андреј Курајев изрекао на рачун српског народа“;

6. Ранко Гојковић: Курајевштина или смердјаковски дух у црквеној мантији;

7. „Протођакон Андреј Курајев: Срби су започели Први светски рат; Срби су поступили са нама по свињски “;

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 26 октобар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.