header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Екуменисти се убрзано припремају за долазак Антихриста (видео)
Екуменисти се убрзано припремају за долазак Антихриста (видео) Штампај Е-пошта
субота, 28 октобар 2017

 Јерусалимски патријарх хитно позван у Ватикан

Римски папа Фрањо сусрео се 23. октобра у Ватикану с патријархом јерусалимским Теофилом Трећим. У свом говору папа је нагласио да садашње потешкоће и ране из прошлости не би требало да ометају хришћане на путу ка јединству.

Папа је изразио солидарност са онима који већ деценијама страдају у конфликтима у Светој земљи, а такође и дубоко жаљење због непрекидне нестабилности ситуације, недостатка међусобног разумевања међу странама, ограничавања основних права и масовних емиграција.

Папа је такође изразио и жаљење поводом више пута поновљене нетолеранције према светињама – било хришћанским, муслиманским или јудејским. Између осталог, последњих година јудејски ектремисти оскрнавили су бројне хришћанске храмове у Израелу.

"Знак наде у сложеној ситуацији је богословски дијалог између римокатолика и православних, а такође и сарадња православне и јерменске јерусалимске патријаршије и францисканаца у рестаурацији Гроба Господњег", уверен је Фрањо.

Патријарх Теофил, који је боравио у Риму од 22. до 25. октобра, сусрео се с државним секретаром „Свете столице“ кардиналом Пјетром Парилином и секретаром за односе с државама надбискупом Полом Ричардом Галахером. У програму патријархове посете био је и разговор с председником папског Савета за унапређење хришћанског јединства кардиналом Куртом Кохом и шефом савета за међурелигијски дијалог кардиналом Жан-Луи Тораном.

Садашњи патријарх јерусалимске Цркве до сада се два пута сусрео с папом Фрањом: први пут у мају 2014. године, за време папине посете Светој земљи (фото изнад) и исте године у Ватикану, поводом екуменистичке молитве за мир у Светој земљи (погледати видео).

Планирано је да се патријарх Теофил 29. октобра  у Атини сусретне с премијером Грчке Алексисом Ципрасом, а 1. новембра у његовом програму су преговори с надбискупом кентерберијским Џастином Велбијем.

Подсећамо да је 3. маја текуће године патријарх јерусалимски Теофил примио англиканску делегацију предвођену надбискупом Џастином Велбијем која је била у посети Јерусалиму. У Храму Гроба Господњег, патријарх је началствовао екуменистичким „молебаном“ у коме су учествовали јеретици англиканци, римокатолици и монофизити.  

А 7. маја у англиканској содомитској антицркви збио се догађај посвећен устоличењу „Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Кентерберијског“ Џастина Велбија за канонског „епископа“ “Episcopal Canon” Горе Кармил. Свечаност је одржана у англиканском катедралном храму Светог Георгија у Јерусалиму, где се патријарх Теофил обратио слављенику поздравном речју (извор:).

 

Подсећање:

Патријарх Теофил дошао је на патријаршијски престо преко ноћи, збацивањем и закључавањем легитимног патријарха Иринеја у патријаршијску келију. Оно што је пласирано у јавност и што је послужило као изговор за отимање патријаршијског престола су оптужбе православних Арапа да је патријарх Иринеј продавао црквену имовину Јеврејима, угрожавајући тиме православне Арапе ширењем Јевреја у источном Јерусалиму, делу града који православни Палестинци сматрају престоницом своје будуће државе. Међутим, такве оптужбе никада нису доказане а народ који му је остао веран тврди да је патријарх Иринеј утамничен због одсуства његове склоности ка екуменизму. До његовог свргавања, Јерусалимска патријаршија није нагињала ка екуменизму, да би се брзо по узурпирању патријаршијског трона курс Јерусалимске патријаршије усмерио ка истом, што горе објављена вест недвосмислено потврђује.

Извор: "Све јереси" / "Борба за веру"

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 29 октобар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.