header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Сабор СПЦ од 14. маја Штампај Е-пошта
петак, 01 мај 2009

 САБОР СПЦ ОД 14. МАЈА

         Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве редовно пролећно заседање почеће 14. маја, сазнаје Тањуг у Српској патријаршији.

Одлука о редовном мајском заседању Сабора, који ће бити одржан у патријаршијском двору и у коме ће учествовати сви архијереји СПЦ из земље и расејања, потврђена је на седници Синода одржаној у уторак.

Српски архијереји ће, како се се сазнаје, расправљати о текућим питањима из живота цркве, а заседањем ће, у име поглавара СПЦ патријарха Павла, председавати најстарији члан Синода по рукоположењу, митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Одлука да послове СПЦ у име патријарха Павла, који је од 13. новембра 2007. на лечењу на Војномедицинској академији, обавља митрополит Амфилохије донета је на јесењем заседању Сабора, у новембру прошле године.

Патријарх Павле је 8. октобра, пред заседање Сабора, упутио молбу да му се због здравствених разлога и физичке немоћи одобри повлачење из активне сужбе.

Учесници јесењег Сабора упутили су молбу патријарху Павлу да остане на трону СПЦ.

Патријарх Павле је уважио молбу Сабора, који је јавност у Србији обавестио да ће он доживотно остати првојерарх СПЦ.

Одлука Светог архијерејског сабора о останку патријарха Павла на челу СПЦ донета је акламацијом, а епископи који су се залагали за избор новог поглавара остали су у мањини и повукли су свој захтев у току заседања.

Према речима владике шабачког Лаврентије, једног од учесника јесењег Сабора, патријарх Павле је својим животом обогатио функцију поглавара СПЦ и постао је симбол духовности, не само за православне вернике у Србији већ и за све хришћане у свету.

Већина епископа је прихватила став да је останак патријарха Павла на челу СПЦ најбоље решење за Сабор и Цркву.

Патријарх Павле је у мају 1955. изабран за епископа рашко-призренског, а на трон Светог Саве 1. децембра 1990. године.

(Тањуг)

          http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=132844
Последњи пут ажурирано ( петак, 01 мај 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.