header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Јеврејска заједница у Русији тражи од патриајрха Кирила да осуди противнике светогрдне "Матилде"
Јеврејска заједница у Русији тражи од патриајрха Кирила да осуди противнике светогрдне "Матилде" Штампај Е-пошта
недеља, 29 октобар 2017

 Молба за колегу:

главни рабин Русије позвао патријарха Кирила да осуди „фанатике“ који критикују „Матилду“

„Посматрајући недавне страсти пројављене око познатог филма, чини ми се да ту постоји још много фанатизма. Мене искрено, Ваша Светости, задивљује дуготрпљење - и Ваше и Руске Православне Цркве.  Зато што тако велики број људи који себе, може се рећи, позиционирају као блиске патријарху, изазива запрепашћење. Њима се мора јасно ставити до знања где им је место, зато што они (изазивају – ред.) тако велики талас мржње“, - обратио се рабин патријарху на заседању међурелигијског савета Руске Федерације.

Представник Конгреса јеврејских верских организација и удружења у Русији сумња да је верски фанатик „вредан поштовања“. По речима Шаефича, фанатизам води вернике „на другу страну заповести“.

Ово је само један од многих јавних корака јеврејске заједнице у Руској Федерацији која подржава филм „Матилда“, у коме има изругивања над зверски убијеном Светом Царском Породицом.

Тако је 9. августа 2017. године председник Федерације јеврејских општина Русије Александар Борода осудио критичаре „Матилде“, назвавши их „антисемитима“, тврдећи да је њихово одбацивање филма изазвано јеврејском националношћу режисера Алексеја Учитеља.

Гласноговорник Федерације јеврејских општина у Русији Борух Горин позвао је 15. августа истражне органе да се позабаве критичарима филма због њиховог „антисемитизма“.

Као што је познато, патријарх Кирил је дуго времена ћутао и  игнорисао мишљење милиона хришћана, огорчених због светогрдног филма. Ни једанпут није упутио протест против његовог приказивања, што је од њега снажно захтевало мноштво православних. Њихова огорченост је порасла. Тада је патријарх инспирисао иступање тројице својих помоћника, који су директно или индиректно осудили критичаре светогрдне „Матилде“, несумњиво са његовим знањем.

http://rossiyaplyus.info/kompliment/

То је дозволило заговорницима светогрђа да шпекулишу како, „по мишљењу Цркве“, филм треба да буде приказан. Међутим, то није помогло смиривању хришћана – њихово огорчење је постало још веће. Нарастао је талас молитвених стајања, протеста, сакупљено је још више потписа против светогрђа. Тада је патријарх, схвативши да је његово ћутање просто постало непристојно, а да би иступање у подршку „Матилде“ изазвао против њега праву јавну експлозију – на крају иступио против тог филма. Но, он је то учинио на тај начин што није изговорио његов назив, што је његово иступање учинило правно ништавним и крајње двосмисленим.

http://borbazaveru.info/content/view/10071/37/

Као што видимо, светогрдни филм је ипак изашао на велике екране у земљи, управо на годишњицу револуције, како су његови лобисти и испланирали. Томе је, у великој мери, допринела и позиција Московске патријаршије, чији представници ни једанпут нису упутили званичан протест органима власти. Сада јеврејска заједница још захтева од патријарха Кирила да унутар РПЦ осуди учеснике протеста.

Због овакве индиректне подршке светогрдној „Матилди“ од стране врха Московске патријаршије, Игор Друз, руски православни публициста, патриота и некадашњи саветник Игора Стрелкова, главнокомандујућег Војске Доњецке Народне Републике, рекао је:

 „У то време се Московска патријаршија како-тако супротставила светогрђу „Пуси риот“+, и то је, могуће је, у том тренутку одиграло важну улогу у спасавању Русије од великих потреса. Сада је ситуација супротна. Као што видимо, од званичних (црквених-ред.) лица долази директна похвала светогрдном филму. И немогуће је да ово не изазове забринутост. Ја сам се нагледао многих кошмара у ово смутно време у Украјини. Да не да Бог исто то и у Русији“.

Још страшније упозорење руском народу дао је протојереј Всеволод Чаплин. Вреди се подсетити његове изјаве:

>>Бивши председник Одељења за односе Цркве и друштва, а сада настојатељ једног од храмова Руске Православне Цркве у центру Москве, протојереј Всеволод Чаплин, на свом каналу на „Ју тјубу“, упозорио је 3. јула да ће Русију задесити „страшне“ казне уколико филм Алексеја Учитеља „Матилда“ буде емитован. Чаплин не сумња да „ако филм буде приказан, Русија ће пропасти“. По мишљењу протојереја, кога цитира „Знак“, на тај начин „Господ ће показати“ људима шта никада не смеју да чине.

Чаплин је изјавио да све невоље које су снашле Русију у прошлом столећу – грађански рат, Други светски рат, распад СССР-а, перестројка – дошле су као расплата за „богоборство“ и „цареубиство“.

Филм Учитеља, Чаплин назива „ритуалним цареубиством“, „пљувањем по сећању на царске стратотерпце“. „Русија ће ово пљување платити на страхотан начин, читавим својим становништвом“ – уверен је представник РПЦ. По његовом мишљењу, светски рат је неизбежан, но ако Русија сада одустане од приказивања филма, неко од Руса ће „засигурно и преживети“. „Светогрдни историјски фалсификат мора бити забрањен“, - сматра Чаплин.<<

По материјалу са: rossiyaplyus.info /borbazaveru.info

 Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 29 октобар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 93 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Чувај се сине мој јеретика и њихове приче, јер се наша земља такође испунила њима! Ако ће ико да спасе душу своју, то ће бити само кроз живот у Православној вери. Јер нема боље вере од наше свете Православне вере. Сине мој, није добро хвалити нечију туђу веру. Ко год хвали страну веру, он је као онај који напушта своју властиту Православну веру. Ако неко хвали своју а и туђу веру, он је као човек са две вере и близу је јереси. Ако ти ико каже: "Твоја вера и моја вера су од Бога," ти сине мој треба да одговориш: "Јеретиче! Да ли мислиш да Бог има две вере? Зар не знаш шта пише у Писму: Један Господ, једна Вера, једно Крштење." (Ефе. 4,5) Зато се чувај таквих људи и увек стој у својој вери. Не братими се са њима него их избегавај и ходи у својој вери и добрим делима! Сине мој, чак ако буде потребно и да умреш за своју свету веру, не бој се смрти! Тако су и светитељи умирали за своју веру, и сада су живи и са Христом.

Св. Теодосије Кијевски
Из његовог писма принцу кијевском кога су паписти хтели обратити


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.