header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Кина покреће "Великог Брата" за све грађане Штампај Е-пошта
понедељак, 06 новембар 2017

 Већ раније смо писали о томе да Кина планира да уведе систем друштвеног оцењивања за своје грађане. А сада стиже и потврда да ће све заживети до 2020. године. И прича заиста подсећа на СФ утопијски филм. Нешто као Игре глади, или Ин тиме рецимо. Замислите свет у коме ће скоро све ваше активности биле стално праћене и оцењиване.

Све што радите онлине и уживо, шта купујете, ко су вам пријатељи, колико се дружите, какве су вам оцене на факултету, колика плата. Такође и шта гледате на ТВ, какви су вам хобији. Наравно и да ли редовно плаћате рачуне и да ли сте имали неки прекршај.

И баш све ће бити оцењено позитивно или негативно. А резултат свега ће бити исказан у једном једином броју , у складу са правилима које је поставила власт.

То ће бити рејтинг сваког грађанина Кине.

И на основу њега ће свако знати са ким има посла. Рејтинзи ће бити јавни и на основу њих ће моћи да се добије посао, кредит или боља школа за децу.

Тако поједностављено звучи план, а идеја је да се успостави поверење и култура поштења.

Систем је иначе већ заживео и за сада је добровољан, али за три ће године постати обвезан.

Обухватаће не само физичка лица већ и правна.

Све податке скупља осам компанија које и даље развијају систем.

Појединци ће бити оцењивани на скали од 350 до 950 бодова – а што је број већи, то боље.

Пет фактора је кључно за оцену.

Први је кредитна историја, односно колико сте добар дужник. Биће праћено да ли плаћате рачуне и кредите на време.

Други је придржавање обећања – у којој мери се придржавате оног што сте обећали уговором, а да није везано за плаћање рачуна.

Трећи се односи на личне карактеристике, у шта спадају и бројеви телефона и адресе.

Четврти и вероватно најзанимљивији покрива понашање и преференце. Систем ће пратити шта и како купујете и радите у слободно време.

Пета категорија су међусобни односи. Бољи резултат имаће они који деле позитивну енергију онлине, лепе  поруке о властима и националној привреди, пише Wиред.

Биће важно и шта други говоре о вама па би вас негативни коментар онлине могао скупо коштати.

Наводно су се већ милиони Кинеза пријавили за тестирање система друштвеног оцењивања.

Неки се можда плаше да се не пријаве а други могу да рачунају на бројне повластице, од кредита за онлине куповину до изнајмиљавања аута без депозита или нижих цена хотела. Добиће чак и убрзани приступ шенгенској визи за путовање по Европској унији.

Али ако им кредит буде низак, то значи и проблеме.

И то у свим аспектима живота.

На пример, што је нижи скор то ће добити лошији интернет и забрањен приступ многим местима, од ресторана па до путовања.

То ће утицати и на могућност добијања стана, осигурања, зајма, па чак и социјалне помоћи.

Поједини послодавци моћи ће да одбију особе са ниским скором, док ће им поједини послови бити потпуно недоступни.

Иначе, виши скор већ је постао статусни симбол о коме се готово 100.000 људи хвали на Wеибу, кинеској верзији Тwиттера.

Критичари упозоравају како ће настати црно тржиште на коме ће бити могуће набавити илегалне начине за побољшање скора.

Мислите да је код нас много боље?

Па заправо не. И о вама се све зна. А то зна Фацебоок и њихови партнери. И на основу тога вам пласирају рекламе и друге информације. Такође, ако планирате да узмете нови телефон, ваш рејтинг ће се проверити у кредитном бироу.  О стану да не причамо.

И биће све горе.

Да, то је будућност у којој живимо…

 

Извор: "Домино магазин"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 06 новембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.