header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Антон Скрипунов, РИА "Новости": У Банци Ватикана завршило и огромно богатство „мајке Терезе”
Антон Скрипунов, РИА "Новости": У Банци Ватикана завршило и огромно богатство „мајке Терезе” Штампај Е-пошта
недеља, 19 новембар 2017

   „Басновсловне суме. Најутицајнији људи. Апсоллутна анонимност”— оваквим слоганом би Банка Ватикана могла да дчекује своје клијенте. Али, новац, као што се зна, воли тишину, а велики новац – мртву тишину. Зато је Банка Ватикана једна од најзатворенијих у свету. Према официјелним подацима, актива Банке Ватикана тренутно је - 3,3 милијарде евра.

Ово је из њеног извештаја који је дошао до јавности, а то је тек трећи извештај за јавност у целој историји Банке Ватикава.

Први је био објављен 2014-те и показао је да је банка за само 12 месеци свој профит повећала 26 пута. Није објављено о каквим и коликим сумама се ради.

Банка Ватикана се поново нашла у фокусу након сензационалне изјаве италијнског новинара Ђанлуиђи Нуција који је један од најбољих познавалаца „ватиканске кухиње”. А он је рекао:

„У Ватикану постоји блок људи који сметају реформаторској делатности папе Франциска, као што је то био случај и са Бенедиктом XVI. Тим блоком је раније руководио епископ Пол Марцинкус”.

Амерички епископ Марцинкус био је председник Института за религиозне послове (официјелни назив Банке Ватикана) и један од ајмоћнијих католичких достојанственика XX века.

Нуци тврди да његово „дело траје” иако је умро још 2006-те године.

„Ваша Светости, управо сам на себе преузео тешко бреме промашаја и грешака које су направили бивши и садашњи руководиоци”... овако је почињало писмо нађено у хотелској соби Робертта Калвија, председника Banco Ambrosiano.

Полиција Лондона пронашла је тог банкара обешеним испод моста „Црни монаси”. Потом се открило да Калви уочи своје смрти 17. јуна 1982-ге очајнички покушавао да се повеже са руководством Propaganda Due (P-2) тајанствене масонске ложе повезане са  италијанском мафијом.

Калвију су била отворена сва врата Ватикана, чак је имао надимак „банкар Господа Бога”. Управо у Ватикану је он пронашао саучесника са којим је направио по себе фатални аранжман. То је био Марцинкус.

У Средњем веку Ватикан је био вероватно најбогатија држава света... Ватиканска блага била су доступна веома уском кругу лица.

Папа Лав XIII у XIX веку је наредио да се на вратима тајног архива напише: „Свако ко овде уђе без специјалне дозволе светог оца – одмах мора бити изопштен из Цркве”.

„Тајни трезор” је тек 1942-ге правно постао банка, додуше специфична.

Званични циљ Института за религиозне послове (Istituto per le Opere di Religione IOR) је управљање финансијама различитих религиозних организација по целом свету.

Бави се инвестицијама, прима штедне улоге, одобрава  кредите уз најстрожију конфиденцијалност.

Лондонски лист The London Telegraph недавно је објавио да је Банка Ватикана једно од „пореских прибежишта”.

То је отворило простор пре свега италијанској мафији.

Роберто Калви и отац Пол Марцинкус почели су да перу мафијашки новац: банкар је одобравао кредите који су постојали само на папиру, а Марцинкус је на уговоре стављао лични папин печат.

Стога се наметнуло питање: да ли је папа знао шта се догађа?

Охрабрени успехом, Калви и Марцинкус су решили да све подигну на „међународни ниво” па су отворили Banco Ambrosiano Holding.

Марцинкус је чак био у савету директора регистроване на Бахамима Ambrosiano Overseas — „кћерци” холдинга.

Већина тих структура била је лажна, па се 1978-ме за све заитересовала Банка Италије и убрзо објавила да ће банкротирати Banco Ambrosiano.

То је изазвало панику међу клијентима, а Калви је 1981-ве био ухапшен у просторијама P-2. Успео је ипак да изађе на слободу и ускоро је отпутовао у Лондон.

Марцинкус је први осумњичен за убиство Калвија. А када је 1978, изненада умро папа Јован Павле I (био је папа свега 33 дана), по Апостолском дворцу су кренуле гласине да је у све своје прсте умешао моћни „чувар ватиканских финансија”.

Од Банеа Ватикана је потом било затраженода надокнади милијарду и по долара штете, али је до преварених штедиша стигло само 240 милиона. Банка Ватикана је опстала. Понајвише захваљујући томе што није ни под чијом јурисдикцијом, а њен шеф је – сам папа.

Марцинкус је на челу банке остао до 1986-те. Његово име се помињало у вези са још једним сумњивим послом.

Нуци тврди да је управо он успео да банци привуче „највећи штедни улог”. Толико велики да би његово повлачење из банке могло довести до њеног краха.

Власник тог улога јер – тврди Нуци – „мајка Тереза”.

Она је, по његовим речима, у банку улазила на „споредни улаз”, а тамо ју је сачекивао лично Марцинкус.

Прича се да је он – захваљујући тесним контактима са том монахињом – успео да „обради” групу утицајних кардинала преко које је блокирао реформисање своје финансијске структуре.

У последње време се све чешће покреће питање: не би ли требало затворити Банку Батикана? Односно: није ли време да Католичка црква заборави латинску изреку „Новац нема мирис”?

Уље на ватру је додала и афера из 2010-те када је први човек института-банке, Еторе Тедески, био хапшен под оптужбом за прање новца.

Папа Франциско је три године касније повукао „револуционаран потез” – дозволио је спољно одитовање банке.

Франциско је у међувремену уклонио и кардинале који су”сметали деловању Цркве”.

Међутим, уклоњени банкари показују спремност да се освете.

У септембру је група истакнутих католичких богослова предложила да папа буде смењен због својих реформи. Притом је био оптужен за јерес, а међу потписницима је био и Тедески.

Нејасно је да ли је Франциско схватио поруку: новац Ватикана воли тишину и никоме није дозвољено да је нарушава. Чак ни Божијем намеснику на Земљи.

 

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 19 новембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
Код нас ни патријарси ни сабори никада нису могли да уведу нешто ново, јер је чувар благочешћа код нас увек било само тело Цркве, тј. сам народ, који свагда жели да своју веру сачува непромењену и сагласну вери светих отаца.

(Из ,,Окружне Посланице” Источних Патријараха 1848.год.)

 

Чување истинских канона је дужност сваког човека који се пажљиво односи према својим (црквеним) обавезама: Али, пре свега оних који су Божијим Промислом призвани да руководе другима.

 (Свети Фотије, цариградски патријарх)     

 

Одлично, одлично, пријатељу мој, друже Христов, верни мужу, подвижниче побожности, који си пре спреман да умреш у мукама, него да издаш поверено ти благочешће; у дан суда бићеш са Мученицима.

(Свети Јован Златоусти)

 

Једини  непогрешиви пут ка спасењу јесте апсолутно следовање учењу Светих Отаца, уклањајући се од сваког другог учења и сопственога умовања.

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

Истински је православан само онај ко и умом и срцем прима све оно чему учи Света Православна Црква и који се смирено сагиње пред њеним ауторитетом. А ко одбацује ауторитет Свете Православне Цркве и пренебрегава њена Божанствена учења, свештена правила и установе, надахнуте Духом Светим – тај се противи Духу Светом и потпада под страшну казну коју је изрекао Сам Божанствени Утемељивач Цркве, Господ наш Исус Христос.

(Архиепископ Аверкије Џорданвилски)

 

Со је изгубила свој укус. Код црквених пастира постоји само слабо, нејасно, и недоследно разумевање ствари и то по слову истине, што убија духовни живот у хришћанском друштву и уништава хришћанство које је у делању, а не у речима. Страшно је када видимо коме је поверено спасење. Али, то је Бог допустио...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Милостивно Божије дуготрпљење одлаже потпуни распад због малог остатка који се спашава, док они који су кренули путем пропасти или су већ пропали достижу врхунац покварености. Они који се спашавају морају то да разумеју и да искористе време које им је дато на спасење... Нека би Милостиви Господ заштитио остатак оних који верују у Њега. Али овај остатак је малобројан и сваким даном је мањи...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Само посебна Божија милост може да заустави ову погубну моралну епидемију, да је одложи на неко време, јер је потребно да се збуде што је проречено Писмима... Нема никога ко би могао да изврши обнову Хришћанства – Сасуди Светог Духа су посвуда пресахнули, чак и у манастирима,  тим ризницама побожности и благодати..

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.