header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит почајевски Владимир – писмо патријарху Кирилу и СА Сабору РПЦ Штампај Е-пошта
субота, 02 децембар 2017

 Обраћање братије Свето-Успењске Почајевске Лавре Свјатјејшем патријарху Кирилу и Архијерејском Сабору Руске Православне Цркве о иступању из „Светског савета цркава“

Његовој Светости

Свјатјешјем Кирилу

Патријарху московском и целе Русије

15 новембра 2017 г. 

№ 37/К 

Братија Свето-Успењске Почајевске Лавре најусрдније моле врх јерархије и Архијерејски Сабор да испуне наш захтев и више пута упућиване апеле верних чеда наше Цркве о Њеном иступању из „Светског савета цркава“ и престанку учешћа наше Цркве у екуменистичком покрету.

Сви чланови „Светског савета цркава“ (ССЦ), ступајући у њега, прихватају Повељу ССЦ-а, у којој стоји да ни једна конфесија не поседује пуноћу Истине. Према тој Повељи ССЦ-а, пуноћа Истине наступиће тек када се све конфесије уједине у једну.

Сатанска замисао при оснивању „Светског савета цркава“ садржана је у стварању једне светске лажицркве и долазећег царства антихриста, уједињеној, наравно, не Духом Истине и љубављу према Богу, већ, напротив, равнодушношћу према истини и усвајањем духа оца лажи са његовом имагинарном и лажном љубављу. Документи и видео материјали са одржаних екуменистичких сусрета и молитава, не остављају никакву сумњу у њихову антихришћанску и сатанску природу, о одступању Православне Цркве од Истине, догмата и правила усвојених на Васељенским Саборима. Учествујући у „Светском савету цркава“, наша Црква овим својим чином саглашава се да Она није Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква.

Због тога, иступање Руске Православне Цркве из „Светског савета цркава“, неће значити Њену самоизолацију, као што неки покушавају да устврде, већ истинску проповед неизмењеног Новог Завета. Не треба падати у прелест и умишљати да ми имамо више љубави него Апостоли. Свети Јован Богослов, апостол љубави, учио је да се у кућу не прима па чак и не поздравља онај ко не доноси истинито учење (ср. 2. Јн.10). Апостол Павле, који се више од свих потрудио у проповеди Јеванђеља васцелом свету, такође заповеда: „Човека јеретика по првом и другом саветовању клони се“ (Тит. 3, 10). Представници Православних Цркава су, како кажу, „уразумљивали“ јеретике не два пута, већ у току више деценија. Много их се обратило? Јер остали учесници ССЦ-а, према повељи ове организације, и не сматрају Православну Цркву чуварком пуноте Истине. Због тога је таква „проповед“ бескорисна. И оно што је најжалосније - а то је и велики преступ пред Богом, - саблажњавање и отпадање верних чеда од Православне Цркве због њеног учешћа у таквом покрету.

Зар нема других начина да се проповеда „Царство Божије које је дошло у сили“ (Мк. 9,1) и истинска Педеседница? Свакако да има.

Православна Црква, „стуб и тврђава истине“ (1. Тим. 3,15), већ две хиљаде година сведочи свима „који имају уши да чују“ (Мт. 13,9) о благој вести принесеном нам Господом Исусом Христом. И никада Православна Црква ради проповеди Јеванђеља није стварала заједничке организације са јеретицима, већ, напротив, чувала је овце Христове од њихових отровних лажних учења. С мајчинском љубављу тугујући и плачући због погибије јеретика, Црква се моли за њихово обраћање. Црква је истовремено испуњавала Христов Завет да се најпре љуби Бог свим срцем и душом, а затим ближњи! (Мт. 10,37). Сам Исус Христос, оваплоћена Љубав, засведочио је да није донео мир на земљу, него мач (Мт. 10,34), да раздвоји оне који љубе Истину од оних који су прихватили лаж. Многи од оних који су чули Његову проповед, нису могли да прихвате учење Новог Завета и отишли су. Но, они који су призвани Оцем Небеским утврдили су се у истини (Јн. 6, 66-69).

 „Ученик није већи од учитеља“ (Мт. 10, 24). Он је немоћан и дужан је да се чува да га за собом не повуку стихије овога света, како не би постао „со обљутавела“ (Мт. 5, 13). И тек кад се то испуни неки ће нас послушати, као што су Њега послушали, а неки ће нас прогонити, као што су Њега прогоноли (Јн. 15,20).

У вези са овим братија Свето-Успењске Почајевске Лавре обраћају се и усрдно моле јерархијски врх Руске Православне Цркве за  иступање Наше Православне Цркве из „Светског савета цркава“ и за прекидању било каквог учешћа у погибељном екуменистичком покрету.

__________________________

Владимир, митрополит почајевски,

Викарни кијевске митрополије,

Намесник Свето-Успењске Почајевске Лавре

са братијом

 

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Извор: www.pochaev.org.ua

Последњи пут ажурирано ( субота, 02 децембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.