header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Трамп признао Јерусалим као главни град Израела Штампај Е-пошта
четвртак, 07 децембар 2017

 Амерички председник Доналд Трамп признао је Јерусалим као главни град Израела. Ова одлука имаће далекосежне последице, јављају светски медији. Трамп је након ове одлуке наложио Стејт департменту и да се америчка амбасада премести из Тел Авива у Јерусалим. Председик САД је тим поводом изјавио да је ово "констатовање реалности" и "нешто што је морало да буде урађено".

           Трамп је у свом обраћању додао и да САД "остају дубоко посвећене томе да олакшају постизање мировног споразума који би био прихватљив за обе стране на Блиском истоку".

- Јерусалим је срце три велике религије, али и једне од најуспешнијих демократија у свету. Израелски народ је изградио државу у којој људи свих вера имају право да живе и уживају у својим веровањима. Јерусалим је данас, али ће бити и убудуће, место на којем се Јевреји моле, где Хришћани ходе и Муслимани се клањају - рекао је Трамп.

Ипак, да то неће бити баш тако потврдио је палестински председник Махмуд Абас, који је до сада више пута упозоравао да би овај потез могао да угрози, па чак и уништи, мировни процес на Блиском истоку.

Након ове Трампове одлуке стотине Палестинаца изашло је на улице у појасу Газе, палећи америчке и израелске заставе.

Палестинци, иначе, тај град називају својом "вечитом престоницом".

Палестинска организација Хамас позвала је Палестинце да у петак изађу на улице због ове Трампове одлуке. Они су петак назвали "Даном беса".

Трамп је Стејт департменту дао рок од шест месеци да пресели амбасаду у Јерусалим.

Исламске земље осуђују Трампову одлуку

Одлука председника САД Доналда Трампа да Јерусалим призна као престоницу Израела изазвала је осуду и жестоке реакције муслиманских земаља широм Блиског истока.

Турско министарство спољних послова данас је осудило одлуку САД да признају Јерусалим као престоницу Израела, називајући је "неодговорном" и позвао Вашингтон да преиспита тај потез.

Египат одбацује одлуку САД о премештању амбасаде у Јерусалим, саопштило је министарство спољних послова Египта и додаје да Трампово признање Јерусалима као изралске престонице не мења правни статус града, преноси Ројтерс.

Министарство спољних послова Ирана саопштило је да Иран "озбиљно осуђује" одлуку САД која, како се наводи, крши међународне резолуције.

Саудијска Арабија изразила је такође противљење Трамповом потезу наводећи да он "провоцира осећања муслимана широм света".

Катар је такође оценио да одлука о премештању америчке амбасаде у Јерусалим предствља "опасну ескалацију и смртну казну за све који желе мир", преноси Ал Џазира.

Јордански краљ Абдулах ИИ изразио је забринутост у телефонском разговору са Трампом коме је рекао да игнорисање права Палестинаца, муслимана и хришћана у Јерусалиму може само да изазове ширење екстремизма.

Либан такође упозорава да Трампова одлука прети мировном процесу и стабилности у региону.

Запад против Трампа

Немачка не подржава одлуку председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела, саопштила је данас неамчка канцеларка Ангела Меркел.

"Немачка Влада не подржава одлуку Трампове администрације да призна Јерусалим као престоницу Израела. Немачка Влада нема такву позицију, јер би статус Јерусалима требало решити кроз солуцију две државе", рекла је Меркелова, преноси Ројтерс.

Британска премијерка Тереза Меј не слаже се са одлуком председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела, јер сматра да та одлука неће допринети миру у региону, саопштио је данас портпарол Мејове.

"Не слажемо се са одлуко САД да пребаце своју амбасаду и признају Јерусалим као престоницу Израела.Верујемо да то не помаже миру у региону", саопштио је портпарол, преноси АП.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да нема алтернативе дводржавном решењу између Израела и Палестинаца и да је Јерусалим питање које треба да буде решено у директним преговорима о коначном статусу.

"Увек сам био против било којих унилатералних мера које ће угрозити шансе за мир између Израелаца и Палестинаца", рекао је Гутереш после одлуке председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да Француска не подржава "унилатералну" Трампову одлуку и позвао на смиривање ситуације широм региона.

"То је одлука за жаљење. Француска не одобрава ту одлуку која иде против међународног права и свих резолуција Савета безбедности УН", рекао је Макрон новинарима у Алжиру

Нетанијаху поздравио одлуку Трампа

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поздравио је данас као "историјску" одлуку америчког председника да призна Јерусалим као престоницу Израела и премести амбасаду САД у тај град.

Нетанијаху је позвао друге земље да следе поступак САД и преместе своје амбасаде у Израелу у Јерусалим, преноси Ројтерс.

Израелски премијер је у раније снимљеној видео поруци рекао да сваки мировни договор са Палестинцима мора да укључи Јерусалим као израелску престоницу.

ЕУ озбиљно забринута

ЕУ је данас изразила озбиљну забринутост након што је председник САД Доналд Трамп признао Јерусалим као престоницу Израела, наводећи да би то могло да има реперкусије по мировну перспективу.

"Аспирације обе стране морају бити испуњене и мора се наћи начин да се путем преговора реши статус Јерусалима као будуће престонице обе државе", навела је шефица за спољну политику ЕУ Федерика Могерини у саопштењу, преноси Ројтерс.

 

Извор: „Ало“ 

+ + +

 

Израелска војска ранила најмање 50 Палестинаца на протестима против признања Јерусалима као престонице Израела

Газа-Израелска војска ранила је најмање 38 особа пошто је запуцала на демонстранте окупљене на протестима на Западној Обали и Појасу Газе, поводом америчког признања Јерусалима као престонице Израела.

Хиљаде демонстраната изашло је на улице градова Хеброн и Ел Бирех на Западној Обали, вичући „Јерусалим је престоница Палестине“, а неки од демонстраната гађали су израелске војнике камењем.

Израелски војници одговорили су на провокације бојевом и гуменом муницијом.

Бојевом муницијом рањено је 11 демонстраната, док је још 20 повређено гуменим мецима, саопштили су лекари, преноси Ројтерс.

У Појасу Газе на десетине демонстраната окупиле су се код граничног прелаза са Израелом и такође су гађали израелске војнике камењем, након чега су војници отворили паљбу.

Према наводима Министарства здравља Палестине, седам демонстраната рањено је бојевом муницијом на граници, од којих је један у критичном стању.

Портпаролка израелске војске саопштила је да су војници користили „опрему за разбијање демонстрација“ против стотина демонстраната који су бацали камење и тврде предмете.

Палестинске власти позвале су на генерални штрајк поводом јучерашње одлуке председника Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон рекао је данас поводом критика на рачун одлуке Доналда Трампа о признању Јерусалима као израелске престонице, да је председник САД само признао реалност.

Тилерсон је Трампов поступак бранио на маргинама конференције ОЕБС-а у Бечу.

САД ће, како је додао, још подржати дводржавно решење за израелско-палестински конфликт, „ако је то жеља две стране“.

Како је додао, о коначном статусу Јерусалима треба да се договоре Израелци и Палестинци.

Читав свет жели мировни процес и САД још верују да постоји шанса за то, рекао је Тилерсон.

 

Извор:Танјуг

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 07 децембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.