header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Специјални рат: Лејзбеке поднеле тужбе због дискриминаторног садржаја у уџбеницима Штампај Е-пошта
четвртак, 28 децембар 2017

 „Постојеће градиво у великој мери поспешује дискриминацију и социјалну дистанцу према ЛГБТ особама“

Организација за лезбијска људска права Лабрис поднела је притужбе повереници за заштиту равноправности због дискриминаторног садржаја у уџбеницима за средњу школу, саопштено је данас.

Притужбе су поднете против Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Завода за унапређење образовања и васпитања, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Заводе за уџбенике и Националног савета за високо образовање.

Лабрис је навео да су притужбе поднете јер те институције, и поред упућене опште препоруке још 2014. године, нису уклониле нити преиспитале делове уџбеника који на крајње ненаучан и хомофобичан начин описују ЛГБТ заједницу.

Додаје се да су два уџбеника у којима је 2014. године мапиран дискриминаторни садржај у репринту измењена, па је нејасно зашто то није учињено и са преосталих шест уџбеника (Дечја неуропсихијатрија за четврти разред медицинске школе, Здравствена нега 3 за трећи разред медицинске школе, Интерне болести са негом 2 за четврти разред медицинске школе, Неуропсихијатрија за трећи разред медицинске школе, Психологија за други разред гимназије, Психологија за трећи и четврти разред трговинских, угоститељско-туристичких и школа за личне услуге).

“Кораци ка толерантном друштву које негује и охрабрује различитости међу нама крећу још од првих школских дана, зато је и најзначајније да у периоду психосоцијалног развоја свако дете има свест о свим различитостима које га окружују”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да постојеће градиво у великој мери поспешује дискриминацију и социјалну дистанцу према ЛГБТ особама, а вршњачко насиље на основу сексуалне оријентације и/или родног идентитета се уопште не препознаје.

“ЛГБТ заједница и даље спада у најугроженије категорије нашег друштва. Насиље, говор мржње и хомофобични испади имају своје корене управо у образовању, односно недостатку образовања о ЛГБТ заједници које производи стереотипе и хомофобију”, оценио је Лабрис.

 

Извор: "Бета"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.