header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменистима се жури: „Ми имамо исту веру у Христа и идентично поимање Цркве“? Штампај Е-пошта
среда, 17 јануар 2018

 У ВАТИКАНУ ИЗЈАВИЛИ ДА ЊИХОВ ОДНОС С РУСКОМ ЦРКВОМ УЛАЗИ У НОВУ ФАЗУ

Ватиканска дипломатија наставља да чини све како би – под њеном влашћу – дошло до што скоријег уједињења с Православном Црквом. Тако је у недељу службеник папског „Савета за унапређење хришћанског јединства“ „свештеник“ Јоакинф Дестивељ у интервјуу агенцији «Vatican News» изјавио да су односи између Московске патријаршије и „свете столице“ ушли у нову фазу.

Прошла година, рекао је Дестивељ, „била је испуњена важним догађајима, који су следовали сусрету папе Фрање и патријарха московског и целе Русије Кирила на Куби 2016. године“.

Главни догађај у 2017. години, према његовим речима, био је привремени пренос моштију Светог Николе из града Барија у Италији у Москву и Санкт Петербург. „Реч је о историјском догађају, - појаснио је чиновник папског савета, - Руска Црква се радује што је могла да се поклони Светитељу, толико поштованом у овој земљи“.

Важан простор за екуменизам је и култура, рекао је Дестивељ, споменувши две ватиканске изложбе у Русији.

 „Ми имамо исту веру у Христа и идентично поимање Цркве, иако то има различите изразе у културама“, - додао је он. Културни подухвати између Русије и Ватикана, по његовим речима, „доприносе бољем упознавању једни других и предузимању корака на заједничком путу ка јединству“.

Службеник папског савета је рекао да 2018. година обећава да ће бити испуњена екуменистичким догађајима.

Тако ће се, на пример, 12. фебруара у Бечу одржати конференција посвећена другој годишњици тзв. „Хаванског сусрета“ и разматрању заједничке помоћи коју римокатолици и православни могу пружити хришћанима на Истоку.

 

По материјалу са: „Информ-религија.ру“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( среда, 17 јануар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.