header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Миро Рајлић: Зар смо исти или то намеравамо постати? Штампај Е-пошта
четвртак, 18 јануар 2018

 На интернетној страници Српске православне црквене општине Копер, митрополије Загребачко – љубљанске, објављена је изјава младог нашег пароха поводом прославе Божића на словеначком језику, вјероватно намјењена словеначкој јавности гдје парох на сваки начин жели показати да смо са католицима ЈЕДНО, да осим календара све је потпуно исто и само је питање да још грегоријански календар прихватимо и екумензма је крај (признање папе као безгрјешног није споменуо).

Додуше рекао је да су григоријански календар прихватиле 1582 Румунска, Бугарска и Грчка православна црква што је намјерна или ненамјерна лаж,тај календар су прихватили у то вријеме Италија, Пољска, Шпанија  и Португал, протестантске цркве много касније а само неке православне тек у 20- том вијеку. Па чак ни оне нису прихватиле тај календар него модификован такозвани Миланковићев календар.

А да додворавање католицима кроз свој монолог иде у бескрајну глупост, и  сад видим церекање на образима католичких клирика и црвених капица, доказује део изјаве гдје дословно свештеник каже да сваки човјек може прослављати на свој начин сваки празник који наша Црква поштује и који прославља исто као и католици.

Изгледа да смо Црква пуна анархије, без правила и без много чега, да може да ради ко шта хоће и шта му је и како воља?

Сличан интервју је исти свештеник дао телевизији Копар и прошле године али сам тврдо вјеровао да ће га Његово преосвештенство митрополит Порфирије упозорити и опоменути. На жалост он то није учинио. Или мисли исто?

А да је самовоља појединаца у нашој Цркви много јака показује и чињеница да је сајт Црквене општине Копар на латиничном писму што је класично кршење Уставе СПЦ.

Уколико и то не промјене бар до следећег Божића стићи ће мо жумберачку унијатску братију заглављену у римском блату на пола пута.

Опрости ми Боже ако гријешим.

 

Миро Рајлић, Ново место

 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.