header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Законоправило": Саопштење за јавност Штампај Е-пошта
уторак, 12 мај 2009

Удружење  грађана ,,Законоправило“

Саопштење за јавност

           Удружење грађана ,,Законоправило“ је настало у зиму 2008. године са само једним циљем: да се у Епархији жичкој и другде спроведу одлуке СА СПЦ о богослужењу. На жалост, ове одлуке ни до данас нису спроведене.

Недавно је (2. маја 2009.год.) у манастиру Војловици у организацији Епархије банатске одржано сабрање у част Св. Николаја Српског, на коме су учествовала многа угледна имена нашег духовног и културног живота. Народ окупљен на сабрању обратио се Сабору СПЦ и српској православној јавности молећи наше архијереје да спроведу своју одлуку о богослужењу у целој СПЦ. Тако смо сазнали да је од 1968. до 2008. године, СА Сабор СПЦ донео СЕДАМ  ОДЛУКА О БОГОСЛУЖЕЊУ, у којима се јасно каже да се у СПЦ, без обзира на праксу других Помесних Цркава, има служити по прописима српског Архијерејског чиновника (из 1968. год.). Ово сабрање је закључило да су сви сукоби у појединим епархијама СПЦ, пре свега између свештенства и народа, плод непослушности СА Сабору СПЦ.

Удружење грађана ,,Законоправило“ поздравља писмо народа СА Сабору  СПЦ са скупа у Војловици и потпуно прихвата тезу истог, да су сви данашњи сукоби последица непоштовања СЕДАМ САБОРСКИХ ОДЛУКА и то од појединих епископа, који се противе Уставу СПЦ, у коме јасно пише да су одлуке САБОРА обавезне и извршне.  Исто је тако и у Епархији жичкој, у којој поново почиње сурови прогон оних који су верни саборским одлукама о богослужењу. Црквеним судом се прети архимандриту Георгију, старешини манастира Благовештења под Кабларом, човеку који је преко пет деценија у манастиру. Не постоји никаква његова кривица, него се хоће после обрачуна с монахињом Февронијом, да се отац Георгије истера из Благовештења због своје верности Патријарху Павлу и саборским одлукама о богослужењу. После насртаја на манастире Преображење и Тројице под Овчаром, удар на Благовештење је наставак рата против овчарско - кабларских светиња оданих предању Св. Николаја Жичког, који су украс српског монаштва.

Покренут је поновни прогон свештеника Драгана Никитовића, гоњеног у зиму 2008., због доследног држања саборских одлука - одлука о Литургији. Свештеника Никитовића поново позивају на црквени суд, без икаквих јасних разлога, са циљем  да му се освете за доследност. Оптужба се заснива на клеветама недостојних удворица Епископа жичког, који су га и погрешно обавештавали о стању у Епархији. Отац Драган је тешко оштетио своје здравље строгим постом у храму Св. Вазнесења Господњег у Чачку 2008. год. И сада му прете нови здравствени проблеми. Мала је утеха што је у одбрану невиног човека устао двадесет и један угледни чачански адвокат.

Врхунац горких плодова непослушности СА Сабору СПЦ је низ одлука  Епископа жичког Г. Хризостома којима се понижава и елементарна људска логика, а камоли хришћанско начело расуђивања: почев од позивања полиције да штити безаконо служење Литургије, преко забране информативним кућама да извештавају о духовном животу Епархије жичке (осим подобних информатора), до најновије одлуке којом се верницима, члановима народа Божијег, забрањује да било шта у црквама и манастирима говоре на црквено - народним сабрањима без епископове писмене дозволе. То значи да верник, од чијих се прилога наши манастири и цркве издржавају, неће смети ни да наздрави у манастирској трпезарији у славу Божју, какав нам је обичај остао од Светог Саве („Збор зборила господа `ришћанска испред бјеле Самодреже цркве“, каже народна песма о Светом Сави).

Сав овај хаос и беспоредак плод је НЕПОШТОВАЊА САБОРСКИХ ОДЛУКА. Зато ће УГ ,,Законоправило“ свим хришћанским  средствима настојати да се Саборске одлуке спроведу, да би у СПЦ завладао мир и слога. Они који Св. Литургију служе насупрот саборским одлукама и насупрот начину на који су служили Св. Сава, Св. Василије Острошки, Св Николај Жички и Св. Јустин Ћелијски уносе немир и раздор међу наш народ, па их, по ко зна који пут, преклињемо да се уразуме и врате Богу и себи и својој пастви, да би се Срби најзад сложили, обожили и  умножили.

  На Св. Василија Острошког 2009. год.                      УГ ,,Законоправило“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 мај 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.