header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Борба за веру": Одговор о. Милићу Драговићу Штампај Е-пошта
среда, 13 мај 2009

„БОРБА ЗА ВЕРУ“

ОДГОВОР СВЕШТЕНИКУ МИЛИЋУ ДРАГОВИЋУ

             Свештеник Милић Драговић, по ко зна који пут, обмањује јавност и вређа оне који су одани СА Сабору СПЦ. Он бабама назива Епископа Никанора, оца Николаја, оца Симеона, господу проф. др Љубомира Протића, др Миодрага Петровића, Жељка Которанина, проф. Владимира Димитријевића и Мирослава Вујанића, који су на скупу учествовали. Он назива бабама преко тридесет свештених и монашких лица и преко хиљаду присутних верника, који су у Војловицу дошли са свих страна, да би се молили Богу и Св. Николају Жичком и подржали Сабор СПЦ у његовим СЕДМОСТРУКО поновљеним одлукама о начину богослужења.

Отац Милић ово сабрање представља као „совјет нечестивих“ самозванаца, иако је реч о богомољачком сабрању у манастиру Војловици, одржаном у оквиру дана Св. Николаја Жичког (2. и 3. маја, у Војловици и Панчеву, сваке године, од 2004. наовамо), и то са благословом Епископа банатског Никанора. Хоће да представи како скуп није успео, јер на њему није било више епископа – а није их било јер је ово скуп у Епархији банатској, који није имао за циљ да собом замењује СА Сабор СПЦ, него да народ упозна са саборским одлукама.

Свештенства и монаштва било је тридесетак људи. Али, шта је овде најважније? Најважније је да је сав народ који се ту сабрао дошао својом слободном вољом – нису их у бесплатне аутобусе скупљали свештеници да би показали своју оданост владици, него су сви дошли о свом руху и круху да би се молили Богу за Цркву Српску и свенародну слогу. Више од хиљаду људи није мало – ако их у Ћелијама, за Благовести, где се људи скупљају већ три деценије, буде два пута више него у Војловици, где ова сабирања тек почињу, онда је све јасно. Али, за хришћане је срамота тако размишљати – није то утакмица „Звезда“ – „Партизан“, а владика Никанор није владика Григорије, који је, да би привукао народне масе у Тврдош на Преображење позвао Горана Бреговића, Титовог рокера. Уосталом, Христа је на Сретење дочекало у Храму само двоје – Св. Симеон Богопримац и Св. Ана. Јер, бој не бије број, него Бог и сој! У Војловицу је дошао побожан народ одасвуд – и из Босне, и из Војводине, и из Шумадије, и са југа Србије и из расејања. И сав је био вођен једном мишљу – послушност Сабору и Св. Оцима.

Отац Милић се много позива на чињеницу да су епископи који  безаконо служе, упркос саборским одлукама, ЛЕГАЛНИ (па је и он, са својим безакоњем, ЛЕГАЛАН). Легалност хиротоније и рукоположења њима нико не оспорава, али, пошто крше архијерејску заклетву, непослушни одлукама СА Сабора СПЦ, које су, по Уставу СПЦ, ОБАВЕЗНЕ И ИЗВРШНЕ, они су на путу НЕЛЕГИТИМНОСТИ. Заклињање у легализам ником неће помоћи. Јер, по учењу римске цркве, хиротонија и рукоположење човеку остају, ма каква безакоња он творио, а по учењу Праве Цркве, кршење саборских одлука је грех против САБОРНОСТИ, то јест против Љубави – Истине – Христа, који захтева покајање (никаква „легалност“ то не може порећи).

Оцу Милићу предлажемо да се врати Богу и СА Сабору СПЦ, поштујући његових СЕДАМ одлука, о којима се говори у писму СА Сабору СПЦ са скупа у Војловици.

С поштовањем

Уредништво сајта „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( среда, 13 мај 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.