header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Како се не насмејати? - питање је сад
Како се не насмејати? - питање је сад Штампај Е-пошта
недеља, 18 фебруар 2018

 КАКО СУ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ И ПАПА ФРАЊО "СПАСЛИ" СВЕТ

Некоме ће бити несхватљиво да озбиљан човек, попут руског патријарха, изјави  нешто тако неозбиљно, и смешно. Наиме, у свом пост фестум покушају да оправда свој апостасијски сусрет са римским архијеретиком у Хавани, 2016, патријарх Кирил је пројавио, заправо, општепознату истину – да ко год усвоји јерес, губи здраву памет. Свети Максим Исповедник каже да је јерес грех ума, а кад је ум поробљен, онда су трагикомичне ствари, попут ове, више него извесне.

Руски патријарх није дао конкретно објашњење како су он и папа "спасли" свет од нуклеарне катаклизме, али је њему несумњиво више него позната анегдота из Другог светског рата (која осликава како функционишу ствари у реалном свету) када су Черчил и Рузвелт скренули пажњу Стаљину да папа има неке захтеве. Стаљин их је упитао: „А колико папа има дивизија?“

Уредништво

+ + +

Две године након историјског сусрета руског патријарха и римског папе на хаванском аеродрому, откривени су нови детаљи и циљеви овог сусрета без преседана.

Као разлог оперативне организације сусрета московског патријарха и римског папе, била је претња директног сукоба нуклеарних сила у Сирији, о чему је говорио сам патријарх Кирил у четвртак у Москви, приликом сусрета с јорданским краљем Абдулахом II.

Детаљ са сусрета руског патријарха и јорданског краља

 „Војно-космичке снаге Русије, заједном са владиним трупама, обављале су свој посао, и учиниле су то веома успешно, али друге државе, окупљене у коалицију, као да су радиле неки свој посао. И сама чињеница присуства две моћне војне групације, које нису имале заједничку координацију, представљала је колосалан изазов и колосалан ризик за избијање великих војних операција“, - рекао је поглавар Руске Цркве.

 „Било каква грешка могла је довести до директног сукоба представника нуклеарних држава, - додао је он. – И када сам ја осетио ту опасност, предложио сам папи Франциску да се одмах сретнемо. Иако се никада у историји патријарх московски није сусрео са римским папом. И успели смо да  усагласимо веома важне позиције, а пре свега смо обратили пажњу на ту опасну ситуацију која се развила у Сирији“.

 

По материјалу са: "Све јереси"

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 18 фебруар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 109 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.