header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Како се не насмејати? - питање је сад
Како се не насмејати? - питање је сад Штампај Е-пошта
недеља, 18 фебруар 2018

 КАКО СУ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ И ПАПА ФРАЊО "СПАСЛИ" СВЕТ

Некоме ће бити несхватљиво да озбиљан човек, попут руског патријарха, изјави  нешто тако неозбиљно, и смешно. Наиме, у свом пост фестум покушају да оправда свој апостасијски сусрет са римским архијеретиком у Хавани, 2016, патријарх Кирил је пројавио, заправо, општепознату истину – да ко год усвоји јерес, губи здраву памет. Свети Максим Исповедник каже да је јерес грех ума, а кад је ум поробљен, онда су трагикомичне ствари, попут ове, више него извесне.

Руски патријарх није дао конкретно објашњење како су он и папа "спасли" свет од нуклеарне катаклизме, али је њему несумњиво више него позната анегдота из Другог светског рата (која осликава како функционишу ствари у реалном свету) када су Черчил и Рузвелт скренули пажњу Стаљину да папа има неке захтеве. Стаљин их је упитао: „А колико папа има дивизија?“

Уредништво

+ + +

Две године након историјског сусрета руског патријарха и римског папе на хаванском аеродрому, откривени су нови детаљи и циљеви овог сусрета без преседана.

Као разлог оперативне организације сусрета московског патријарха и римског папе, била је претња директног сукоба нуклеарних сила у Сирији, о чему је говорио сам патријарх Кирил у четвртак у Москви, приликом сусрета с јорданским краљем Абдулахом II.

Детаљ са сусрета руског патријарха и јорданског краља

 „Војно-космичке снаге Русије, заједном са владиним трупама, обављале су свој посао, и учиниле су то веома успешно, али друге државе, окупљене у коалицију, као да су радиле неки свој посао. И сама чињеница присуства две моћне војне групације, које нису имале заједничку координацију, представљала је колосалан изазов и колосалан ризик за избијање великих војних операција“, - рекао је поглавар Руске Цркве.

 „Било каква грешка могла је довести до директног сукоба представника нуклеарних држава, - додао је он. – И када сам ја осетио ту опасност, предложио сам папи Франциску да се одмах сретнемо. Иако се никада у историји патријарх московски није сусрео са римским папом. И успели смо да  усагласимо веома важне позиције, а пре свега смо обратили пажњу на ту опасну ситуацију која се развила у Сирији“.

 

По материјалу са: "Све јереси"

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 18 фебруар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 54 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.