header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Миро Рајлић: Отворено писмо господину Милованчеву
Миро Рајлић: Отворено писмо господину Милованчеву Штампај Е-пошта
четвртак, 22 фебруар 2018

Баш сам био пријатно изненађен да се је још неко из Словеније јавио на Борби за веру, посебно кад сам угледао ваше цјењено име а што ипак значи да се Борба за веру чита навелико и у нашој митрополији,  иако је Борба за веру анетемисана од стране митрополита и свештенства. Кад је један вјерник питао свештеника из Новог места о неким написаним чланцима на том порталу, овај му је одговорио: "Ма то пишу невјерници."

 Али људи су Божија бића, нико није савршен, читају, запиткују, провјеравају, упадају у искушења што је и добар знак јер желе да знају ИСТИНУ. Када само поменем и упозорим неке "велике вјернике" на  одређене девијације и неправилности изговарају се да ми не можемо исправљати "криву Дрину" и зато ми је драго што вас могу цитирати где тврдите следеће: "сматрам да је стање у нашој Цркви више него забрињавајуће".

У последњих неколико година стање у нашој епархији је такође забрињавајуће, па ме чуди да се нисте укључили у рјешавању нагомиланих проблема у ЦО Љубљана, гдје је један свештеник осуђен на Окружном суду, гдје је други свештеник  од стране нашег митрополита избачен на улицу са четверо малољетне дјечице само зато што је свједочио на Суду о узурпацији црквеног новца и многе друге проблеме. Немогуће да као интелектуалац не читате словеначке новине и да не прочитате и добро и лоше написано о нашој Цркви и нашем народу у Словенији.

Што се тиче одбране нашег митрополита, не знам од кога га то браните, па он је и мој митрополит али сам написао да му не приличи наслов његове књиге "Загреб и ја се волимо јавно" након само пар година боравка у Загребу. Ви као историчар морате знати шта Загреб значи за Србина?Ја знам. И могу вам рећи да сам недавно гледао уживо дерби Динамо - Хајдук, упркос мојим физичким способностима и познавању борилачких спортова нисам се осјећао пријатно. Ни љ од љубави према мом народу. И кад мој митрополит има таквог љубавника онда заиста немам шта да кажем.

О Степинцу?

У католичкој жупи Стара Ријека након илинданских покоља Срба 1941 око Санског Моста, преживјелим Србима је дана могућност да пређу на католичку вјеру. Католички жупник, чини ми се Илија Тојчић пита српског сељака Марка Мршића у присуству усташа: "Марко, јеси ли научио Zdravo Marijo?"Марко му рече да није а жупник му рече: "Не ваља Марко, не ваља", а Марко му одговори:  "Па зато и нисам учио преузвишени". И како уопште разговарати о SVETOSTI оног који папи јавља да је римска црква добила 250 000 нових вјерника (после присилног покатоличавања преживјелих Срба?)

Унијатизам?

У селима од Стојдраге код Самобора па до Радатовића код Метлике има и данас стотине Тодора, Милована, Душана, Ђуји и Ненада и Предрага, Кекића, Обрадовића има чак и Немањића, Малића, Бадовинаца али нема Срба, знам само једног који се декларише као Православни Србин, један Јовица. Не изјашњавају се ни као  Хрвати, заглавили у каљужи на путу за Рим, па никако да се ишчупају. А нико из наше епархије не реагује што унијатски попови крштавају и сахрањују наше Православне Србе а камоли да Бозанићу спомене присилно унијаћење нашег народа  и покатоличавање које и данас траје.

Зашто се ја бојим?

Па кога змија уједе и гуштера се боји!!! А учестале слике нашег митрополита и свештеника са црвенкапицама од Требиња до Љубљане, да нас Бог сачува. И изјаве за словеначке медије, посебно око наших Празника, да смо ЈЕДНО и да нас само датум празника разликује, сваког иоле разумног Православца тјера на опрез ако не на јавно супростављање таквим појавама.

Ја ипак мислим,г.Милованчев да сте ви мало злоупотребљени у свом писанију за "одбрану митрополита" од стране неког лобија који пали и жари у нашој епархији. Остављам могућност да гријешим.

Са поштовањем.

Опрости ми Боже ако гријешим.

Миро Рајлић, Ново Место

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 22 фебруар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.