header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Свештеник Георгије Максимов: 20 питања јеросхимонаху Рафаилу (Берестову)
Свештеник Георгије Максимов: 20 питања јеросхимонаху Рафаилу (Берестову) Штампај Е-пошта
уторак, 13 март 2018

 После доста бурног развоја моје полемике с расколницима - следбеницима јеросхимонаха Рафаила (Берестова), добио сам од њега отворено писмо, у којем ми захваљује за "лекцију смирења" и скромно признаје да не сматра себе старцем. О. Рафаил је замолио људе да ми проследе своје писмо, што су многи и урадили. На жалост, у његовом писму нису се нашли одговори ни на једно од питања која се тичу његове делатности и његових побуда.

Зато сам у одговору набројао та питања, да би о. Рафаилу било лакше да одговара. И тако, сада молим оне који имају могућност да предају та питања о. Рафаилу (Берестову). Такође предлажем могућност онима које, као и мене, занимају одговори на ова питања, да се придруже писму. Ако желите, можете у коментарима написати ваше податке и додаћу Вас у текст писма као потписнике. О. Рафаил воли да потписује разна колективна отворена писма и изјаве, тако да ће можда присуство много потписника помоћи да брже добије моја питања. Ево их:

___________________________________

Драги о. Рафаиле,

Захваљујем Вам за писмо. Међутим, из Вашег писма се стиче утисак да све материјале које сам записао ви сводите на ругање и омаловажавање Вас лично, и једино питање на које сте одговорили јесте да ли Вас треба сматрати старцем? Међутим, свођење целе настале озбиљне расправе само на то питање је, по мом мишљењу, неоправдано. Могуће је да Вам Ваши помоћници нису дали да погледате моје видео снимке, а можда и јесу, али нисте имали времена да их погледате. Ја и не инсистирам на томе да их обавезно погледате. Да би вам било лакше, ја сам издвојио из свега што сам рекао у расправи двадесет питања које имају суштинску важност, и изложио сам их у писменом облику. Прилажем их испод и биће ми драго да добијем од Вас одговоре, и неће само мени бити драго, пошто делатност који Ви и Ваши помоћници спроводите збуњује многе православне људе.

ПРВО ПИТАЊЕ

Зашто Ви ширите такозвани "Руски символ вере?" Тај текст, који се на интернету лажно приписује или Св. Јовану Шангајском или Теодосију (Кашину) нема с њима никакве везе, и уствари га је 1999. године саставио расколник Ефрем (Красовски). Од давнина су у Цркви символом вере називали текстове у којима се "малим бројем речи излагала целокупност свих коренитих догмата Хришћанства" (митр. Макарије (Булгаков)). Тако да сам назив "символ вере" подразумева догматски значај текста. Након потврђивања Никејско-Цариградског символа вере, седмим правилом III Васељенског сабора установљено је: "да не буде дозвољено ником да изговара, или пише, или саставља другу веру осим оне одређене од светих отаца, који су се сабрали у граду Никеји са Светим Духом". Зато се чак и Васељенски сабори који су уследили нису усудили да своје дефиниције вере називају "символом вере" или да некако допуњују раније утврђени символ. И ево на крају XX века Ефрем (Красовски), рашчињен у Заграничној цркви, усудио се да назове свој текст "руски символ вере", и још је позвао руске људе да га читају "одмах после Никејско-Цариградског". У том тексту већ се само на основу његовог назива државном монархистичком уређењу приписује догматски и конкретно сотериолошки значај (вера у монархију је повезана са "спасењем душа наших"). То је увођење новог учења, које потпада под анатему отаца VII Васељенског Сабора: "Оне који додају било шта учењу саборне Цркве... ми предајемо анатеми". Осим тога, у том "символу" је изложена јавна лаж: да је наводно "Православна Царска Аутократија... утврђена за вечна времена ради мира и благостања Отаџбине Руске". 1917. године прекинута је царска аутократија у Русији, и само на основу те чињенице она не може бити названа вечном и, према томе, реч је о увођењу не само новог, него и очигледно лажног догмата. Зашто Ви ви Ваша чеда ширите нови символ вере и нове, лажне догмате?

ДРУГО ПИТАЊЕ

Зашто ви ширите лажно пророчанство о томе да ће наводно будући руски цар бити истовремено и патријарх? Па то је забрањено канонима; шесто апостолско правило гласи: "Епископ да не прима на себе световне дужности, иначе ће му се одузети свештенички чин". Према томе, такав цар-патријарх био би прекршилац и непоштовалац канона, и Ви, ширећи то лажно пророчанство (а лажно је јер јавно противречи апостолским правилима), пропагирате кршење канона Цркве као нешто нормално и чак похвално. Вреди такође узети у обзир да је и прп. Максим Исповедник директно и без страха говорио да цар не може бити свештенослужитељ, и то је била једна од оптужби против њега од стране јеретика.

ТРЕЋЕ ПИТАЊЕ

Зашто Ви проповедате ново учење о томе да ће се наводно од будућег цара Русије "изменити цела васељена"? И подмећете то као истину од Бога, наводећи сумњиво виђење кијевског свештеника коме је забрањено служење? Да ли се Васељена сваки пут мењала због прошлих руских царева? Да ли се она мењала због грчких, српских, грузијских, бугарских и других православних монарха? Ако јесте, на који начин и који светитељи о томе уче? А ако се због прошлих није мењала, зашто ће се онда због будућег променити? И на који начин?

ЧЕТВРТО ПИТАЊЕ

Зашто Ви учите да наводно треба крстити људе које су умрли некрштени, када 26. правило Картагинског сабора то директно забрањује: "Да се не догоди незнање презвитера да крсте оне који су већ скончали"?

ПЕТО ПИТАЊЕ

Ви сте изјавили много пута да је нови руски пасош печат антихриста, ко га извади, тај "се поистовећује са сатаном и његовим системом антикрштења". Слично сте говорили и о матичним бројевима грађана, личним картама, здравственим књижицама, пензионим и другим картицама. Притом Ви и Ваша чеда имате иностране пасоше, које издаје исти систем као и горе наведене документе. Како то да Ваши инострани пасоши остају имуни на нечистоте антихристовог система, који издаје све сличне документе што их називате антихристовим? "Зар може из истог извора тећи слатко и горко" (Јак. 3:11). Зар сте заборавили да "не може дрво добро плодове зле рађати, ни дрво зло, плодове добре рађати" (Мт. 7:18). Како је могло зло дрво антихристовог система родити добар плод у виду ваших иностраних пасоша?

ШЕСТО ПИТАЊЕ

Ви сте прогласили анатему чак и физичким носиоцима - чиповима, картицама и пасошима, као упрљаним антихристовим системом. Зашто новац који Ви примате као прилог и плате за "светогорски корен" од људи који имају те документе, и који су одштампани од истог система који је и направио те документе, сматрате добрим да се узима и од њих живи? Зашто се Ви од новца произведеног тим системом не одричете и на њих не бацате анатему? Зар неће антихрист користити новац за успостављање свог утицаја? Каква то чудесна благодатна сила омогућују новцу да остане неупрљан од антихристовог система? Зашто се утицај те благодатне силе односи само на новац који Ви примате и на Ваше иностране пасоше, а не односи се, на пример, на матичне бројеве и личне карте?

СЕДМО ПИТАЊЕ

Ви сте много пута јавно позивали људе да спале нове руске пасоше, које сте називали масонским. Притом Ваш помоћник јеромонах Онуфрије "духовно руководи" независно установљеним женским "скитом" (тзв. Иверско-Серафимова пустиња) у селу Бољшоје Јакшино Селижаровске општине Тверске области. И, по речима очевидаца, настојатељица монахиња Антонија (Јегорова) има нови руски пасош. Још најмање једна сестра по благослову јеромонаха Онуфрија исто има руски пасош. Сестре тог "скита" кажу да, по Вашим и речима о. Онуфрија, иако је тај пасош "веома лош", ради благог дела неки могу да га задрже. Како то објашњавате, о. Рафаил? Те сестре, укључујући и "настојатељку скита" нешто нису схватиле или су измислиле? Или то јеромонах Онуфрије у тајности од Вас благослови према свом нахођењу некима да користе руске пасоше? Или се све то догађа по Вашем знању и благослову и Ви сте променили своје мишљење? Али зашто Ви то онда не кажете гласно, што је изгледа случај ако вађење новог пасоша не представља однос са сатаном и антикрштењем и дозвољено је хришћанима и чак монасима?

ОСМО ПИТАЊЕ 

Ви сте пре више од годину дана објавили апел са речима: "не идите више у цркве где помињу слуге антихриста - екуменисте" на тај начин позвавши да се не иде у цркве где помињу патријарха. Али истовремено, када Вам је било потребно, Ви сте мирно отишли у манастир Хиландар, и стајали сте тамо у храму на служби, на којој су помињали патријарха Вартоломеја. Зашто сами не испуњавате то на шта позивате друге? Ви кажете да тајне свештеника, који помињу патријарха, важе, што значи да је у чаши са причешћем - Христос. Зашто онда позивате хришћане да не иду туда где је Христос, и куда и Ви сами, када Вам је то потребно, идете?

ДЕВЕТО ПИТАЊЕ

Ваш помоћник о. Онуфрије објавио је текст у којем се изјављује да Ви награђујете звањем генералисимуса А. Добичина и Г. Цареву, а касније сте потврдили ту "награду" и на видео снимку. Ко Вас је јавно опуномоћио да делите звања генералисимуса Вама блиским људима? Зар не мислите да је гордо и да не одговара монашком смирењу себе овластити и делити звања другима?

ДЕСЕТО ПИТАЊЕ

Да ли је по Вашем благослову Ваш помоћник јеромонах Онуфрије (Стебељев-Веласкез) објавио на сајту "Москва-Трећи Рим" текст у којем се међу мученицима који се за нас моле помињу отворени атеисти (Г. Трошев), а међу савременим "херојима Свјатој Руси" лица која су се одрекла Христа и примила ислам (А. Ковтун), а такође и нео-пагани, укључујући и оне који су спаљивали православне капеле (В. Лукоњин)? Да ли то значи да Ви и Ваша сабраћа верујете да се атеист, без обзира на своје одрицање од Бога, може не само спасти, већ и постати свети мученик, а херојима се могу сматрати одступници од Христа? Ако је јеромонах Онуфрије то објавио без Вашег знања, независно, зашто се он до сада није јавно извинуо православним људима које је збунио својим текстом? Исто као и Ваш "генералисимус" А. Добичин, који је поставио тај текст? Зашто они ћуте чак и након што су их више пута јавно питали за ту публикацију?

ЈЕДАНАЕСТО ПИТАЊЕ

Зашто Ви називате себе и своје саборце исповедницима и дозвољавате да вас тако називају? Зар не знате да је исповеднички чин - чин светости, који се односи на оне које су мучили због вере, али не до смрти? Ко је и како Вас мучио или подвргавао тортури због вере? Колико је познато, ничег сличног у Вашој биографији није било, шта више - патријарх, од кога Ви позивате да се одступи, до сада не само да Вас није лишио чина, већ вам није ни забранио служење, а Ваши стамбени услови не само да се нису погоршали, него су се у међувремену побољшали (појавила се кућица на Криту). У чему је онда ваше исповедништво? Одговара ли хришћанској скромности додељивати себи или дозвољавати другима да Вам додељују име које добијају само светитељи одређених заслуга?

ДВАНАЕСТО ПИТАЊЕ

Зашто Ви називате себе и дозвољавате јеромонаху Онуфрију да себе назива монасима-светогорцима, иако нисте пријављени ни у једној евиденцији било ког светогорског манастира? Шта више, лично сте још 2002. године добили службени документ о неопходности напуштања Свете Горе, и притом, колико је познато, значајан део године не живите на Светој Гори?

ТРИНАЕСТО ПИТАЊЕ

2009. године Ви сте, о. Рафаил, говорили да "Патријарха треба помињати... Ево иде осми сабор, на којем хоће да уведу јединство с католицима, нови стил, скраћивање постова, понову женидбу свештенства и ожењен епископат... Добро, ми смо спремни чак и то да истрпимо, али када буду помињали Папу - ни у ком случају". 2010. године Ви сте такође говорили да ће прекидање помињања патријарха постати могуће у случају да он "почне молитвено да помиње папу Римског". Ви сте упозоравали: "Важно је да не почне да се делује пре времена. Да се реагује на то чега још нема". Међутим, 28. јануара 2016. Ви сте изјавили неопходност прекидања помињања патријарха Кирила, иако се ништа од тога што сте набројали није догодило, и папу Римског у Руској Цркви нису почели да помињу. Зашто сте онда почели да противречите себи и поступили сте управо онако како сте раније упозоровали да не треба поступати? Зашто сте почели "да делујете пре времена"?

ЧЕТРНАЕСТО ПИТАЊЕ

У априлу 2016. године говорили сте да ће се на Критском сабору разјаснити: "видећемо шта ће он (патријарх Кирил) радити, можда ће се успротивити јеретичком сабору, тада ћемо га примити као нашег светог патријарха. А ако он прихвати, учествује у сабору и потпише, онда више неће бити наш патријарх, већ расколник". Као што је познато, патријарх Кирил је одбио да отпутује на сабор, одбио је да пошаље било какву делегацију, није учествовао на Критском сабору и није потписао документе који су тамо усвојени; шта више, Синод наше Цркве на челу са патријархом службено је изјавио 15. јула 2016. године, да се "Сабор одржан на Криту не може сматрати Свеправославним, а документи који су на њему усвојени не изражавају општеправославни консензус". Архијерејски сабор је 2017. године поновио исто и додао отворену критику Критског сабора, између осталог указавши да усвојене документе не треба "сматрати примерним изразима истине православне вере и Црквеног Предања". Међутим, без обзира на то, Ви не само да нисте одржали своју реч и нисте га прихватили "као свог светог патријарха", већ сте предали патријарха Кирила анатеми. Зашто сте нарушили сопствено обећање? Зашто говорите једно, а чините друго?

ПЕТНАЕСТО ПИТАЊЕ

Да ли је по Вашем благослову или тајно од Вас братија Ваша на Светој Гори, при активном учешћу јеромонаха Онуфрија, организовала продају у Русији, Грчкој и Бугарског делова луковице биљке козлац као "светогорског корена", који наводно лечи рак у последњем стадијуму, под условом одбијања обичног лечења и за цену од 50 евра по тегли? Да ли је по вашем благослову јеромонах Онуфрије лагао када је јавно изјављивао да је то "средство против рака познато монасима већ стотинама година", како га производе и продају, између осталог, у Дохијару, како је његова делотворност потврђена лабораторијским испитивањима?

ШЕСНАЕСТО ПИТАЊЕ

Какав је Ваш однос према томе што Ваша духовна чеда прете физичким обрачуном онима који се осмељавају да Вас и њих критикују? Конкретно, Ваш "генералисимус" А. Добичин ми је претио, а претње су добијали и други људи. Да ли они то раде по Вашем благослову, и да ли Ви одобравате слично понашање Ваших духовних чеда?

СЕДАМНАЕСТО ПИТАЊЕ

Како се усуђујете да говорите о будућности, када је из Ваших речи очигледно да не поседујете дар пророштва? 2010. године изјавили сте да се припрема сабор на Родосу, на којем ће "наши патријарси почети да помињу Папу". Притом сте додавали: "Мислим да ће тако бити!" Сабор није био на Родосу, већ на Криту, и патријарси после њега нису почели да помињу папу. 2015. године сте изјавили: "Мислим да ће следеће године почети рат... Мислим да ће следеће године он бити на Духове". Рат на Духове 2016. није почео. Зашто после тога с Ваше стране није било никаквих извињења за то што сте збунили многе људе својим гатањем о будућности?

ОСАМНАЕСТО ПИТАЊЕ

На видео снимку је забележно како у Вашем присуству Ваш помоћник јеромонах Онуфрије (Стебељев-Веласкез) назива господарем неког човека кога и Ви више пута спомињета као "Будућег цара" Русије. Али пре званичног доласка на престо човек се не може звати господаром. Зашто Ви газите на тај начин законе Руског царства, установљене од стране правих царева?

ДЕВЕТНАЕСТО ПИТАЊЕ

Заједничко боравиште жена из Тверској области које сте организовали Ви и Ваш помоћник јеромонах Онуфрије називате не само Иверско-Серафимовом пустињом, већ и Светогорским метохом - барем га тако назива настојатељица монахиња Антонија (Јегорова), која себе зове "геронтиса". Осим тога има још неколико ваших следбеника у Абхазији, који себе зову "Светогорским подворјем". По уставу Свете Горе (чл. 14), само један од двадесет светогорских манастира може да отвара подворје (метох), и то само с благословом надлежног архијереја. На основу чега се усуђујете да доделите статус светогорских метоха заједницама Ваших следбеника у Русији и Абхазији, без икаквог права на то, и да ли сте обавестили о тим својим делатностима игумана манастира Хиландра, на чијој земљи боравите у својству госта?

ДВАДЕСЕТО ПИТАЊЕ

Ви сте изјавили да сте доделили звање генералисимуса А. Добичину као награду за његову делатност на интернету. Он је уредник сајта "Москва Трећи Рим". На том сајту се регуларно објављују материјали који садрже наводе сумњивих аутора-езотерика, рекламе јоге и јеретички садржаји (на пример, проповед именославске јереси, осуђене пре револуције од стране две помесне Цркве и после револуције од стране светитеља Тихона и Серафима (Собољева)). Пошто се редакција сајта регуларно позива на Ваш ауторитет, објасните, молим вас, да ли стварно одобравате сличне садржаје и препоручујете их за читање православним људима?

С нестрпљењем очекујев Ваше одговоре,

свештеник Георгије Максимов

9 марта 2018 г.

 

Отац Рафаил (лево) с оцем Онуфријем

 

 

Овом писму су се такође придружили:

Архимандрит Никанор (Мишков), игуман монастира Светих Козме и Дамјана, Бугарска Православна Црква

ПротојерејМаксим Обухов, Москва

Протојере Виталиј Рибаков, Рјазањ

Јеромонах Корнилије (Колосков), реп. Адигеја

Јеромонах Михеј (Шаповалов), Мордовија

Свештеник Алексиј Сергејев, Пенза

Свештеник Андреј Барабаш, Курск

Свештеник Дионисиј Моничев, Ставропољ

Свештеник Дионисиј Осадчиј, Брјанск

Свештеник Георгиј Молчанов, Можајск

Свештеник Андреј Нестеров, Луганск

Свештеник Сергиј Доронченко, Нарткала

Свештеник Анатолиј Слободчиков, Бежаници

Свештеник Сергиј Корељски, Архангелск

Свештеник Фјодор Сидоров, Москва

Свештеник Илија Точуков, Владивосток

Ђакон Аркадиј Кедров, Киров

Ђакон Георгиј Кључников, Москва

Ђакон Николај Лавренов, Москва

Ђакон Авксентиј (Казаков)

Монахиња Јелисавета (Горњицкаја)

следе имена још педесетак мирјана

 

Превод са руског: Светозар Поштић

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.