header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јеромонах Јов Гумеров: Треба ли жена да узима мужевљево презиме Штампај Е-пошта
среда, 14 март 2018
          Често данас видимо да чак и жене које себе сматрају православнима, додају своје испред или иза мужевљевог презимена. Питање да ли жена треба да узме мужевљево презиме и да ли је могуће и обрнуто, занима многе. Неке православце занима и да ли могу наводити оба презимена. Ипак, треба имати у виду да, узимајући презиме свог супруга, жена тиме признаје његово првенство у породици. По мишљењу многих црквених ауторитета, управо се то и сматра залогом будуће породичне среће. Осим тога, првенство мужа у породици је прописано у Библији. Одговара јеромонах Јов Гумеров:

Реч презиме (на руском – фамилија) на латинском, као и у неким европским (француском, немачком итд) језицима, означава род, породицу. Она представља номинални израз јединства породичног савеза. В.И.Даљ пише: „Презиме... учтиви назив за супругу, жену.

„Ваше презиме?“, питао је високи посетилац дошљака. „Остала у селу“, одговорио је старац простодушно, мислећи да га питају за супругу.“

У царској Русији, до 1917. било је обавезно узимање мужевљевог презимена. 

21. октобра 1918. ВЧК је издала декрет у коме је било речено: „Назнаке у личној карти о црквеном венчању, присвајање мужевљевог презимена на основу црквеног венчања, примедба милиције о таквим лицима као о онима који су у браку и издавање личне карте оној која се удала са презименом грађанина за кога се удала, представља саботажу декрета о грађанском браку, присвајањем туђег презимена и звања мужа или жене т.ј. одбацивање декрета радничко-сељачке управе, а за представнике милиције – преступање дужности.“

То је био један од првих корака нове власти ка разрушењу традиционалне породице.

Јеромонах Јов Гумеров

Извор: http://dishupravoslaviem.ru/dolzhna-li-nevesta-brat-familiyu-muzha/

Превод: Православна породица

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 март 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.