header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow О скрнављењу знака Часног Крста
О скрнављењу знака Часног Крста Штампај Е-пошта
петак, 16 март 2018

   Крсту Твоме Часноме клањамо се Владико, и Свето Васкрсење Твоје певамо и славимо

Помаже Бог,

Ова, Крстопоклона недеља/седмица полако пролази, али нажалост и даље траје борба онога који је Божији противник и човекомрзац од искона, поред осталог, да оскрнави и знак Часног и Животворног Крста Господњег. Да то није ништа ново види се и из правила ШЕСТОГ ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА (одржаног у Цариграду у периоду од новембра 680. до септембра 681. године) коме је посвећено 73. правило, поменутог Сабора:

73. правило: Пошто нам је Животворним Крстом откривено спасење, ми морамо читаво наше старање уложити да се одаје достојна част ономе средству (Крсту) помоћу кога смо спашени од древног грехопада. Према томе, одајући Часном Крсту поклоњење и умом и речју, и осећањима, ми заповедамо да се морају избрисати слике Крста које неки постављају на подовима, да се не би, када стају ногама на њих, нанела увреда знамењу наше Победе. Ради тога наређујемо: да буду одлучени сви они који од сада буду цртали изображење Крста по подовима.

Још је, сада већ давних '90-их година прошлога века, један од Епископа СПЦ, упозоравао верни народ у Цркви, да ђаво преко богобораца лукаво покушава довести Хришћане у ситуацију да оскрнаве знак Часног Крста Господњег, тако што би газили по Њему.

У приложеним фотографијама можете и видети како је то смишљено, мада се поред поменутог, суштински исто, могу срести простирке и теписи, као и делови одеће и обуће са ''стилизованим'' изображењима Часног Крста, али тамо где томе НИЈЕ МЕСТО.

Часни Крст Господњи није ''модни детаљ'' - НОСИМО ГА СА СТАХОМ БОЖИЈИМ, ДА БИ ОН НОСИО НАС, СИЛОМ РАСПЕТОГ НА ЊЕМУ ГОСПОДА И БОГА И СПАСИТЕЉА НАШЕГА ИСУСА ХРИСТА - ДО кРАЈА!

 

 
 

 
 

 

Слава Господе, Крсту Твоме Часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника.

О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин.

У петак Крстопоклоне недеље/седмице (3./16 марта) 2018 г. од Рождества Христовог

 

Миодраг

Последњи пут ажурирано ( петак, 16 март 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.