header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Осврт на писмо свештеника Георгија Максимова оцу Рафаилу Берестову Штампај Е-пошта
понедељак, 19 март 2018

 Прошло је неколико дана од објављивања чланка свештеника Георгија Максимова (овде:). У том чланку он је тражио одговоре на 20 питања које је поставио оцу Рафаилу. Пошто се нико учен не нађе да напише нешто у одбрану овог благочестивог јеросхимонаха, морао је  бар  неко да реагује, па макар он  био и лаик.  Овај текст није написан само због одбране оца Рафаила и сајта „Москва Трећи Рим“, него и због нас самих који нисмо довољно утврђени у вери.

          Јако је опасно посијати кукољ, довести неког у сумњу или боље рећи скренути га са пута спасења. Па тако је настао овај текст, да се не би саблазнили ми мали.

Шта рећи о оцу Рафаилу­?

У писму свештеник Георгиј наводи како је он имао бурну расправу са „расколницима“ и следбеницима оца Рафаила и како му је отац захвалио на „лекцији смирења“, али да и даље није добио одговоре на постављена питања. Уствари овде се одмах види како свештеник уопште није ни водио расправу са оцем Рафаилом. Те је након неког времена добио писмо од оца Рафаила где му је он захвалио на „лекцији смирења“.

Ми овде видимо како је отац реаговао на многе прозивке које су упућене на његово име.  Он је реаговао као прави духовни борац који трпи оно што му се лично приписује, па је због тога све ово и назвао као „лекцијом смирења“ тј. „лекцијом трпљења“. На ових 20 постављених питања може да одговори само онај који потпуно познаје ситуацију на терену. Пошто то није писац ових редова,  због тога ће само покушати да барем понешто образложи из до сада познатог и њему знаног, а остало ће оставити на чекање или слободну  анализу читалаца.

Уствари, ко може да потврди истинитост тих навода оца Георгија. Рецимо примера ради, па ни он сам није сигуран. Из текста видимо да у 6. питању се наводи реченица: „И по речима очевидаца, настојатељица Антонија има нови руски пасош“.  Па у наставку текста даље наводи: „…нешто нису схватиле или су измислиле“. Из приложеног видимо да се у појединим питањима ради о систему рекла-казала.  Али се ипак код читалаца ових редова стиче лоше мишљење о оцу Рафаилу.

Код првог питања се прозива отац Рафаило о Руском символу вере. Ову информацију први пут чујем. Отац ни у једном свом јавном наступу, било на видеу или тексту никад није поменуо да треба променити Символ вере, или да садашњи Символ вере није исправан. То се може такође рећи и за сајт „Москва Трећи Рим“. Чак напротив, на сајту „Москва Трећи Рим“ често објављују чланке о чувању Символа вере. И  где често наводе  како данашњи теолози хоће да промене Символ вере.

Затим оца Рафаила називају расколником због непомињања Патријарха. Из овог закључка би се могло рећи да је и Старац Пајсије био расколник,  јер је то својевремено и он чинио.

Затим у тринаестом питању се наводи да је јеросхимонах Рафаил 2009. године рекао да Патријарха треба помињати, све до у случају ако почне да помиње Папу, а тек онда да се почне пракса непомињања. Па наравно да отац Рафаило није очекивао овакав редослед  догађаја. Састанак Патријарха и Папе у Хавани те потписивање јеретичког документа нико није очекивао. Ни највећи сумњивци у рад Патријарха нису то очекивали.  Овакав чин или поступак се можда није догодио у последњих стотину година јер се ипак ту ради о руском Патријарху.  Па тако је отац 28.1.2016. изјавио о неопходности непомињања јер се тај састанак и десио у томе времену, тачније 12.2.2016.

Што се тиче 15. правила непомињања или помињања јеросхимонах Рафаило је јасно рекао свој став о томе. Тај видео је свима доступан на интернету и може свако да га погледа. Он наводи да су оба случаја исправна и фино је то образложио због чега је то тако.

Седамнаесто питање о његовој изјави да ће 2016. године на Духове почети рат, или о сабору на Родосу, а док се он одржао на Криту. Па зар у рату не долази до промене планова и тактике. Такође и на духоном нивоу долази до промена. Дечак Вјаћеслав је говорио да постоје ствари које ће се догодити у будућности, а да Господ то није открио ни једном Пророку, Светитељу или човеку. Јер да је то Господ открио, сатана би се спремио за то, направио би одређену тактику за то време. Па тако је могуће да на одређене визије или информације у будућности долази до одређених промена. Или постоје неки други разлози зашто се то нешто није десило баш тако што је горе речено, али у сваком случају то ни мало не умањује оца Рафаила.

У дванаестом питању се наводи како се он и отац Онуфрије могу називати Светогорцима иако нису пријављени ни у једној евиденцији.  Позната је чињеница како је отац  Рафаило прогањан од екумениста, како је у својој келији прије него што је морао отићи из ње написао: „Уа екуменизам“ или тако нешто. За ову информацију ако неко зна нешто више или тачније може ово исправити или допунити. А у даљем тексту чак и сам отац  Георгиј наводи како је отац Рафаил 2002. године добио документ о неопходности напуштања Свете Горе па је с тим можда и сам себе демантовао у истом тексту где је навео како отац Рафаил није доживео никакав прогон. А постоји и могућност да он није пријављен јер се зна његов став о личним документима.

У шестом питању се наводи како је отац прогласио анатему физичким носиоцима чипова, картица и пасоша. Ово уопште није истина. Шта више, постоји текст разговора интервјуа јеромонаха Авеља Семјонова са оцем Рафаилом где он јасно излаже свој став према тим физичким лицима. Ово свако може пронаћи на интернету. Мислим да се чак овај интервју  налази и у склопу књиге „Сол земљи“ .

У трећем питању отац Рафаил се прозива да ће се од будућег Руског Цара изменити цела васељена. Ако смо читали пророчанства руских стараца знамо да се говори о победи Православља у целом свету. И Господ нам говори да ће се проповедати Јеванђеље по целом свету пред сами Његов Други  долазак.

По пророчанству Отрока Вјаћеслава пред крај времена ако се појави будући Цар он ће покренути потпуну побуну против антихристовог царства у многим земљама. Том руском царству сем православних земаља ће помоћи и прићи Енглеска, Њемачка, Чешка, Словачка и неке друге земље.

Свети Серафим  Саровски је рекао да ће резултат рата против антихриста бити десет година. Још је рекао  да ће Господ  дати потпуну победу над безбожницима и да ће будући Цар помоћи Аустрији и Француској да се од њих ослободе и приме веру православну.

У другом питању отац Рафаил  се прозива да ће руски Цар бити и Патријарх. Шта је под тим отац Рафаил стварно мислио? Из историје знамо да се Николај II Романов нудио да преузме управу и у Цркви у тим тешким данима пред револуцију. Да је била тешка издаја у свим сегментима власти говори и следећа чињеница. Чувена је његова како се негде и наводи можда и последња јавна изјава која отприлике гласи овако:  „Да се тренутно свугде одвија издаја“. Па је хтео вероватно због тога да преузме власт. Из житија Цара Николаја II се може видети да је био издан и од Синода и шеснаест  битних генерала (унапред убачених масона) у самом врху војске. А у историји цареви су заузимали  високо место у цркви. На Васељенском сабору у Халкидону Цара Маркијана су звали Царом-Свештеником. Можда и у та последња  времена, која ће бити веома тешка, где ће по неким пророчанствима све бити у рушевинама  Цар стварно морати у почетку и у цркви преузети власт док направи неког реда и оствари слободну државу са свим постојећим институцијама.

Аутор писма наводи како је добио претње од А. Добричина. Ко иоле прати рад  А. Добричина зна о каквом се човеку ради. Он је у правом смислу речи представник будуће Царске војске. Човек који је прошао многа искушења. А кога су змије уједале тај се и гуштера боји. И Добричин вероватно зна ко стоји иза овога свега и које су му намере. А такође и зна које су мере најбоље.

Што се тиче руског сајта „Москва Трећи Рим“, није поребно трошити било какве речи. Ако су они секташи онда је и сав верни народ у Русији који поштује Руску Царску Породицу секташки и расколнички. Писац ових редова јако дуго прати овај сајт. Како каже отац Георгиј у двадесетом питању на том сајту постоје одређени чланци од сумњивих езотерика, рекламе јоге и јеретичких садржаја.

Ако неко нађе било какав чланак о томе а посебно јоге или езотерије, цитираћу оца Јоила: „На леђима ћу га носити до Јадранскога мора“.

Сајт „Москва Трећи Рим“ користи се методом објављивања и битних светских збивања. Он није везан само за догматске теме. Али може се увидети озбиљност у селектовању информација. Примера ради: Једном приликом је био објављен један видео у коме је извесни човек имао духовно посмртно искуство. Он је причао о томе искуству. Тај видео, његов писмени опис или информација о њему  је доспео и на сајт „Москва Трећи Рим“.  Али после пажљиве анализе тај видео са сајта „Москва Трећи Рим“ је уклоњен после свега неколико сати.

Познато је да „Москва Трећи Рим“ у Русији улива велику наду у Васкрсење Царске Русије. Па коме онда он смета или отац Рафаило који је дао Благослов уредницима овога сајта. Постоји информација за коју нисам 100% сигуран да људи који стоје иза овога сајта имају врло јаког духовног Старца подвижника који жели да буде анониман. Такође је позната и чињеница за оне који редовно прате овај сајт да су прије неколико година биле објављене фотографије великог Божијег  чуда на њима битно-одређеној и познатој локацији. На тим фотографијама се могла видети ограда од брезових облица које су биле потпуно посечене. Али иако су оне биле посечене из њих су избили изданци гранчица који су и олистали.

Такође отац Рафаил Берестов  носи презиме које у буквалном преводу значи брезова кора. А симбол Царске Русије је дрво бреза, и она симболише обнову Русије као монархије. Па тако чак и у његовом презимену увиђамо везу између њега и обнове Царевине. Нама православним хришћанима ништа друго не преостаје него да се молимо да што пре дође руски цар. Јер откако је убијен последњи Цар Николај II Романов српски народ констатно пропада и на силу му се одузима његова територија.  Ако неко мисли да ће неке ракете типа Сармат 2  или било шта или ко други сем Цара задржати даље пропадање Србије, Русије или других православних земаља тај је у великој заблуди.  Због тога је Старац Гаврило говорио да се молимо да што пре дође руски цар. А  људи који покрећу Трећи светски рат са својим породицама ће се налазити дубоку у склоништима док ће обични људи гинути од ових технолошко-ратних немани и можда уопште неће марити због тога.

Да ли је отац Рафаил Берестов Духовни Старац. На ово питање свештеник Георгиј је једино добио одговор. Одговор је био да он то није. Па је тако одговор на ово питање остављен свакоме на слободну вољу. Свако индивидуално може да донесе своју личну одлуку о овоме питању и да је задржи за себе.

Али јеросхимонах Рафаил Берестов је засигурно највећи познати духовни синоним који свим својим бићем заступа и моли се за долазак Цара и уређење Русије као православне монархије. Он је учио духовно делање од највећих руских Стараца као што су Свети Николај Гурјанов и Старац Кирил Павлов.  А док је интернет сајт „Москва Трећи Рим“ засигурно ако не највећи онда један од најпознатијих сајтова који заступа  повратак Цара.  И са стопостотном сигурношћу се може закључити уколико се појави у Русији Цар ови људи који стоје иза овога сајта и јеросхимонах Рафаил Берестов ће од њега бити силно награђени а засигурно и од самога Господа и Спаса нешега Исуса Христа. Амин Боже дај.                                                    

 

У потпису: Лаик

 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 Грех је окултна појава, то је изазов Богу, у име илузорне слободе, то је жеља човека да оскврни и уништи образ Божији у својој души. Грех је бесмислен и безобразан, али је он привлачан управо својом бестидношћу. Зашто се таквим захтевом траже најциничније књиге и развратне слике? Управо зато што су они сазвучни страстима и сликама, које се крију у дубинама људске подсвести.

Људи на екрану са великим интересом гледају на слике насиља и ругања над људским телом, као да су хипнотисани том мрачном фантазмагоријом. У сатанистичким сектама садизам и разврат се јављају ритуалима ноћних оргија. Сада хоће да претворе сабат вештица у очаравајући спектакл.

Свети говоре да спасење почиње са виђењем својих грехова. Прво дејство благодати јесте зрак, који је усмерен у дубину душе, у коме човек види себе, покривеног крастама греха, као прокажени са чировима. Пред њим се откривају страсти, као чудовиште које обитава у срцу. Ако се душа не бори са грехом, и покорава му се, онда она сама постаје демоноподобна и демоно-образна. Угризи савести нам говоре о томе, али се само после смрти открива сав демонизам греха, и душа задрхти од ужаса, што остаје у вечности са грехом, као са неизбрисивим печатом одбацивања.

Из утробе земног живота, душа се рађа у вечност, или са ликом Христа, или са ликом сатане; а после васкрсења из мртвих, не само душа, већ и тело, примају образ онога, чему је човек служио. У томе је тајна раја и пакла, вечног блаженства и вечних мука.

Грех има своје апологете; са сваким веком њихов број се увећава, а са сваком деценијом њихов карактер постаје све наглијим и циничнијим.

Савремени оригенисти сачињавају нове теорије да би успокојили грешника. Приклањајући се његовом узглављу, они му, као Шехерезада Ал Рашиду, говоре бајке, само не из „Хиљаду и једне ноћи“, већ из Оригеновог и Карпократовог предања. Њихов главни догмат - коначно свеспасење.

Али Господ је на земљу донео не мир са грехом и сатаном, већ огњени мач благодати, који ће заувек да раздели добро и зло. Оптичка варка ће се завршити и наступиће горко буђење.

Архимандрит Рафаил Карелин


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.