header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Непризната Македонска православна црква од Бугaрске Православне Цркве добила Благодатни Огањ Штампај Е-пошта
недеља, 08 април 2018

 Званична делегација Бугарске православне цркве предала је данас благодатни огањ из Јерусалима делегацији самопроглашене Македонске православне цркве, пише Софија глоуб.

Како се наводи, сусрет се догодио на аеродрому у Софији.

          Претходних година, верска заједница која се одвојила од Српске православне цркве и прогласила своју аутокефалност, добијала је благодатни огањ од представника Грчке православне цркве.

Догађајима није присуствовала делегација пловдивског митрополита Николаја, који је противник осамостаљења Македонске православне цркве, а како се наводи, „историјски моменат” се догодио и без присуства представника Руске православне цркве, који су традиционални савезници Српске православне цркве.

Митрополит Антониј је рекао да је давање благодатног огња представницима Македонске православне цркве „порука братске и Христове љубави, која се даје свакоме ко се појави у вери”.

Македонски митрополит Иларион је рекао да је делегација МПЦ стигла у Софију уз благослов бугарског патријарха Неофита, преноси Б92.нет.

Како се подсећа, Македонска православна црква је 1967. године прогласила своју аутокефалност, а њен статус је и даље под знаком питања јер је не признају ни Српска православна црква, нити Екуменски патријархат у Истанбулу.

Пре неколико месеци је Дојче веле пренео текст у ком се наводи да је МПЦ упутила писмо Бугарској патријаршији са молбом да јој буде такозвана „мајка црква” и да је представља пред другим православним црквама, наводи Б92.

 

Извор: „Танјуг

Последњи пут ажурирано ( недеља, 08 април 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.