header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јевгениј Иванов: Да ли је патријарх Вартоломеј православан? Штампај Е-пошта
понедељак, 09 април 2018

 Цариградски првојерарх је одобрио објављивање књиге „Хришћанство: основе учења”, која пропагира јеретичка гледишта

Заједничка комисија најважнијих хришћанских заједница у Турској издала је књигу „Хришћанство: основе учења”, саопштава Аналитички центар Св. Василија Великог. Енглеска верзија ове књиге је већ била представљена у фебруару 2018. године. Књига, како је изјављено, „изражава заједничка веровања цркава у Турској” и добила је одобрење православног Васељенског патријарха Вартоломеја, као и римокатоличке, јерменске, сиријско-јаковитске и протестантске заједнице. У дванаест кратких глава, на деведесет пет страна, излаже се хришћанско учење о природи Бога, спасењу, значају Библије и улози Цркве.

Као што је и написано на полеђини књиге: „За Цркве, које су током векова једна другу прогониле, одрећи се од наслеђа дубоких подела и увреда, потписати се својим именом испод оваквог дела – то је значајан корак ка хришћанском јединству.”

Појава књиге је везана са потребом да се припреми материјал о хришћанству који ће се унети у турске школске уџбенике.

Јерменски епископ, Саак Масалан (Саак Масалян), изјавио је на представљању књиге: „У црквеној историји не можете да пронађете сличне странице… Овом књигом смо снажним гласом објавили целом свету, да ми несумњиво доживљавамо сваку Цркву и верника, који се слажу са основним принципима и доктринама вере из ове књиге, санаследницима спасења у Исусу Христу, сматрајући их нашим браћом и сестрама.”

Догађај коментарише научни руководилац Аналитичког центра Св. Василија Великог Јевгениј Иванов.

Р. Н. Л.

Јевгениј Иванов: Да ли је патријарх Вартоломеј наш истоверац

 

Овај догађај показује колико је далеко отишао процес отпадништва од вере у Цариградској патријаршији. Још су у 19. веку овакве ствари биле незамисливе. Православни у Турској су заједно са оним заједницама, које се у Православљу традиционално сматрају јеретичким, фактички иступили са јединственим исповедањем вере. Подразумева се да таква књига не може проћи без недопустивих прећуткивања и искривљења када је реч о Православљу.

Вероватно је православнима који живе у вишемилионској муслиманској Турској у неким питањима потребна сарадња са иновернима. Међутим, када је реч о верском учењу – ту нису допустиви никакви компромиси, никаква опортуност. Тим пре што су и историји представници ових иновераца учинили доста тога на штету Православне Цркве у Османском царству. Као што је у житију преподобног Арсенија Кападокијског написао преподобни Пајсије Светогорац, у 19. веку су протестанти нанели православним у Турској више штете од муслимана.

Због свега тога поставља се оправдано питање: ако Васељенски Патријарх има заједничка веровања са иновернима, да ли је он наш истоверац?

 

Превод са руског: Зоран Чворовић

Извор: „Руска народна линија

Преузето са: „Стање ствари“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.