header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Небојша Вукановић: Ко је Григорије Дурић? (1)
Небојша Вукановић: Ко је Григорије Дурић? (1) Штампај Е-пошта
среда, 18 април 2018

 Као што сам и најавио, након завршетка Васкршњег  поста и нашег најрадоснијег празника Васкрса почећу са објавом фељтона о контраверзном и недостојном херцеговачком владици Григорију Дурићу, јер он није одговорио на нека од питања које сам му јавно поставио. Григорије Дурић је све, бизнисмен, политичар, фудбалер, винар и трговац, само није православни владика. То се јасно може видјети већ на први поглед из његовог неприкладног понаша и стила одјевања, који прије њега није радио ниједан владика српске православне цркве.

         Циљ фељтона је да се напокон скину бројне маске са лице прерушеног и недостојног владике, који својим непримјереним понашањем наноси огромну штету угледу и положају Српске православне цркве, прије свега на подручју Херцеговине, Дубровника и јужне Далмације.

Зашто је ликвидиран Епархијски радио Видослов?

Сједиште Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару, Епархијски дом на адреси Конак бр 3-7, претворен је у складиште пропалих и угашених фирми које је основао Григорије Дурић. Једна од њих је и Епархијски радио Видослов, који је основала Српска православна епархија захумско-херцеговачка и приморска 2011. године.      


Григорије је за директора поставио Веселина Гатала, новинара Гласа Српске и РТРС-а који на „Јавном кући Српске“ уређује и води емисију „Људовање“. Гатало је у више наврата на РТРС-у и медијима хвалио пројекат Епархије и владике Григорије тврдећи да ће покретање Епархијског радија подстакнути Србе да се масовније врате у Мостар и долину Неретве!  

Јако је чудно да поред мношта образованих и младих Срба повратника у Мостар, Григорије за директора православног Епархијског радија поставља атеисту, борца Армије БиХ и ХВО Веселина Гатала, који се у рату борио против Срба и Војске Републике Српске?

Разлог можда лежи у чињеници да Григорију и Гаталу није било стало до покретања радио станице и подршке српским повратницима, већ до зараде и прања новаца. То потврђује и податак да је послије само 4 године фирма „Епархијски радио Видослов Д.О.О“ угашена, а да никада није емитован ниједан секунд радијског програма!   

Упркос томе Радио Видослов је имао приходе, прије свега донације од институција и људи блиских режиму Милорада Додика. Тако је 5.4.2012. Ревизија дала негативну оцјену предсједавајућем Савјету министара БиХ Николи Шпирићу јер је из буџетске резерве додијелио средства Епархијском радију Видослов без објашњења и Правилника,  а Гатало и Григорије никада нису доставили податке о утрошку донације!? Поставља се логично питање зашто су Никола Шпирић и остали функционери СНСД давали вриједне донације и грантове Радију који не ради и не емитује програм, или је у питању било буџетско чашћавање Григорија за кампању и отворену промоцију Милорада Додика и СНСД-а?    

Способни тандем Григорије – Гатало, херцеговачки чаробњаци већи и од самог Худинија, успели су да прикупи високе приходе иако Радио Видослов никада нити емитовао програм, а то показује и Финансијски извјештај за 2015. годину у којој је Радио Видослов имао 24 000 марака прихода и свеобухватну добит од чак 19 135 марака!?    

Након овако успјешне године и велике свеобухватне добити, која је износила чак 80% укупних прихода, Григорије је на опште изненађење одлучио да покрене стечајни поступак и ликвидира успјешну фирму. Основни суд у Мостару и предметни судија Мајна Ловрић 22.2.2016. донијели су Рјешење о ликвидацији и гашењу Епархијског радија Видослов, те његовом брисања из регистра привредних субјеката!    

Јасно је као дан да је ова ташна-машна фирма служила за извлачење и прање новца, а Григорије Дурић би требао јавности да одговори одакле му радијска опрема и гдје је она на крају завршила? Свима је јасно да муљања са фиктивном радио-станицом и извлачење новаца од политичких донација штети угледу Цркве и Епархије у народу и друштву!

 

Извор: Блог Небојше Вукановића

Последњи пут ажурирано ( среда, 25 април 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.