header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Небојша Вукановић: Григорије постао милионер преко ноћи (2)
Небојша Вукановић: Григорије постао милионер преко ноћи (2) Штампај Е-пошта
среда, 25 април 2018

 Преосвештени и свакој власти преподобни Григорије добро је наплатио свој политички ангажман и активно учешће у изборним кампањама, промоцији Милорада Додика и владајућег СНСД-а.  О томе свједочи и Уговор о продаји земљишта на простору бивше касарне „Војвода Лука Вукаловић“ у центру Требиња, коју је Григорије добио на поклон од Милорада Додика 2009. године. Наиме Влада Републике Српске је 2009. године, у вријеме док је Милорад Додик био премијер, донијела Одлуку да поклони Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској атрактивно земљиште у бившој касарни за потребе епархијског Коњичког клуба „Вранац“.    

         Епархија је од града и Владе РС добила средства за рад Коњичког клуба под изговором да то помаже лијечење дјеце са посебним потребама хипо-терапијом. Нажалост све је врло брзо пропало, Клуб је угашен а расни коњи пуштени у дивљину, од Зубаца до Гацка. Коњички клуб и наводни хуманитарни рад и лијечење дјеце са посебним потребама је био само параван како би владика добио атрактивно земљиште у центру града. Владика је захваљујући политичким везама убрзо промијенио намјену земљишта у грађевинско, ријешио питање својине, те се убрзо показало какве су биле првобитне намјере.

Дио поклоњеног земљишта прије годину дана је продат за 1 100 000 марака двојици инвеститора из Требиња. То потврђује и нотарски Уговор о продаји земљишта, који је лично потписао епископ Дурић Григорије, склопљен 22.3.2017. код нотара Миланке Жуљевић у Требињу. Овим Уговором Григорије је продао дио поклоњеног земљишта за 1 100 000 марака, и ускоро би на њему требао да се сагради стамбено-пословни комплекс. Тако је захваљујући издашним Додиковим синекурама, које наравно не плаћа из свог џепа већ државном имовином, Григорије преко ноћи постао милионер. Било би логично да је дио синекуре и огромне своте новца подијелио сиромашним вјерницима али….


Претходна градска управа је оспоравала промјену намјене и продају земљишта, које је предмет реституције, али је по доласку Луке Петровића на чело града Требиња све врло брзо ријешено у корист Григорија. Комунисти су након Другог свјетског рата одузели обрадиву земљу мјештанима како би се направила касарна, и потомци су прије неколико година протествовали, блокирали парцеле и тражили да им се врати одузета ђедовина. Власт их је игнорисала, а ни Григорију није представљало проблем да дође у посјед земље која је раније насилно одузета од сељака, истовремено инсистирајући да се у Требињу и Дубровнику врати Епархији одузета имовина.      

 

Поставља се питање гдје су новци завршили и шта је Григорије урадио са 1 100 000 марака које је инкасирао продајом парцела у бившој касарни. Јавност поставља шта је и са више милиона марака које је раније наплатио изнајмљивањем некретнина и продајом атрактивног земљишта на Рондоу, у Дубровнику, Мостару, долини Неретве…  Дио новаца је уложен у луксузне Григоријеве резиденције у Требињу и Мостару, те остале потребе модерног хервеговачког владике који годинама живи „на високој нози“.

Врло је вјероватно да је најновији милион уложен у нови бизнис, јер је владика преко повезаних фирми посредно почео поново да се бави станоградњом. Овим послом Епархија се успјешно бавила прије 10-ак година, када је са пропалом фирмом „Неимарство“ и контраверзним бизнисменом и преварантом Матом Уљаревићем градила пословно-стамбени објекат у требињском насељу Брегови, непосредно поред Кошаркашког кампа Дејана Бодироге.          


Григорије је од Додика и Луке Петровића добио на поклон више милиона марака, преко разних поклона, земљишта, објеката, грантова, расподјеле добити јавних предузећа, донација и кредита, а заузврат је морао активно да учествује у предизборним кампањама, хвали и промовише власт у Српској и дијели народ и вјернике којима би требао бити духовни пастир. О политици, кампањама и синекурама детаљније ћу писати до краја фељтона.


 

Извор: Блог Небојше Вукановића

Последњи пут ажурирано ( среда, 25 април 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 101 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.