header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СРБОЦИД arrow Момчило Павловић: Чињеница је да су Јасеновцем управљали Хрвати
Момчило Павловић: Чињеница је да су Јасеновцем управљали Хрвати Штампај Е-пошта
четвртак, 26 април 2018

 Чињеница је да је Јасеновац био највећи концентрациони логор на овим просторима, да су управљали Хрвати, а не Аустријанци или Нијемци и да су убијана и дјеца, рекао је директор Института за савремену историју Момчило Павловић.

          О злочинима у Јасеновцу говоре и извјештаји представника нацистичких власти у Загребу, рекао је Павловић за РТС поводом изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић да се формира комисија како би се утврдила истина о логору Јасеновац,

Када је ријеч о расправи о броју жртава, Павловић поручује да је злочина било и да је био огроман, али да ријетко гдје постоји тако велика разлика у распону процјене броја жртава као у Јасеновцу.

Директор Института за савремену историју каже да је проблем у односу према тим догађајима, а не у догађајима самим по себи, јер су чињенице дијелом утврђене.

Павловић је истакао да је ријеч о иницијативи да се утврди истина о Јасеновцу до 1945. године и касније, а као посебан проблем види то „касније“.

Како каже, то значи да је наратив у Хрватској да је тај логор радио и касније и да су на том мјесту убијане усташе и остали.

„Не постоје докази да је тај логор радио и после рата против хрватских домољуба“, наводи Павловић.

Додаје да треба непрестано истраживати, али наводи да је проблем у садашњости и односу према злочину, а не сам злочин.

Павловић је рекао и да је требало отворити меморијалне центре одмах после рата али да ни сад није касно и да је потребно угледати се на Јермене, Јевреје и остале и на озбиљан начин презентовати све ужасе и страдања, а посебно геноцид над српским народом у Хрватској.

in4s.net

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.