header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Небојша Вукановић: Сви "Раде неимари" владике Григорија (3)
Небојша Вукановић: Сви "Раде неимари" владике Григорија (3) Штампај Е-пошта
петак, 27 април 2018

 Бивши владика Рашко-призренски Артемије смијењен је са ове функције због оптужби да је са својим првим сарадником Симеоном Виловским злоупотребио средства центра „Раде неимар“, који је обнављао православне храмове на многострадалном Косову и Метохији. Оптужбе никада нису доказане нити је неко осуђен за злоупотребу, а постоји основана сумња да је цијели случај монтиран како би се владика Артемије уклонио са Косова јер није одговарао властима и странцима.  

Пуно је правих „Рада неимара“ у нашој Цркви, али нажалост архијереји наше Српске православне цркве немају довољно снаге, воље и храбрости да истраже бројне злоупотребе о којима се све више пише у јавности, а довољно би било да почну од Владичанског двора владике Григорија и адресе Конак бр 3- 7 у Мостару, гдје је регистровано а потом мистериозно угашен велики број повезаних фирми које су вртиле милионе марака.

 

11.5. 2008. године у манастиру Житомислић одржана је велика донаторска вечера којој је присуствовало више хиљада људи, и на којој је прикупљено око 5,5 милиона марака за обнову Саборног храма у Мостару. Србија је за обнову храма Свете Тројице донирала 1,4 милиона марака, Срби из САД недавно су уоплатили 200 000 долара, владика Григорије је лани на донаторској вечери у Шведској прикупио значајна средства, а велики је број донатора који су обезбједили материјал, отворе, дрвну грађу, бакар, кровну конструкцију… Према нашим сазнањима за обнову Сабоног храма Свете Тројице до сада је прикупљено најмање 8,4 милиона марака, а радови су свечано почели октобра 2009. године, односно стварни у марту 2010 године.  

 

Радове је почео Конзорцијум Г3, кога су чиниле 3 фирме, „Гемакс“ Ђорђа Антеља као носилац посла, те фирма „Грађење АД Источно Сарајево“ и „Поробић Д.О.О“  из Требиња. Рок за извођење радова био је 3 године или 876 радних дана, за колико је Григорије обећао завршетак радова, али ни послије 9 година не назире се крај јер још увијек није завршен ни кров и груби грађевински радови!?


Предузеће Гемакс, власништво Ђорђа Антеља, београдског привредника поријеклом из Херцеговине регистровало је у Владичанском двору, на адреси Конак бр 7, фирму „ГП Гемакс Бањички венац 28 Б Савски венац, Београд, Р Србија са сједиштем у Мостару“ и она почиње са радом тек двије године касније. 2011. године ова фирма је са свега 3 запослена радника имала приход од 211 845 марака и губитак од 81 304 КМ, док је наредне 2012. пословала позитивно и остварила 98 000 марака добити са 5 запослених радника и 952 202 КМ прихода. Чудно је да носилац послова у Конзорцијуму има свега 3 или 5 запослених радника, а свима је познато колико су сложени и обимни радови на обноци Саборног храма!?

 


Послије двије године ова фирма је напрасно угашена и престала са радом, а паралелно је 2010. основана фирма „Гемакс-БХ“ на истој фамозној адреси Конак бр 7, у Владичанском двору у Мостару. Директор и одговорно лице у Гемакс БХ био је Вања Пешут, владикин пословни партнер и близак сарадник, од кога је владика и изнајмио луксузну резиденцију по доласку у Мостар. Онивачи фирме „Гемакс БХ“ су епархијска фирма „Вине анд море“ (епархијска винотека и ресторан поред Старог моста у Мостару која је у међувремену затворена)  и Ђорђе Антељ, који се убрзо повлачи из овог предузећа. 


Према званичним подацима фирма „Гемакс БХ“ функционисала је свега годину дана, и 2013. је имала 1 183 042 КМ прихода, и са 7 запослених радника остварила 107 000 марака добити. Последња уплата на рачун ове фирме извршена је почетком 2014. а од 2015. године бликирана су сва 3 рачуна ове епархијске фирме и она је престала да функционише.        


Убрзо након гашења „Гемакс БХ“ обустављени су радови на обнови Цркве, а постоји основана сумња у начин трошења милионских донација преко повезаних фирми које су регистроване на једној адреси Конак број 7  у Владичанском двору. О томе свједочи и податак да је херцеговачки владика Григорија за своје потребе преко фирме „Гемакс БХ“ 2012. године у Мостару купио новог луксузног џипа „Ренџ ровер спорт“ вриједног 140 000 марака (регистарске ознаке Е28-К-180). Осим овог џипа владика је у свом возном парку имао лимузину „линколн таун кар“, пежоа 607, шкоду октавију..   

 


Поставља се питање зашто је епархијска фирма „Гемакс БХ“ куповала луксузна скупа возила, и да ли су за те намјене кориштена средства од силних милионских донација? Зашто су на једној адреси, и то у Владичанском двору, регистроване двије грађевинске фирме „Гемакс“, и зашто су обје убрзо пропале? Такође се поставља питање зашто ни послије 10 година нису ни близу завршетка груби грађевински радови на обнови храма, и гдје је завршило преко 8 милиона марака разних донација. Како то да су Срби крајем 19-ог вијека брже завршили велелепни Саборни храм на Бјелушинама, који су нажалост запалили Хрвати и муслимани 1992, а да упркос великом новцу у 21-ом вијеку за 10 година не можемо завршити ни грубе грађевинскје радове?

Зашто владика Григорије скрнави Владичански двор у Мостару и претвара га у гробље пропалих повезаних фирми, које су нестале у стечају након мистериозних новчаних трансакција?

Питања је пуно, а суштинско је питање да ли ће Сабор и Синод наше Свете и Апостолске Цркве напокон формирати Комисију и испитати шта се то годинама дешава у Епархијизахумско-херцеговачкој и приморској, или ће и даље прећутно подржавати скандалозно понашање владике који из дана у дан све више руши угед наше Цркве у народу?

 

Извор: Блог Небојше Вукановића

Последњи пут ажурирано ( петак, 27 април 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 59 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.