header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Шеф ватиканских финансија оптужен за сексуално злостављање Штампај Е-пошта
петак, 04 мај 2018

 Шефу финансија Ватикана, кардиналу Џорџу Пелу, судиће се по оптужбама за сексуално злостављање, одлучио је данас аустралијски суд.

Аустралијски судија закључио је да постоји довољно доказа да се против Пела покрене кривични поступак на основу неких оптужби, док највиши католички свештеник Аустралије и један од најмоћнијих званичника у Ватикану те оптужбе одбацује, преноси Би-Би-Си.

Кардинал Пел (76), који је под полицијском пратњом данас ушао у суд у Мелбурну окружен десетинама новинара, прошле године је узео одсуство са дужности у Ватикану како би се суочио са оптужбама у земљи из које потиче.

Већина доказа који су у поседу суда остају поверљиви, али је његов адвокат Роберт Рихтер, после рочишта, изјавио да је већина „гнусних” опружби против његовог клијента одбачена, напомиње британски медијски сервис.

Прошлог јуна, полиција у аустралијској држави Викторији оптужила је овог високог свештеника за, како је навела, историјско сексуално узнемиравање, а на основу тврдњи „више оштећених страна”.

Више од 30 сведока дало је исказ током прелиминарног судског рочишта, које је трајало од марта месеца, а углавном је било затворено за јавност.

На једном отвореном саслушању, један сведок је рекао да се наводни инцидент догодио у мелбурншкој катедрали 1990-их, у време када је Пел био надбискуп Мелбурна.

Према исказу другог сведока, до сексуалног узнемиравања је дошло на базену у граду Баларату 1970-их, када је Пел био локални свештеник.

Пел од почетка одбацује све оптужбе, а прошле године је рекао да је невин и да су све тврдње за које га терете „лажне и ужасавају га”.

Његов адвокат каже да су оптужбе против Пела „нереалне и непоуздане” и да је кардинал на мети због своје улоге највишег католичког свештеника у Аустралији.

Кардиналу Пелу судиће судија и 12-члана порота у окружном суду Викторије.

Суд ће сутра имати административно рочиште, али се очекује да ће суђење почети тек за неколико месеци, јавља Би-Би-Си а преноси Танјуг.

 

Извор: "Политика"

Последњи пут ажурирано ( петак, 04 мај 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.