header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Једно мисли, друго ради, треће говори... Штампај Е-пошта
субота, 05 мај 2018

 Православна и Римокатоличка црква се неће ујединити – изјавио је руски митрополит Иларион

Он руководи `дипломатијом` Руске православне цркве и указао је да до тога неће доћи због „противречности и разногласја” која су се међу њима нагомилала током целог миленијума раздвојеног постојања.

        Коментаришући недавну изјаву цариградског патријарха, Вартоломеја да је неизбежно обједињавање двеју главних грана хришћанства, руски јерарх је додатно објаснио:

„Не делим ту тачку гледишта. Упркос томе што су основе наше вере једнаке, а и Символ вере безмало једнак, римокатолици имају другачију представу о Светом Духу. То је прво. А за безмало хиљаду година раздвојености се накупило веома много противречја и разногласја.”

У наставку је указао: „На пример, нека лица у Католичкој цркви су проглашена за светитеље, а Руска православна црква их сматра јеретицима или гонитељима православља. Католици говоре о могућој канонизацији кардинала Степинца. Тај кардинал је био Хрват, а у Католичкој цркви се поштује као светац. Али, по мишљењу Српске православне цркве, он је у годинама Другог светског рата учествовао у геноциду над Србима”.

Митрополит Иларион је навео и низ других аргумената којима је показао да обједињавање православних и римокатолика није могуће у догледној будућности.

Апострофирао је вишекратне покушаје наметања православнима уније, посебно у време крсташких похода, као и антиправославно деловање унијата у данашњој Украјини.

 

Извор: "Факти"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.