header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Са заседања Сабора - "уживо" Штампај Е-пошта
недеља, 06 мај 2018
         Редовни посетиоци „Борбе за веру“ знају да је она, од самог свог оснивања, место правовременог и, изнад свега, истинитог информисања.  С обзиром да је заседање Сабора у току и да је то, тренутно, најактуелнија тема, а да у медије, углавном, доспевају филтриране информације, у наставку, ексклузивно, доносимо вести са Сабора у њиховом аутентичном облику.

1. Најпре се повела расправа око тога да администратори немају права да рукополажу и дају унапређења у више чинове. Патријарх Иринеј је напао епископа Сергија да је он то радио два месеца прошле године, док није устоличен у Бихаћу.  Сергије му се оштро супротставио и навео му именом и презименом кога је он све, као администратор епархије средњоевропске, рукоположио и унапредио у Немачкој. Патријарх је занемео увређен Сергијевим начином опхођења и рекао да тако нешто у животу није доживео;

2. Епископ бачки Иринеј Буловић је тражио рехабилитацију бившег епископа зворничко-тузланског Василија Качавенде (присилно пензионисан), бившег епископа милешевског  Филарета (присилно пензионисан) и бишег епископа нишког Јована Пурића (безаконо свргнут са трона), у чему му се  оштро супротставио самозвани бискуп херцеговачки Гргур, који је рекао да треба да га буде срамота због тога што штити педере у Цркви и још му рекао да ће се са њим обрачунати и силом ако треба. Буловић му је одговорио да ће му позвати полицију, а Гргур узвратио да се он полиције не плаши;

3. На Сабор је дошао и бивши епископ канадски Георгије (присилно пензионисан), за кога је актуелни епископ канадски Митрофан тражио да се рашчини, јер је, наводно, украо црквену кућу у којој живи. Георгије је донео одговарајућу документацију и показао да Митрофан измишља,  а да је права истина да је он преписао ту кућу на свог секретара. Сабор је неочекивано стао на Георгијеву страну, а Митрофану је због тога позлило и почео је сав да се тресе као прут. Морали су да га изведу да му дају шећера и воде да би се смирио. Буловић је стао у заштиту владике Георгија.

Сине човјечји, пророкуј против пастира Израиљевијех, пророкуј и реци тијем пастирима: овако вели Господ Господ:

тешко пастирима Израиљевијем који пасу сами себе! Не треба ли стадо да пасу пастири? Претилину једете и вуном се одијевате, кољете товно, стада не пасете. Слабијех не кријепите, и болесне не лијечите, рањене не завијате, одагнане не доводите натраг, изгубљене не тражите, него силом и жестином господарите над њима. И распршаше се немајући пастира, и распршавши се посташе храна свијем звијерима пољским. Овце моје лутају по свијем горама и по свијем високим хумовима; и по свој земљи распршане су овце моје, и нема никога да пита за њих, никога да их тражи.

Зато, пастири, чујте ријеч Господњу;

Тако ја био жив, говори Господ Господ, што стадо моје поста грабеж, и овце моје посташе храна свијем звијерима пољским немајући пастира, и пастири моји не траже стада мојега, него пастири пасу сами себе, а стада мојега не пасу;

Зато, пастири, чујте ријеч Господњу;

Овако вели Господ Господ: ево ме на те пастире, и искаћу стадо своје из његовијех руку, и нећу им дати више да пасу стадо, и неће више пастири пасти сами себе, него ћу отети овце своје из уста њиховијех и неће им бити храна.

Јер овако вели Господ Господ: ево ме, ја ћу тражити овце своје и гледати их.

(Језекиљ, 34, 2-11).

Последњи пут ажурирано ( недеља, 06 мај 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.