header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Атанасијево "сироче" постаде заиста сироче Штампај Е-пошта
четвртак, 10 мај 2018

 Касно синоћ сарадници „Борбе за веру“ из Патријаршије јавили су да је бискупу Гргуру херцеговачком пораз на Сабору толико тешко пао, да ће покушати да преко „Блица“ и њему одане Жељке Јевтић, илити часне сестре Дезидерије, - свој премештај у Немачку, по саборској казни, прикаже као сопствену жртву. Управо тако се и догодило, па су читаоци „најтиражнијег дневног листа у Србији“, како антицрквени „Блиц“ пропагира самог себе, могли да прочитају следећу лаж:

„Након вишесатне дискусије у којој се тежило пронаћи најбоље решење за новог тамошњег архијереја, а пошто није било других кандидата, епископ Григорије понудио је да на себе преузме жртву и прихвати се овог великог изазова...“.

 Но, као што смо већ известили наше цењене посетиоце, истина је потпуно супротна. Бискуп Гргур је поражен од вође противничног екуменистичко-новотарског клана епископа бачког Иринеја Буловића, који му није опростио бесомучне нападе преко „Блица“ уочи почетка Сабора. Овај осведочени кваритељ вере и црквеног поретка, бизнисмен, политичар, фудбалер, винар и трговац, мораће да после 19 година "мукотрпног" стицања напусти своју империју.

Чија ли га је клетва сустигла?

Но, ево Гргуровог ЕПП-а из „Блица“ у целости:

+ + +

На управо завршеном пролећном заседању Сабора СПЦ изабране су нове владике, а дошло је и до промена на челу епархија. Владика захумско-херцеговачки Григорије добио је на управљање Епархију франкфуртску и све Немачке, а на његово место именован је монах манастира Тврдош отац Димитрије.

Владика Григорије добио је на управљање ову значајну и велику епархију како би у њој средио стање јер је ова епархија, најједноставније речено, у колапсу и банкроту.

Према сазнањима "Блица" до неочекиваног обрта и одласка владике Григорија у Немачку је дошло након што је на данашњој завршној седници овогодишњег Светог архијерејског Сабора највише времена посвећено решавању горућих проблема који годинама тиште Епархију немачку.

- Након вишесатне дискусије у којој се тежило пронаћи најбоље решење за новог тамошњег архијереја, а пошто није било других кандидата, епископ Григорије понудио је да на себе преузме жртву и прихвати се овог великог изазова - преноси за "Блиц" дешавања један од владика.

Епископ Григорије рекао је да своју садашњу епархију може напустити јер је у беспрекорном стању, тако да свом наследнику неће оставити тежак терет.

Како сазнајемо, предлог владике Григорија усвојен је једногласно, па је он нови Епископ франкфуртски и све Немачке, а једногласно је, на предлог владике Григорија, изабран и тврдошки монах Димитрије за његовог наследника на трону херцеговачких архијереја.

На сабору је изабрана и нова црквена влада у коју улазе епископ шумадијски Јован и владика бачки Иринеј.

 

Извор: "Блиц"

 

Повезани текстови:

 

-Уочи мајског Сабора:  Уредништво: Међусобна борба српских екумениста или ко ће бити калиф уместо калифа  

Последњи пут ажурирано ( субота, 12 мај 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 154 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.