header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владике се наругале српским жртвама Штампај Е-пошта
среда, 20 мај 2009
       ВЕСТИ из Франкфурта, 21.мај 2009.

ИНТЕРВЈУ ДР МАРКО ЈАКШИЋ, ПОТПРЕДСЕДНИК ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ ОПШТИНА КИМ

ВЛАДИКЕ СЕ НАРУГАЛЕ СРПСКИМ ЖРТВАМА

        • Критикујући и унижавајући епископа рашко призренског и благосиљајући Бајденову посету Високим Дечанима Сабор СПЦ наругао се свим српским жртвама, сматра Јакшић.

Ставом који обеснажује одлуку владике Артемија којом је он као надлежни епископ одбио да благосиља посету америчког потпредседника Џозефа Бајдена српском манастиру Дечани, Свети архијерејски сабор СПЦ наругао се свим српским жртвама на Косову и Метохији - оценио је у разговору за "Вести" др Марко Јакшић, потпредседник Заједнице српских општина КиМ.

• Како коментаришете Бајденову посету Србији?

- Мислим да је то врхунац понижења Србије и врхунац охолости према Београду. Сигурно је да Бајден не долази зато што се ужелео Бориса Тадића или зато што је напрасно постао србољуб. Он је дошао да би испоручио нове услове Србији као што су улазак НАТО и признање Косова у догледно време, али и да Београд смири и дисциплинује Милорада Додика, односно да Србија као послушни вазал америчке администрације, сарађује на плану укидања Републике Српске.

 Пуштен низ воду

Епископ рашко-призренски Артемије неће дати благослов планираној посети америчког потпредседника Џозефа Бајдена манастиру Високи Дечани, саопштило је прес одељење Епархије рашко-призренске. Уз питање да ли Бајден овим гестом жели да потврди да су и Дечани америчка база на као што је то Бондстил, у саопштењу се додаје да је садашња управа тог манастира "већ позната по свом деловању на штету српских интереса". Свети архијерејски сабор СПЦ поништио је ову одлуку епископа Артемија и изразио жаљење због ње јер је "у супротности са традиционалним хришћанским начелима гостољубља, дубоко укорењеним у српском народу, а посебно у нашим манастирима".

• Шта косовски Срби могу да очекују од Бајденове посете Приштини?

- Ништа добро и ништа у нашу корист. Потпредседник САД долази на Космет да на лицу места славодобитно покаже Београду да је Косово посебна држава. Да је наум и циљ Вашингтона да помогне албанским сепаратистима остварен, а да Србија мора да се са тим суочи и прихвати нову реалност. Истовремено потурају Београду тезу да Вашингтон може да буде пријатељ Србији, само она треба да буде безусловно и беспоговорно послушна.

• Како гледате на Бајденову намеру да посети Високе Дечане?

- Као на намеру да се досегне врхунац бахатости, али и новог понижења српског народа скрнављењем његових светилишта. У једну од највећих српских светиња Бајден долази као каубој у пратњи албанских сепаратиста, без дозволе и жеље домаћина, иако му је владика Артемије јасно и јавно поручио да није добродошао.

Нашли новог Милошевића?

- Очигледно је да америчка администрација вуче готово истоветне потезе као у време док је Слободан Милошевић био привремени миљеник Вашингтона. По њиховом диктату Милошевић је подигао баријеру на Дрини, радећи са тадашњим руководством Републике Српске све оно што су Американци од њега захтевали, сматра Јакшић.

• Али, Свети архијерејски сабор је јуче поништио Артемијеву одлуку уз извињење Бајдену...

- Са становишта здраве памети одлука Сабора није логична, јасна и разумљива. Тако се не брани част и достојанство свог народа. Потез српских владика нимало ми се не свиђа. Снисходљиво се извињавајући, уз позивање на гостољубивост, а истовремено критикујући и унижавајући надлежног владику, који, да се разумемо, није с Косова побегао, већ је на њему остао да страда са својим народом, наше владике се у ствари ругају свим српским жртвама. Не само овима који су страдали у последњој деценији 20. века, већ и онима који су кроз читаву историју пале на Косову и за српско Косово.

Р.ЛОНЧАР

Последњи пут ажурирано ( среда, 20 мај 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.