header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Кад Бог хоће неког да казни, прво му узме памет!
Кад Бог хоће неког да казни, прво му узме памет! Штампај Е-пошта
среда, 06 јун 2018

 Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије приредио је у недјељу ифтар за мостарског муфтију Салема ефендију Дедовића и његове сараднике.

Будући да муфтија због рамазана није био гост на слави Саборне цркве Свете Тројице, владика Григорије је за њега, имаме и сараднике приредио вечеру, односно ифтар у Владичанском двору у Мостару.

Ово је друга година заредом да је владика приредио ифтар за муфтију.

Владика Григорије подсјетио је да је ифтар у Владичанском двору у Мостару већ постао традиција и да он свједочи добрим односима с муфтијом, али и добрим односима двије вјерске заједнице у Херцеговини, те љубави и поштовању.

Владика је напоменуо да је изабаран на нову дужност за епископа франкфуртског и цијеле Њемачке и да не зна колико тамо има православаца, колико католика, колико муслимана – Бошњака, али да има намјеру да на све наше људе тамо гледа једнако, као што је гледао и овдје.

“Колико је важно да овдје будемо у дијалогу и разговору, поштивању вјере и обичаја, тако је важно и тамо. И Бошњаци у Њемачкој могу знати да им долази неко њихов, а не неки странац. Мислим да је и овај ифтар прилика и порука нашим људима и хришћанима и муслиманима – Бошњацима и овдје и у Њемачкој да гледамо један другога као свој свога. Не само због тога што говоримо један језик, већ што нас много тога везује кроз вијекове досад и за вијекове у будућности“, поручио је владика Григорије.

Муфтија Дедовић казао је да је овај ифтар одржан у пријатељском духи и сарадњи, чему свједоче и претходне године. “Ово је гест наших пријатеља из Епархије зајумско-херцеговачке на челу са владиком Григоријем, јер смо били спријечени да будемо на слави Саборне цркве. Ово је прилика да владики захвалимо на досадашњој сарадњи коју смо имали и да од Бога драгог замолимо да му да успјех на новим дужностима остајући у увјерењу да ће се оно што је он утемељио у међурелигијским односима у Херцеговини и сарадњи, која је препознатљива и која је заорала једну добру бразду, наставити“, рекао је муфтија Дедовић.

Нагласио је да је владика Григорије човјек храброг отварања процеса и сусретања религија и људи. “Надам се и молим Бога да смо на том путу оставили позитивног утиска за будућност и оставили посијано добро сјеме. Наши имами из источне Херцеговине најбоље знају колико је била важна подршка владике за развој и унапређење националних и вјерских односа“, рекао је муфтија.

Додао је да је сарадња донијела корист вјерницима на обје стране.

Муфтија Дедовић уручио је владики Григорију пригодан поклон, слику у бакрорезу са мотивима Мостара и живота Херцеговине. Том приликом је казао да је Исламска заједница у Херцеговини у валдики увијек имала искреног пријатеља и саговорника.

“У вама смо имали и пријатеља и саговорника. Били сте човјек дијалога и топлине, људскости и отворености. То сте свједочили својим дјелом, што је за нас од непроцјењиве важности“, рекао је муфтија напомињући да су у поратном времену заједно сијали помирење у херцеговачку земљу и изразио наду да су у том успјели.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и прошле године организовао је ифтра за муфтију, а сваке године на славу Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, која је ове године прослављена 27. маја, долазе и представници Католичке цркве, али и људи свих вјера и нација.

 

Извор: http://lat.rtrs.tv/

Последњи пут ажурирано ( среда, 06 јун 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.