header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Архимандрит Василије Бакојанис: Избор супружника Штампај Е-пошта
среда, 27 јун 2018

        „Кад кренеш на пут, помоли се једанпут. Кад кренеш у рат, помоли се двапут. Али, ако треба да ступиш у брак, помоли се трипут!” (грчка народна пословица)

Једно од најважнијих питања које човек треба да реши у свом животу јесте избор супружника јер ће избор супруга, односно супруге утицати, позитивно или негативно, на душевно стање човека, на његов живот, карактер итд. Већина људи не бира свог животног сапутника већ им он бива „наметнут“ осећањима, заљубљеношћу! Међутим, када заљубљеност овлада срцем, онда разум изветри из главе. А када заљубљеност престане, тада разум долази на њено место. „Када сам се венчао, знао сам да сам се заљубио у њене предивне зелене очи. Није много прошло кад сам схватио да сам добио читаву жену!“, говорио је један разведен човек. Због тога, брате, покушај да изабереш своју будућу супругу на основу свог разума, а не на основу својих осећања која имају „датум истека“. „Пре него што се ожениш отвори четворо очију. Када се будеш оженио, очи држи полузатворене“ (грчка народна пословица). А не обрнуто, да ти пре брака очи буду полузатворене, а после широм отворене!

Група научника на Медицинском факултету Универзитета на Криту је научно доказала да наш мозак
„преписује“ понашање људи који су у нашем окружењу. („Eleuqeroupia”, 27.09.2008). Ca paзpoким cи cпaвao, paзрок си се пробудио”, каже грчка народна пословица.

Никола Христакис, професор социологије на Универзитету Харвард, изабран за једног од двадесет најугледнијих научника у 2009-ој години, говори о „вирусу среће“, подразумевајући под тиме да се срећа преноси са човека на човека, као вирус грипа. Он каже: „Када су наши пријатељи, наши рођаци, сарадници, суседи срећнији и ми сами смо срећнији“ („Bhma“, 06.05.2009). Размислите сада како је то добро да увек крај себе имаш једног доброг супруга, односно супругу!

Међутим, једна ствар је да се неко нађе са друштвом на два-три сата, и буде фин и расположен, а друга да неко буде са тобом целог живота. Дакле, велико је питање да ли је то конкретно лице из тог друштва, способно да живи целог живота са тобом, да постане твој супруг, односно супруга! Како у то да будемо сигурни?

„Бако! ћерка ми се верила! Удаће се за правог момчину! Школован, има добар посао!“, саопштио је отац једној мудрој осамдесетогодишњој старици. Међутим, стаpица се није одушевила и није му на то ништа одговорила. Међутим, девојчин отац је поновио:

„Верила ми се кћерка! Момак је добар, школован, има добру плату! Шта да ти кажем?“

Бака је поново ћутала. А тај отац је и даље наставио:

„Бако, чујеш ли ме? Ћерка ми се верила! Момак је добар, школован, има добру плату…“

Но, бака је сада одушевљеног оца упитала строго: „Дедер, ми реци, да ли тај момак, што ће оженити твоју ћерку, прихвата савете?“

 Мудар и реалистичан одговор старице. Зашто? Човек који не прима савете од других показује да у себи гаји велики егоизам, гордост и томе слично. И ма колико да је расположен и љубазан у неком друштву, он не може да постане добар супруг, да у току читавог живота у миру живи са „другим полом“. Његов велики егоизам захтева да све буде по његовом, презирући и газећи хладнокрвно свога супруга, односно своју супругу. Међутим, човек који прихвата савете од других људи показује да је смирен, да зна да попусти, да поштује мишљење другог човека, не жели да све буде по његовом, и стога је он одговарајућа особа за доживотан, добар супружнички живот.

Пријатељу, читаоче, можда ћеш рећи: „Зa Meнe јe вeћ касно. Ја сам већ начинио свој избор и погрешио. Оженио сам жену тешког карактера. Љубав ме је заслепела.“ И за то постоји решење. Како да не!

Послушај: супружничку везу чине две особе, ти и твоја жена. Ако се исправи једно од вас двоје, ако један од вас постане смиренији и попустљивији, већ је ваш однос побољшан за педесет посто! Значи, учини ти први корак. Ти постани смиренији, трпељивији, слаткоречивији, и тада ће полако да се промени и твоја жена.

 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
Код нас ни патријарси ни сабори никада нису могли да уведу нешто ново, јер је чувар благочешћа код нас увек било само тело Цркве, тј. сам народ, који свагда жели да своју веру сачува непромењену и сагласну вери светих отаца.

(Из ,,Окружне Посланице” Источних Патријараха 1848.год.)

 

Чување истинских канона је дужност сваког човека који се пажљиво односи према својим (црквеним) обавезама: Али, пре свега оних који су Божијим Промислом призвани да руководе другима.

 (Свети Фотије, цариградски патријарх)     

 

Одлично, одлично, пријатељу мој, друже Христов, верни мужу, подвижниче побожности, који си пре спреман да умреш у мукама, него да издаш поверено ти благочешће; у дан суда бићеш са Мученицима.

(Свети Јован Златоусти)

 

Једини  непогрешиви пут ка спасењу јесте апсолутно следовање учењу Светих Отаца, уклањајући се од сваког другог учења и сопственога умовања.

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

Истински је православан само онај ко и умом и срцем прима све оно чему учи Света Православна Црква и који се смирено сагиње пред њеним ауторитетом. А ко одбацује ауторитет Свете Православне Цркве и пренебрегава њена Божанствена учења, свештена правила и установе, надахнуте Духом Светим – тај се противи Духу Светом и потпада под страшну казну коју је изрекао Сам Божанствени Утемељивач Цркве, Господ наш Исус Христос.

(Архиепископ Аверкије Џорданвилски)

 

Со је изгубила свој укус. Код црквених пастира постоји само слабо, нејасно, и недоследно разумевање ствари и то по слову истине, што убија духовни живот у хришћанском друштву и уништава хришћанство које је у делању, а не у речима. Страшно је када видимо коме је поверено спасење. Али, то је Бог допустио...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Милостивно Божије дуготрпљење одлаже потпуни распад због малог остатка који се спашава, док они који су кренули путем пропасти или су већ пропали достижу врхунац покварености. Они који се спашавају морају то да разумеју и да искористе време које им је дато на спасење... Нека би Милостиви Господ заштитио остатак оних који верују у Њега. Али овај остатак је малобројан и сваким даном је мањи...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Само посебна Божија милост може да заустави ову погубну моралну епидемију, да је одложи на неко време, јер је потребно да се збуде што је проречено Писмима... Нема никога ко би могао да изврши обнову Хришћанства – Сасуди Светог Духа су посвуда пресахнули, чак и у манастирима,  тим ризницама побожности и благодати..

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.