header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење Међународне комисије за истину о Јасеновцу Штампај Е-пошта
субота, 30 јун 2018

 Међународна комисија за истину о Јасеновцу је данас сазнала да су власти Републике Хрватске ухапсиле у Личком Петровом Селу господина Данета Лукајића, који се налазио у аутобусу са групом ходочасника који су ишли на обележавање страдања преко 40 000 Срба, Јевреја, Рома и других, које су побили Хрвати у току Другог светског рата на Пагу, у Јадовном, на Велебиту и Госпићу.

Ово није први пут да хрватске власти хапсе и приводе недужне ходочаснике и учесике Међународних конференција о злочинима Хрвата. Пре неколико година је ухапшен господин Миле Дакић, који се враћао са Међународне конфренције о Јасеновцу, одржаној у Бања Луци. Хапшење је извршено у присуству Председника Међуинародне комисије за истину о Јаеновцу, г. Србољуба Живановића из велике Британије, госпође Ане Филимонов из Русије, Подпредседника Међународне комисије и г. Јована Мирковића директора Музеја жртава геноцида из Београда, Србија.

Хрватске власти су после више од две године пустле на слободу г. Дакића без доказа о некаквој кривици. Овог пута је ухапшен један од ходочасника комеморације, г. Дане Лукајић. Можда ће и њега једнога дана пустити из затвора због непостојања доказа о неком злочину. Са обзиром да се властима Републике Хрватске не може веровати да и у будуће неће хапсити чланове Међународне комисија, учеснике Међународних конференција и ходочаснике, Међународна комисија за истину о Јасеновцу захтева од својих чланова да не пелазе границу Републике Хрватске докле год та држава не промени свој став према ходочасницима и према учесницима Међународних конференција о злочинима које су починили Хрвати у току Другог светског рата.

 

Проф. др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

Последњи пут ажурирано ( субота, 30 јун 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.