header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење Међународне комисије за истину о Јасеновцу Штампај Е-пошта
субота, 30 јун 2018

 Међународна комисија за истину о Јасеновцу је данас сазнала да су власти Републике Хрватске ухапсиле у Личком Петровом Селу господина Данета Лукајића, који се налазио у аутобусу са групом ходочасника који су ишли на обележавање страдања преко 40 000 Срба, Јевреја, Рома и других, које су побили Хрвати у току Другог светског рата на Пагу, у Јадовном, на Велебиту и Госпићу.

Ово није први пут да хрватске власти хапсе и приводе недужне ходочаснике и учесике Међународних конференција о злочинима Хрвата. Пре неколико година је ухапшен господин Миле Дакић, који се враћао са Међународне конфренције о Јасеновцу, одржаној у Бања Луци. Хапшење је извршено у присуству Председника Међуинародне комисије за истину о Јаеновцу, г. Србољуба Живановића из велике Британије, госпође Ане Филимонов из Русије, Подпредседника Међународне комисије и г. Јована Мирковића директора Музеја жртава геноцида из Београда, Србија.

Хрватске власти су после више од две године пустле на слободу г. Дакића без доказа о некаквој кривици. Овог пута је ухапшен један од ходочасника комеморације, г. Дане Лукајић. Можда ће и њега једнога дана пустити из затвора због непостојања доказа о неком злочину. Са обзиром да се властима Републике Хрватске не може веровати да и у будуће неће хапсити чланове Међународне комисија, учеснике Међународних конференција и ходочаснике, Међународна комисија за истину о Јасеновцу захтева од својих чланова да не пелазе границу Републике Хрватске докле год та држава не промени свој став према ходочасницима и према учесницима Међународних конференција о злочинима које су починили Хрвати у току Другог светског рата.

 

Проф. др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

Последњи пут ажурирано ( субота, 30 јун 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.