header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење Међународне комисије за истину о Јасеновцу Штампај Е-пошта
субота, 30 јун 2018

 Међународна комисија за истину о Јасеновцу је данас сазнала да су власти Републике Хрватске ухапсиле у Личком Петровом Селу господина Данета Лукајића, који се налазио у аутобусу са групом ходочасника који су ишли на обележавање страдања преко 40 000 Срба, Јевреја, Рома и других, које су побили Хрвати у току Другог светског рата на Пагу, у Јадовном, на Велебиту и Госпићу.

Ово није први пут да хрватске власти хапсе и приводе недужне ходочаснике и учесике Међународних конференција о злочинима Хрвата. Пре неколико година је ухапшен господин Миле Дакић, који се враћао са Међународне конфренције о Јасеновцу, одржаној у Бања Луци. Хапшење је извршено у присуству Председника Међуинародне комисије за истину о Јаеновцу, г. Србољуба Живановића из велике Британије, госпође Ане Филимонов из Русије, Подпредседника Међународне комисије и г. Јована Мирковића директора Музеја жртава геноцида из Београда, Србија.

Хрватске власти су после више од две године пустле на слободу г. Дакића без доказа о некаквој кривици. Овог пута је ухапшен један од ходочасника комеморације, г. Дане Лукајић. Можда ће и њега једнога дана пустити из затвора због непостојања доказа о неком злочину. Са обзиром да се властима Републике Хрватске не може веровати да и у будуће неће хапсити чланове Међународне комисија, учеснике Међународних конференција и ходочаснике, Међународна комисија за истину о Јасеновцу захтева од својих чланова да не пелазе границу Републике Хрватске докле год та држава не промени свој став према ходочасницима и према учесницима Међународних конференција о злочинима које су починили Хрвати у току Другог светског рата.

 

Проф. др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

Последњи пут ажурирано ( субота, 30 јун 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 МОЛИТВА НА ПОЧЕТКУ ПОСТА

Благодаримо Ти Христе Боже наш, што си нам садашње време поста управио на спасење, и за кратко време наше највеће духовне ране вешто излечио и свукао са нас мноштво грехова.

Ми ти се молимо, Свеблаги, удаљи од нас, у време поста, свако фарисејско лицемерје и јудејску опорост. Одагнај (од нас) преузношење због уздржања и уклони свако забрањено дело, реч и помисао. Испуни нас Духом Светим, светлошћу и истином коју си законоположио. Учврсти нас у борби против страсти; укрепи нас у рату против греха. Припреми нас за уздржавање од хране и удаљавање од злих делâ да бисмо следили за Тобом, Који си нам преко поста показао победу над ђаволом, и били причасници смрти и васкрсења, и наслађивали се у вечном животу који си припремио гладнима и жеднима Твоје правде.

Род наш, постом и вером у Тебе, оснажи у борби против сваког непријатеља.

Јер си Ти Бог наш и Спаситељ, и Теби приличи слава, са беспочетним Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.