header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јапан погубио култисте одговорне за напад сарином у Токију Штампај Е-пошта
недеља, 08 јул 2018

 Седам припадника Аум Шинрикјо култа одговорног за смртоносни напад гасом у подземној железници у Токију 1995. године је погубљено, укључујући и лидера култа Шокоа Асахаруа.

         У нападу сарином, најгорем терористичком чину у Јапану, убијено је тринаесторо људи, а на хиљаде њих је повређено.

Егзекуција је одржана у притвору у Токију у петак ујутру.

Јапан не најављује егзекуције унапред, али касније је министарство правде потврдило ове наводе.

Шоко Асахара и његови следбеници такође се оптужују за неколико убиства, па чак и још један напад сарином из 1994. године када је убијено осморо људи, а око 600 повређено.

Њихово погубљење, вешањем, било је одложено све док се и жалбени процеси последњег осуђеног нису завршили. То се догодило у јануару.

Још шесторо припрадника култа издржавају доживотне казне.

Како је изгледао напад у Токију?

Чланови култа пустили су сарин у подземној железници у главном граду Јапана 20. марта 1995. године. Оставили су избушене кесе пуне ликвидног нервног агенса на шинама које пролазе кроз политички округ Токија.

Сведоци су описали да су приметили пакете који цуре, а да су недуго потом осетили испарења од којих су пекле очи.

Отров је ударио жртве у року од неколико секунди, од чега су се гушили и повраћали, док су неки ослепели и били паралисани. Тринеасторо људи је умрло.

Наредних месеци, чланови култа су неколико пута безупешно покушали да испусте хидроген цијанид на неколико станица.

Напад је шокирао Јапан, земљу која се поноси ниском стопом криминала и социјалним миром.

Чланови секте су због напада изведени пред суд – тринаесторо је осуђено на смрт, укључујући и Асахару.

Осталих шесторо служе доживотне казне.

Шта је Аум Шинрикјо култ?

Култ, чије име значи „врховна истина“, почео је са радом 1980-их година као духовна група која комбинује Хинду и будистичка веровања, касније додајући елементе апокалиптичних хришћанских проповеда.

Оснивач групе, Шоко Асахара, познат и као Чизоу Матсумото, прогласио је себе и Христом и првим „просветљеним“ још од Буде.

 

Верује се да Аум Шинрикјо и даље има на хиљаде следбеника

Аум Шинрикјо стекао је званични статус као религијска организација 1989. године, када су почели и у већој мери да је прате глобално. На свом врхунцу, Асахара је имао на десетине хиљада следбеника широм света.

Група је убрзо постала параноични култ апокалипсе, убеђена да ће се свет завршити у светском рату и да ће само они преживети.

Култ се после напада 1995. године повукао, али није и нестао, на крају се преименовао у Алеф или Хикари но Ва.

Аум Шинрикјо означена је као терористичка организација у САД и многим другим државама, али Алеф и Хикари но Ва легални су у Јапану, мада су проглашени „опасним религијама“ које су под присмотром.

И даље има следбенике и у Јапану и широм света, посебно у неким земљама бившег Совјетског савеза.

Полиција у Русији је 2016. године спровела неколико рација на осумњичене припаднике култа у Москви и Санкт Петерсбургу.

Зашто је егзекуција била одлагана?

Смртне казне у Јапану се не спроводе док пресуде против свих окривљених и њихових сарадника нису коначне, када се сви процеси жалбе заврше.

Суђења припадницима култа завршена су тек у јануару ове године, када је Врховни суд потврдио пресуду доживотног затвора за једног од чланова.

Смртна казна се примењује само у озбиљним случајевима убиства и извршава се вешањем. Јапан погуби и до осам људи годишње.

Обавештења о погубљењу не издају се унапред. Осуђеним затвореницима се обично само каже да ће се казна извршити.

 

Извор: „Данас“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 08 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Чувај се сине мој јеретика и њихове приче, јер се наша земља такође испунила њима! Ако ће ико да спасе душу своју, то ће бити само кроз живот у Православној вери. Јер нема боље вере од наше свете Православне вере. Сине мој, није добро хвалити нечију туђу веру. Ко год хвали страну веру, он је као онај који напушта своју властиту Православну веру. Ако неко хвали своју а и туђу веру, он је као човек са две вере и близу је јереси. Ако ти ико каже: "Твоја вера и моја вера су од Бога," ти сине мој треба да одговориш: "Јеретиче! Да ли мислиш да Бог има две вере? Зар не знаш шта пише у Писму: Један Господ, једна Вера, једно Крштење." (Ефе. 4,5) Зато се чувај таквих људи и увек стој у својој вери. Не братими се са њима него их избегавај и ходи у својој вери и добрим делима! Сине мој, чак ако буде потребно и да умреш за своју свету веру, не бој се смрти! Тако су и светитељи умирали за своју веру, и сада су живи и са Христом.

Св. Теодосије Кијевски
Из његовог писма принцу кијевском кога су паписти хтели обратити


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.