header image
НАСЛОВНА СТРАНА
М. Марковић: Осврт на вест "Манастири Свете Горе осудили грчку владу због признања имена Македонија" Штампај Е-пошта
субота, 07 јул 2018
        Поштовано Уредништво,
     обраћам Вас се поводом текста у коме се наводи да су старешине светогорских манастира осудиле споразум између премијера Грчке и Бивше Југословенске Републике Македоније (у даљем тексту БЈРМ) да грчки северни сусед, БЈРМ добије име Република Северна Македонија (овде:). Уз дубоко поштовање светогорских Отаца, њихових светих молитава, њихове искрене борбе за нашу свету православну веру, њихове огромне жртве и труда за спасење не само сопствених душа него и свих нас, лично се не слажем са њиховим мишљењем и осудом поменутог споразума.

Историјска је и непобитна чињеница да је античка Македонија обухватала данашњи север Грчке, БЈРМ, мали део западне Бугарске, мали део Албаније око Преспанског језера и чак веома мали део данашње Србије (Гора, околина Качаника, околина манастира Прохор Пчињски. На многим па и на грчкој интернет страници "Википедије" се види таква мапа древне Македоније. Након Балканских ратова Македонија је, што је познато  подељена између Грчке, Србије и Бугарске. У Краљевини Србији а касније у Краљевини Југославији није било спорно да су Скопље, Охрид, Битољ и сл. у Македонији. То је била област у Србији, не административна, већ историјска регија, као Мачва, Шумадија, Поморавље, Рашка област,  ау СХС Бока Которска, Далмација и сл. Никаквих проблема са грчком државом око тога није било. Као што ни са Румунијом није било проблема у називу покрајине Банат-један, већи део је припао Румунији, а други, мањи део је припао Краљевини СХС а сада је у Србији.

Дакле, територија а којој се налази БЈРМ је заиста север области Македонија. Стога назив Република Северна Македонија у потпуности одговара истини.и веома је добар компромис између БЈРМ и Грчке. 

Међутим, историјски је и непобитно тачно да је античка Македонија била грчка. Антички Македонци су били Грци. У каснијим вековима Македонија је настањена бројним другим народима, међу њима и Словенима. Постоје разлике у мишљењу историчара о досељавању Словена на ове просторе али то није сада тема.Потпуно је бесмислено било настојање власти БЈРМ да словенско становништво БЈРМ представе као потомке античких Македонаца и да баштине њихову богату културу. Већина становништва БЈРМ су Словени.  Већина њих сада осећа национални идентитет који је различит од српског или бугарског. а себе зову Македонци у националном смислу. Они јесу Македонци али исто толико као и Грци из Солуна или Албанци из Тетова. Македонци су у географском смислу, не у националном смислу. Национално, најправилније је, по мени, говорити о македонским Словенима, словенским Македонцима или Славомакедонцима. Израз Славомакедонци користе и сами Грци.

Стога, монаси са Свете горе Атонске имају пуно право да оспоравају Славомакедонцима покушај фалсификовања историје и представљања своје нације као наследника античке Македоније-која је, написах раније грчка. Међутим у називу њихове националне државе може да стоји и треба да стоји и реч Македонија-не у садашњем уставном облику Република Македонија већ нпр. у предложеном облику Република Северна Македонија.

Монаштво Свете Горе предлаже "компромис". Какав је компромис ако у називу земље Славомакедонаца не постоји реч Македонија. Назив "Централна Балканска Република" је смешан и нико озбиљан га неће прихватити. Који је њихов конкретан предлог? Република Северна Македонија је одличан предлог јер садржи истину.

Занима ме шта атоски Оци, које свако од нас поштује, мисле о стотинама хиљада Словена у Егејској Македонији који су нестали-не у биолошком већ у етничком смислу од 1918-1947 г.  Ако су ти Словени били Срби онда је над тим Србима учињен етноцид. Промењена словенска имена насеља, прекречени старословенски натписи на црквама, уништени надгробни споменици са словенским именима, новчане казне и затвор за оне који су говорили "славофоно" на јавном месту-уништен је сваки траг постојања Словена. А они постоје, лично сам се уверио. Говоре језиком који сваки Србин веома добро разуме. Да ли је то забрањена прича или друга тема? Не говорим о улози Тита и КПЈ или КП Грчке, већ о словенском становништву грчког дела Македоније које многи сматрају Србима баш као што Словене БЈРМ сматрају Србима..

Молим Вас да објавите ово писмо. Желео бих да прочитам мишљење неког еминентног стручњака на ову тему (теме).

Нека Вам Господ подари мира, здравља и радости!

 

С поштовањем,

Михаило Марковић

Последњи пут ажурирано ( субота, 07 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 151 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДАНАС ПРОСЛАВЉАМО:

САБОР СВЕТОГ ЈОВАНА, ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА ГОСПОДЊЕГ

+ + +

ПОУКЕ СВЕТИХ ОТАЦА О БОГАТСТВУ И СИРОМАШТВУ

Љубав према земаљским стварима помућује ум и срце, док презир према њима доноси мир и тишину (авва Исаија).

-Сиромаштво лишава многих земаљских угодности, зато води путем који је слободан од многих опасности.

-Нећемо желети сувишно. Бићемо задовољни малим – и увек ћемо бити богати (Свети Јован Златоуст).

-Сиромаху су потребни само храна и одећа, док су богатоме потребна имања, куће, гозбе, почасти, безбедност, слава (Свети Јован Златоуст).

-Нека те не заводи туђе добро, јер ћеш и своје брзо оставити (Свети Димитрије Ростовски).

-Угађање телу и уживање у великом богатству и власти, представљају смрт за душу. Напротив, рад, трпљење, сиромаштво праћено благодарношћу, и умртвљивање тела – живот су душе и пут до сваке утехе. Почетак греха је похота, кроз коју разумна душа гине. А љубав представља почетак спасења и Царства Небеског за душу (Свети Антоније Велики).

-Не завиди богатима и не тугуј што немаш богатство, јер оно никако није обележје истинске среће и задовољства.

-Имати богатство, то никако не значи бити спокојан, задовољан и не желети ништа више. «Ти тугујеш – вели свети Златоуст – кад видиш богатог, а он тугује много више од тебе, кад види некога ко је богатији од њега».

-Боље је живети у сиромаштву, него у неправедно стеченом богатству (Свети Тихон Задонски).

-Богатство се не састоји у томе да се поседује благо, него да се не брине о његовом прибављању (Свети Јован Златоуст).

-Ко је погазио страст према богатству, тај је богатији од свих (Свети Јован Златоуст).

-Не имати богатство, него немати потребу за богатством – то је највеће богатство (Свети Исидор Пелусиот).

-Богу нису угодна велика дела, него велика љубав са којом се она чине (Свети Василије Велики).

-Кад је неко лењ у нечем малом што зависи од њега, не веруј да се разликује ни у великом (Свети Исак Сиријац).

Нема ничег великог кад је мала љубав, и ничег малог кад је љубав велика (Свети Василије Велики).


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.