header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Сатанистички дневник „Блиц“ против „Борбе за веру“ и владике Филарета Штампај Е-пошта
понедељак, 09 јул 2018

 „Борба за веру“ се већ деценију бори за чистоту православне вере, и труди се да се не бави личним гресима било кога, ни лаика, ни клирика, иако о томе имамо информација у изобиљу. Јер, лични греси су лични греси, а чистота вере је чистота вере. Свако живи својим животом за који ће одговарати Богу. Али, авај, у последње време дешава се да су нечији лични греси и преступи нешто што угрожава складно функционисање Цркве, због чега ћемо, како ствари стоје, бити принуђени да објављујемо коментаре какве до сада нисмо објављивали.

        Наш духовни руководитељ не дозвољава нам да кажемо све што знамо о томе, али народ Божији ће морати да сазна и да схвати какве су последице живљења по јеретичким правилима екуменизма, који је скоро до темеља разорио етику међу многима који званично припадају СПЦ. Случај са недавним нападом на владику Филарета један је од случајева који то доказују (који чита да разуме!). Уосталом, тако је нападан и владика Георгије, који се повукао са епархије, али је и даље на удару.

Због свега овога, дневне новине „Блиц“, под контролом илумината Рингијера, члана Билдерберг групе, које већ годинама раде на рушењу СПЦ (пљују по православној Русији, призивају папу, подржавају бискупа Гргура и изазивају расколничке тенденције – сетимо се само случаја у Епархији рашко – призренској 2010. године), и чија новинарка Жељка Јевтић чини све што може да оправда поверење и материјалне инпуте „гргуровске“ струје у СПЦ ударају на наш сајт, тврдећи да смо „секташи“, што ће рећи „расколници“. А то је, наравно, чиста (у ствари, прљава) лаж, јер „Борба за веру“ већ годинама својим радом пројављује да смо како против свејеретичког екуменизма, тако и против сваког раскола у СПЦ. „Блицу“ и Жељки Обавештајки смета истина у сваком виду, јер морају да испуне наредбу свог газде да СПЦ треба да буде уништена. Међутим, ако Бог да, то им неће поћи за руком.

У сутрашњем броју „Блица“, појавиће се наручени (плаћен новцем српских православних верника) прљави памфлет, усмерен против правоверног и честитог владике Филарета и „Борбе за веру“. Владика Филарет је, тобоже, проневерио неке паре (већ израубована екуменистичко-новотарска и „Блицова“ шема за рушење и блаћење епископа антиекумениста и антиновотараца), па је изазвао честитог владику Атанасија да га удари, како би направио скандал и покрио свој преступ. И мало му је било то што је био изазивач нечувеног скандала у СПЦ, већ је о томе, тобоже, обавестио секташки сајт (што ће рећи „Борбу за веру“), „да би могао да преокрене догађај у своју корист“. Притом, антицрквени „Блиц“ доноси ексклузивну информацију да је један од уредника „секташког сајта“, на коме се „вест о догађају појавила испрва“, из милешевске епархије, што је и „аларм и за Патријаршију ко би могао да буде извор многобројних текстова против патријарха и појединих владика.“ Истина је да нико из Уредништва "Борбе за веру" није из милешевске епархије, а сараднике имамо од саме Патријаршије па све до последње парохије.

Но, пошто, по речима Господњим, „Уста говоре од сувишта срца“ (Мт. 12,24), и пљувачица из „Блица“ разоткрила је не само ко јој је доставио информације о немилом догађају у манастиру Дубници (то је сам актер Атанасије Ракита, преко бискупа Гргура, који „Борби за веру“ не може да опрости своје свргавање са трона епархије херцеговачке), већ и шта је прави разлог физичког напада Раките на владику Филарета. Молимо цењене посетиоце „Борбе за веру“ да пажљиво прочитају следећи пасус из сутрашњег „Блица“, јер је у њему решење енигме:

 „На то је Филарет оборио посуђе, али и заоштрио реторику вичући на владику Атанасија и везујући га за догађаје који немају везе са црквеним животом. Када је чуо оптужбе против себе, епископ Атанасије је рекао смењеном владики да повуче лажи које је изговорио, што овај није учинио него их изнова понављао.“

Позивамо „истинољупце“ владику Атанасија, бискупа Гргура и Жељку Јевтић да читаоцима „Бљуца“ предоче информацију са којим је то ДОГАЂАЈИМА КОЈИ НЕМАЈУ ВЕЗЕ СА ЦРКВЕНИМ ЖИВОТОМ владика Филарет повезао владику Атанасија и за шта га је конкретно оптужио. Јер њихово прећуткивање тог детаља је више него громогласно!


+ + +

ЧЛАНАК КОЈИ ЋЕ ИЗАЋИ У СУТРАШЊЕМ БРОЈУ „БЛИЦА“

 

Уместо да каже где је 400.000 евра, Филарет напао епископа Атанасија

Смењени владика Филарет провоцирао је и изазивао на тучу епископа милешевског Атанасија (Ракиту), дошло је до кошкања и гуркања, али не и обрачуна међу владикама.

Владика Атанасије прошлог понедељка отишао је у посету манастиру Дубница у милешевској епархији и саопштио Филарету да је дошао да разговарају о црквеном новцу који недостаје из времена када је он управљао Епархијом, као да има значајних дуговања на нивоу целе Епархије. Према сазнањима “Блица” Атанасије је тражио одговор од Филарета о 400.000 евра који недостају из манастира Прибојска бања. Чим је чуо разлог епископовог доласка и питање које је уследило, Филарет је почео да провоцира и изазива да га владика Атанасије удари.

Филарет је разрешен управљања Епархијом на мајском Сабору 2015, а његово место додељено је две године касније владики Атанасију (Ракити) који је био и дугогодишњи викар почившег патријарха Павла. Владика Филарет се никада није помирио са сменом и годинама покушава да се врати на чело Епархије. У томе има и помоћ појединих владика, међу и којима бачког Иринеја. У црквеним круговима се овај немили догађај, који како кажу, “не служи на част ниједном од владика” тумачи као још један у низу покушаја Филарета да се врати у Епархијски трон. Овог пута да се покаже како владика Атанасије није достојан управљања Епархијом.

Како “Блиц” сазнаје у Патријаршији, владика Атанасије је са намером свратио у манастир Дубница где по одлуци СПЦ Филарет борави после смене. Епископ је, како наводи извор Блица, желео да од владике Филарета лично чује шта се догодило са позамашном свотом црквеног новца коме нема трага. Према информацијама које су стигле у Патријаршију, владика Атанасије је у посету код бившег владике отишао са даровима, а Филарет му је одмах одбрусио да му од њега ништа не треба и свом помесном епископу поручио да није ни требао да долази.

- Према ономе што за сада знамо, владика Атанасије саопштио је умировљеном владики Филарету да се јављају разни приватници због дуговања Епархије која потичу из времена док је њоме управљао Филарет. Епископ Атанасије је питао и за 400.000 евра из манастира Прибојска бања. По ономе што је стигло до нас, владика Филарет је, уместо одговора свом епископу, узвратио наводима о томе како владика Атанасије управља епархијом - каже извор “Блица”.

Како сазнајемо, владика Атанасије био је смирен и узвратио Филарету да нема право да таква питања уопште поставља свом архијереју. На то је Филарет оборио посуђе, али и заоштрио реторику вичући на владику Атанасија и везујући га за догађаје који немају везе са црквеним животом. Када је чуо оптужбе против себе, епископ Атанасије је рекао смењеном владики да повуче лажи које је изговорио, што овај није учинио него их изнова понављао.

- Тада је Филарет почео да отвореније провоцира ‘удари ме’, ‘ајде удари ме’. Ду туче није дошло, али јесте до гуркања - наводи извор Блица из Патријаршије.

Вест о догађају појавила се испрва на једном од секташких сајтова где је један од уредника из милешевске Епархије. Према сазнањима “Блица” своју верзију у којој је он без разлога нападнут пласирао је у јавност владика Филарет и то неколико дана после догађаја (тек у четвртак). Бивши епископ учинио је то када му је било јасно да нико од присутних није обавестио медије, а да би догађај могао да преокрене у своју корист. Чињеница је да је откривање догађаја за секташки сајт, аларм и за Патријаршију ко би могао да буде извор многобројних текстова против патријарха и појединих владика.

Бивши владика Филарет од јуче ујутро је изнова у медијској офанзиви. Он је устврдио “да је нападнут”, али и да се током напада није бранио, нити дозивао полицију.

- Истина је да је владика Атанасије насрнуо на мене. Гурао ме је и двапут ме је повукао за браду Док ме је нападао, дигао сам обе руке високо како случајно не бих узвратио. Још осећам горак укус овог догађаја. Владика Атанасије, међутим, мој је надлежни архијереј и опраштам му - наводно је скрушено устврдио Филарет.

Филарет је у изјави за Новости рекао да се све догодило пред “окупљеним народом” због чега је њему “било изузетно непријатно”. Чињеница је међутим, да догађају нико од нецрквених лица није ни присуствовао, нити их је било у конаку манастира. 

 

АНТРФИЛЕ

Оптужбе против Филарета за блуд, разврат, нестајање новца, политиканство

Бивши милешевски владика Филарет сваке године од како је смењен пред Сабор лобира да се врати на власт. Он је разрешен дужности не само због неадекватног располагања црквеним новцем и малтретрирања свештенства. Њему се ставља на терет и блуд и разврат, а о чему су сведочили монаси из његове Епархије. Од мртвачких глава по којима је остао упамћен у јавности током рата на простору бивше СФРЈ у Филаретовој биографији уписан је и штрајк глађу који није хришћански чин, али и на десетине дописа државним институцијама и приватницима да му дају новац.

Филарету се дуги низ година приписивало и политиканство. Током 2012. године милешевски Филарет обратио се за помоћ министру полиције Ивици Дачићу. У то време била је иницијатива међу владикама да се на сабору Филарет пензионише. До сусрета није дошло, али су блиски сарадници Дачића приликом сусрета са врхом СПЦ пренели да им је стало до судбине Филарета.

 

Извор: Сарадници „Борбе за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 10 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.