header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Шта се тренутно догађа у епархији милешевској Штампај Е-пошта
субота, 14 јул 2018

 Помаже Бог господо хришћанска,

Стање у Епархији милешевској се не смирује. Пре пар дана у јутарњем програму телевизије Хепи телефонским путем укључио се др Војислав Шешељ и изнео тачно стање напада на Епископа Филарета, а и личне податке и адресу госпође Александре Јуришић супруге Епископ Атанасије. Са овим исказом је речено, да је Епископ Атанасије прекршио монашки завет безбрачности и учинио финансијске малверзације са црквеним новцем, где је ставио на платни списак своју супругу и њеног брата господина Зорана Јуришића. То је што јавност зна, а о томе смо писали у претходним текстовима.

Из поверљивог извора из Владичиног двора у Пријепољу сазнајемо следеће: Епископ Атанасије (Ракита) преко својих људи позива одређене свештенике, из Архијерејског намесништва пљеваљског и прибојског, а који су у веома добрим односима са Епископом Филаретом да утичу на самог Епископа (Филарета) да повуче своје речи и исказ, и да, пред Синодском комисијом све негира. Сем негирања, Епископ Атанасије тражи од Епископа Филарета да изјави да до сукоба уопште није ни дошло. Да они (епископи) живе у правој братској-хришћанској љубави. И да су то све зли људи измислили, јер су плаћени да ударе на саму цркву. Оно што је још тражи од Епископа Филарета јесте да не помиње више његову жену и децу, тј. тражи се негирање истога.

Уколико би Епископ Филарет урадио све горе што смо навели и слагао чланове Синодске комисије и самог Патријарха, Епископ Атанасије урадити ће све у Синоду, даће свој максимум, да се Епископ Филарет из манастира Дубнице премести у бољи манастир. У солуцији су два манастира. Манастир Св. пророка Илије у месту Јабука или манастир Св. Николаја Мирликијског у Прибојској Бањи. Разлог премештаја у ове манастире јесте тај, што су овде бољи услови за живот него у манастиру Дубница. Такође је обећано, да ће бити постављена једна монахиња или плаћена жена која би кувала, прала и чистила самоме Епископу Филарета.

Стање је веома напето. Из сата у сат очекује се позив из Београда. Епископ Атанасије проклиње дан када је дошао у Епархију милешевску, "боље да сам остао у Петровцу, ту ме не би дирали, тамо је сами крај свијета" и "који ме је ђаво тјерао да дирам Филарета, требао сам га пустити на миру, нека труне у оној рупи" речи су Епископа Атанасија. Све се ради на томе да се Епископ Атанасије престави као жртва, а не нападач. Ових дана беседе које је беседио говориле су о самом страдању и жртви. Да ли су те беседе везане за њега или је реч о угодницима Божијим, то Вам не би знали да кажемо.

И да кажемо и ово. Манастир Дубница налази се у селу Божетићи код Нове Вароши на обронцима планине Јавор на преко хиљаду метара надморске висине. Од Нови Вароши удаљен је око 22 километара, а од Пријепоља 45 километара. Потиче из 15. века, а обнова је започела 2003. године. Сама црква, звоник и чесма су грађани од тврдог материјала (камен и сига), док је само "конак" монтажни објекат - тзв. монтажна кућа. Просторије су веома мале, тесне и веома хладне. Термоизолација је веома лоша, а ту су зиме веома хладне и оштре, тако да је веома тешко загрејати те просторије. План је био да то буде само привремено решење за смештај монаха, док се не започне градња чврстог конака. Због свих ових дешавања која су се десила у Епархији милешевској, до градње новог објекта није дошло и дан-данас.

 

Идентитет аутора чланка познат Уредништву

Последњи пут ажурирано ( субота, 14 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.