header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Синод РПЦ одобрио опело деце која су умрла некрштена
Синод РПЦ одобрио опело деце која су умрла некрштена Штампај Е-пошта
недеља, 15 јул 2018

 Познати екумениста, митрополит Никодим Ротов (учитељ садашњег руског патријарха – нап. „Борба за веру“), је чак сачинио мученику Уару канон као заступнику за некрштене пред Богом“.

Архимандрит Рафаил Карелин

+ + +

Свети Синод Руске Православне Цркве прописао је чин опела некрштене деце. Од сада ће он бити обавезан за све парохије.

         Представник за штампу патријарха московског и целе Русије свештеник Александар Волков саопштио је да ће од сада у свим парохијама Руске Православне Цркве упокојена некрштена деца бити опевана.

До сада, деца која су рођена мртва или су умрла недуго по рођењу нису опевана. Но, родитељи малишана често моле за то, да се над упокојеним обави бар неки чин, ради сопствене утехе.

Волков је нагласио да богословско поимање стања душе умрле деце није у потпуности дефинисано. Међутим, опело упокојених у свесном добу повазано је с молитвом за опроштај грехова, а деца, генерално, не могу имати личне грехе.  

Због тога је од стране Синода усвојени чин опела намењен да помогне родитељима који жале због ране смрти своје деце. Он ће постати „богослужење љубави“ за оне који су остали сами.

 

По материјалу са: jurismiklife.com

Превод и приређивање: „Борба за веру“

+++

Подом одлуке Синода Руске Православне Цркве о разрешавању опела деце која су умрла некрштена, наше цењене посетиоце подсећамо и препоручујемо им текст Архимандрита Рафаила Карелина „Како олакшати судбину некрштене деце?

http://borbazaveru.info/content/view/7473/1/

Последњи пут ажурирано ( недеља, 15 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 152 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.